CSAT prima sedinta din 2010
Joi s-a desfasurat prima sedinta CSAT din 2010. La sedinta au participat primul-ministru Emil Boc, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, seful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota, consilierul prezidential Anca Ilinoiu, sef al Departamentului Relatii Internationale, secretarul CSAT general-locotenent Ion Oprisor, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan.
Principalele puncte la ordinea de zi:
Inca 600 de militari trimisi in Afganistan
CSAT a aprobat o suplimentare cu 600 de militari a fortelor care actioneaza in teatrul de operatii din Afganistan, numarul maxim al acestora putand sa ajunga la 1.798 militari. Astfel, in anul 2010, Armata Romaniei va putea participa la misiuni in afara teritoriului statului cu un efectiv de 3.753 militari, dintre care forte dislocate – 2.342 militari, si forte dislocabile la ordin – 1.411 militari.
In prezent, exista 1.290 de militari care actioneaza in misiuni in afara granitelor tarii, dintre acestia 1.020 fiind dislocati in teatrul de operatii din Afganistan.
Ministerul Afacerilor Externe cel mai activ
In cadrul sedintei CSAT, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a prezentat conceptul pentru intarirea capacitatilor civile nationale in domeniul gestionarii crizelor (civilian crisis management), elaborat in scopul unei participari a Romaniei in cadrul Politicii Europene de Securitate si Aparare. Documentul reprezinta punctul de plecare in elaborarea unei strategii nationale care sa defineasca viziunea si principiile participarii Romaniei cu capacitati civile la operatiunile de gestionare a crizelor.
CSAT a aprobat documentul prezentat de ministrul Afacerilor Externe si a hotarat infiintarea unui grup de lucru interministerial, coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, format din reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, ai Ministerului Apararii Nationale, ai Ministerului Justitiei si ai altor institutii.
Reorganizare energetica
In cadrul sedintei, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a prezentat masurile pentru reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice din subordinea ministerului, avand ca obiectiv cresterea sigurantei si a securitatii in alimentarea cu energie. CSAT a aprobat reorganizarea in cadrul ministerului a doua companii cu portofoliu mixt de centrale.
La finalul sedintei, s-a aprobat Planul national de Prioritati Informative si Programul de activitate al CSAT pentru anul 2010.