Criza cu recesiune pe paine …electorala!
Criza noastra cea de toate zilele, cea care face si desface legi si aduna politicienii in aliante (fesenisto-democrato-populare) ne tot impinge cu ajutorul guvernantilor, in recesiune. Guvernul este cel care da impresia ca „face”, fata de BNR care „zice ca …face” sau invers. Totul este atat de amestecat, incat „boborul” sa nu mai inteleaga nimic. Ba avem nevoie de credit de la FMI, ba NU, ba DA si tot asa ne-a tinut Basescu intr-un vartej, in tot acest inceput de an electoral, pana ne-a ametit si pe noi, ca el.
Practic CRIZA care se vede, este mai mica decat CRIZA despre care se vorbeste. Dupa mai multe interventii „on line”, conferinte de presa, simpozioane, ceremonii etc. Mugur Isarescu si-a scos la inaintare varfurile (linia a II-a) ca se ne cante criza sau cat de mult a muncit el(BNR-ul) ca sa ne salveze dintr-un dezastru economic.
Lazea (BNR): Romania a evitat o recesiune puternica datorita flexibilitatii cursului de schimb
Romania a evitat o recesiune dramatica, in genul celei cu care s-au confruntat tarile baltice, datorita cursului de schimb flexibil, a declarat miercuri economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, Valentin Lazea, la forumul financiar central si sud-est european de la Bucuresti.
Deprecierea monedei nationale de la 3,8 la 4,3 lei/euro a atenuat presiunile din economia reala, dar deprecieri suplimentare ale leului ar trebui evitate in perioada urmatoare, a spus Lazea.
In primul trimestru din 2009, Romania a inregistrat o scadere economica de 6,4 la suta, in timp ce Estonia a consemnat un recul al economiei de 15,6 la suta, Letonia – minus 18 la suta, iar Lituania – 12,6 la suta.
Dijmarescu: Agentiile de rating ar putea reanaliza perspectivele Romanie
Agentiile de rating ar putea reanaliza perspectivele Romaniei, pana la sfarsitul anului, in urma aplicarii prevederilor acordului incheiat cu Fondul Monetar International, a declarat miercuri, vice-guvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, la Forumul Financiar Central si Sud-Est European.
”Agentiile de rating ar putea reanaliza perspectivele Romaniei, pana la sfarsitul anului, in urma aplicarii prevederilor acordului incheiat cu Fondul Monetar International. Aplicarea acestor prevederi nu sunt suficiente”, a afirmat acesta.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a confirmat, pe 14 mai, ratingurile Romaniei la nivelul BB plus /B pentru datoriile in valuta si BBB minus/A minus 3 pentru datoriile in moneda locala si a mentinut perspectiva negativa.
Fitch Ratings atribuie Romaniei ratingurile BB plus pentru imprumuturile pe termen lung in valuta, si BBB minus pentru creditele in moneda locala, ambele cu perspectiva negativa.
Agentia Moody’s a confirmat, in martie, ratingul Romaniei pentru credite in valuta la Baa3, cu perspectiva stabila, inclus in categoria investment grade (cu riscuri reduse pentru investitii).