Cronica unei moțiuni de cenzură cu eșec anunțat sau vânătoarea de calende mai favorabile!
Toată națiunea a desprins crudul adevăr din cursul derulării simulacrului moțiunii de cenzură pe toate canalele de știri: că niciun partid de opoziție nu dorea cu adevărat căderea guvernului Cîțu. Și în niciun caz PSD, care a adoptat prin vocea președintelui său Marcel Ciolacu discursul agresiv de complezență. Agresiv pentru a da impresia luptei de clasă politică pe viață și pe moarte, de complezență pentru că nici nu au participat toți parlamentarii opoziției la vot, iar negocierile între partidele semnatare și susținătoare ale moțiunii n-au avut nicio negociere. Ciolacu, supranumit de noi Zăbavnicul (Cunctator în lat.), nu a făcut nici cel mai mic effort de a coagula și galvaniza opoziția dar și pentru a racola nemulțumiți de la USR-Plus, sau chiar de la PNL. Pentru că nu avea niciun interes obiectiv în acest sens.
Marcel Ciolacu așteaptă vremuri mai prielnice și calende mai favorabile
Speranțele oferite pe facebook, pe care și le confunda cu realitatea, cum că s-ar putea ca premierul Cîțu să rateze, ca în nu știu ce meci de fotbal, sau ca useriști nemulțumiți să se alăture demersului PSD sunt cel puțin ridicole, pentru a folosi un eufemism.
Șeful PSD nu avea chef să-și distrugă vacanța parlamentară, precum nici parlamentarii săi. De unde și scorul zdrobitor în favoarea guvernului Cîțu. Sau, pentru a folosi una din sintagmele inepte pe care le azvârle orice politician incult, dar culturalizat în fotbal, Ciolacu a jucat la temporizare.
Așteaptă probabil rezultatul votului din toamnă de la alegerile interne ale PNL, pentru a vedea dacă Florin Cîțu mai câștigă și președenția partidului și mai deține încrederea acestuia. Mai așteaptă și noaptea cuțitelor lungi a alegerilor pentru șefia fuziunii USR cu Plus, adică confruntarea Barna-Cioloș, pentru că și de acolo pot rezulta niște nemulțumiți.
O strategie de temporizare cu două tăișuri pentru PSD
Dintr-o anumită perspectivă zăbovirea în neconcludență pe tema moțiunii este justificată, în toamnă existând șanse mai mari la moțiunea de cenzură din respectiva sesiune parlamentară. Din perspectiva obținerii fondurilor PNRR în final de către guvern, temporizarea demiterii guvernului Cîțu se poate dovedi păguboasă pe termen mediu și lung.
PNL poate recupera într-un an toate procentele pierdute în timpul pandemiei, cu cele peste 30 de miliarde de euro ale programului european de relansare.
Iar PSD le poate pierde pe cele vremelnice acumulate în această perioadă în sondajele de opinie. Primarii social-democrați sunt subfinanțați sever de doi ani încoace și nu se știe cât mai pot rezista. Ciolacu sacrifică astfel pe termen lung interesele partidului pentru câștigul pe termen scurt care-i poate surveni prin politica de modus vivendi cu președintele Iohannis și cu guvernul coaliției de dreapta.
În rest, retorică agresivă și irelevantă pentru succesul unei moțiuni de cenzură și ipostazierea în pilon al luptei în tranșeele parlamentare.
,,În doar un an și jumătate, ați ajuns să îngenunchiați statul de drept!! Chiar voi,… apostolii dreptății! Domnule Orban, domnule Cîțu, domnule Barna, doamna Dragu, Ați revocat ilegal Avocatul Poporului! Ați sperat că, așa, ordonanțele voastre ilegale vor rămâne în picioare… Astăzi, în unanimitate, Curtea Constituțională a României a decis că ați călcat în picioare Constituția! Pentru a câta oară domnilor?? Dacă astăzi, când vorbim, aveți deja acest palmares de încălcări de drepturi și libertăți, de ilegalități grosolane, oare…. ce veți face mâine? Veți da ordonanță de urgență ca actualul președinte să aibă trei mandate?? Sau o ordonanță de urgență, ca domnul Barna să nu mai răspundă pentru furtul banilor europeni? Sau veți desființa direct Parlamentul României și veți instaura dictatura??!!! (absurd și imposibil! N.n.)”.
(…)„Ca și Elveției, nimeni nu ne dă șanse azi la moțiunea de cenzură. Dar ne vom bate până la ultimul vot. Evident, contăm și pe ratangiul de serviciu Cîțu.(sic!) Hai că se poate!” a mai postat infantil Marcel Ciolacu.
Vizibil plictisit și fără chef de susținere pentru Cîțu, Orban s-a odihnit în timpul moțiunii
Chiar dacă nu a riscat vreun blat(termen fotbalistic care desemnează un troc abscons, în italiană –biscoto- n.n.) pentru prăbușirea guvernului Cîțu, Orban nu s-a înghesuit să-l susțină la scenă deschisă, ba mai mult i-a permis Șoșoacei să-l tăvălescă pe premier de la tribuna Parlamentului, aspect reproșat de Cîțu. În consecință l-a lăsat pe liderul de grup liberal din Camera Deputaților, brașoveanul Gabriel Andronache, să-i dea replica lui Marcel Ciolacu:
,,Chiar dacă legea fundamentală nu prevede expres, moțiunea de cenzură ar trebui să întrunească nu numai condițiile formale privind inițierea acestui demers, ci și minime condiții de oportunitate și de responsabilitate politică din partea inițiatorilor.
Din păcate, această moțiune nu răspunde niciunui criteriu. Mai mult decât atât, textul moțiunii de cenzură pe care îl dezbatem astăzi nu corespunde nici minimei onestități politice, prin abundența de afirmații neadevărate, înșirate din prima și până în ultima pagină a documentului” a declarat Andronache. Există totuși poibilitatea îndepărtată ca în toamnă să se depună o altă moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu, cu un alt rezultat.
Libiu Mateescu
Mateescule, PSD-ul e partid? Ce naiba,măi gigoloiule…?
Dunca e politician???
Cu ăștia vreți voi să-i dați jos pe frații voștri din U.S.L.?