Criterii departajare ANAF, contribuabilii mari, mijlocii si mici

Criterii departajare ANAF,
contribuabilii mari, mijlocii si mici

0 194

Incepand cu 1 ianuarie, primele 3.000 de persoane juridice – in functie de mai multe criterii – au calitatea de mari contribuabili. Criteriul cel mai important este volumul obligatiilor fiscale datorate, urmat de volumul veniturilor. Conteaza in mod prioritar daca firmele nou infiintate se angajeaza sa realizeze investitii de minimum 10 milioane euro. Criterii similare au fost stabilite si pentru firmele mijlocii, potrivit Ordinelor ANAF publicate in Monitorul Oficial nr. 820 din 8 decembrie 2010.

Criteriile pentru marii contribuabili sunt:

– volumul obligatiilor bugetare datorate, pondere 40%;
– volumul veniturilor din exploatare, pondere 30%;
– volumul cheltuielilor cu personalul, pondere 15%;
– volumul activelor imobilizate, pondere 15%.
Prin exceptie, este inclusa in aceasta categorie o firma nou infiintata care face o declaratie pe proprie raspundere ca va realiza investitii a caror valoare in lei sa fie echivalentul a minimum 10 milioane euro.
„Practic, prin agregarea criteriilor amintite, in doi ani consecutivi, la nivel de tara se vor determina primele 3000 de societati comerciale, ce vor avea calitatea de mare contribuabil”, explica Adrian Benta, consultant fiscal.

In cazul contribuabililor mijlocii, insa, nu este precizat un ordin de marime al numarului celor ce vor fi incadrati si administrati drept contribuabili mijlocii. Lista acestora se va publica prin ordin ANAF.
„Avand in vedere ca procedura stabileste transferul electronic al dosarului de la o categorie la alta cu data de 31.12.2010 este necesara atentie la urmarirea incadrarii contribuabilului, pentru ca acesta sa stie unde se depun declaratiile”, a mai spus Benta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.