Criza pensiunilor din Bran – Moeciu
Se stie ca proprietarii de pensiuni din zona Bran – Moeciu au scazut tarifele destul de semnificativ tarifele la pensiuni, mai ales ca zgarcenia braneana este comparata cu cea a scotienilor. Si aceasta ieftinire se datoreaza faptului ca numarul turistilor a scazut, asa ca proprietarii unitatilor de cazare sunt nevoiti sa puna lacat pe porti, daca nu stiu sa atraga clientii.
S-a ajuns ca zona turistica Bran – Moeciu sa nu mai poate garanta profituri din turism, asa ca au aparut proprietari de pensiuni cu credite care nu mai asteapta decat executarea silita.
Constransi de situatia produsa de criza, patronii si-au scos la vanzare pensiunile, evident la preturi mai mici decat cele initiale, in speranta ca vor salva macar o parte, daca nu chiar toti banii investiti in aceste afaceri.
Si aici nu mai este vorba doar de pensiuni prin vilisoare si case mai acatarii, cu cateva camarute, cat sa poti pune capul pe o perna intr-un pat si o sufragerie cu doua-trei mese, ci si de hoteluri si restaurante, in care s-au cam investit ceva bani.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul National pentru Registrul Comertului pe primele sase luni ale acestui an, numarul pensiunilor, hotelurilor si al restaurantelor care au intrat in insolventa la nivel national este cu 70% mai mare fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, de la 290 la 490. .
In acest context in judetul Brasov au fost inregistrate 30 de cazuri de insolventa, ceea ce da de gandit, chiar daca turismul rural in zona este bine reprezentat numeric. Este un semnal de alarma care contribuie la clatinarea fotoliului ministrului Udrea, incapabila de gasirea unor solutii viabile, ea cheltuind bani aiurea cu plimbari si scenete de prost gust in ansamblul economiei tarii.
Dan Bota