CRONICA (uitata) A UNEI MORTI COLECTIVE!
Cu ce se pot confrunta zeci de localitati ,situate dinjos de digul de arocamente ce va inchide Valea de la Rosia Montana,dar mai ales infestarea grava cu "otravuri" chimice … superperformante ce vor penetra panza freatica,(inclusiv municipiul Alba Iulia) de unde se aprovizioneaza cu apa potabila zeci de localitati. Sa rememoram o drama uitata:
Este vorba de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere CERTEJ, care au provocat, acum 39 de ani, cea mai cumplită tragedie romaneasca pe timp de pace.
Dezastrul ecologic provocat de noroiul toxic din Ungaria a readus în actualitate tocmai un precedent românesc, altul decat cel de la Baia Mare.
SupravieÅ£uitorii ÅŸi martorii cumplitei tragedii din zorii zilei de 30 octombrie 1971 descriu scene de sfârÅŸit de lume petrecute atunci când 300.000 de tone de nămol s-au pravalit asupra localităţii Certej. Sterilul a omorât pe întuneric zeci de oameni ÅŸi a acoperit blocuri de locuinÅ£e, case, grădini, cămine... Totul a început cu trei bubuituri puternice.
Preludiul morÅ£ii: Sâmbătă, 30 octombrie 1971 a fost o zi friguroasă.
Un martor ocular Ioan Chirla (73 de ani) îÅŸi aminteÅŸte că la ora cinci fără cinci minute dimineaÅ£a se îmbrăca pentru a merge la lucru, când a fost surprins de un zgomot puternic de crengi ÅŸi copaci rupÅ£i. „Imediat s-au auzit trei explozii puternice ÅŸi s-a întrerupt curentul. Am ieÅŸit repede din casă. Se auzeau pocniturile stranii pe care le făceau blocurile când se prăbuÅŸeau sub forÅ£a viiturii. Atunci au început să se audă în întuneric primele urlete ÅŸi strigăte după ajutor. Totul s-a petrecut în câteva minute, timp în care valul de steril a ras totul în cale", povesteÅŸte dupa multi ani Ioan Chirla, care la acea vreme lucra ca ÅŸofer la mina Certej.