Crin s-a mutat din glastra in solul politicii mari
Etapele prin care trece liberalul Crin Antonescu, eliminat dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, sunt relevante pentru procesul de coacere a unui politician dambovitean. In ascensiunea spre Cotroceni, a instalat tabara de baza cu ocazia castigarii functiei de presedinte al PNL, cand liberalii l-au preferat de departe ciocoiului teapan Tariceanu. S-a impus ulterior ca un bun vorbitor, cu solide aparente de onestitate si cursurile de buna-purtare politica absolvite la zi. A facut o campanie buna si a reaprins sperantele liberalilor si alegatorilor de dreapta ca valorile specifice acestei doctrine au sanse sa renasca intr-o guvernare inteleapta. A carat permanent in spate umbra influentei lui Dinu Patriciu, dar a facut sa nu sara in ochi petele de petrol de care s-au maculat sumedenie de politicieni liberali. Desi este parlamentar de mandate bune, n-a iesit in fata, ba chiar s-a remarcat, spun carcotasii, prin absenteism prelungit in Camera Deputatilor.
Abia batalia crancena din aceasta campanie l-a solicitat cu adevarat pe Crin, deputatul care voia parca sa probeze ca exista si politicieni pe care mizeria confruntarilor nu-i poate atinge nici c-o floare. Si-a dezvelit daca nu coltii electorali, cel putin spinii de pe lujerul gandirii politice. I-a produs o sangerare usoara in prima confruntare lui Traian Basescu, dupa ce presedintele a incercat sa-l indeparteze cu mana goala din poteca spre Cotroceni. L-a zgariat rau pe Mircea Geoana chiar inainte de primul tur, cand a aflat despre vizita la Moscova. A dat masura probitatii morale cand, intre cele doua tururi, a ramas fidel optiunii anti-Basescu si a refuzat sa-si negocieze voturile. S-a apropiat de maturizare cand s-a declarat de partea lui Geoana, dupa ce a depasit aversiunea pe care liderul PSD i-a provocat-o chiar inainte de turul I. S-a impus definitiv in PNL, obtinand votul de incredere al partidului, ca sa contreze deturnarea incercata de Tariceanu, agitat de telefonul lui Traian Basescu.
Crin isi negociaza acum postul de premier, cu radacinile bine infipte in solul politicii mari. Care, desi afanat si de dejectiile compromisului pe post de ingrasamant, are totusi alta consistenta decat pamantul sterp al unei glastre scoase pe pervaz, in soarele caldut al Parlamentului.
Vifor Rotar