Cu căți bani a plecat Regele Mihai în exil

Cu căți bani a plecat Regele Mihai în exil

1 709
aprilie 1992 Sf Gheorghe Bucuresti Rege la 2m © Andrei Pandele / ostphoto

Arhivele Nationale din Marea Britanie au publicat mai multe documente, pana de curand secrete, referitoare la situatia financiara a fostului suveran Mihai I, la momentul in care a parasit tronul Romaniei, transmite BBC. Potrivit documentelor, cand a parasit Romania, avea doar 500.000 de franci elvetieni (438.608 $).
Regele Mihai s-a refugiat in Marea Britanie dupa abdicare si, conform datelor furnizate publicului de catre Arhivele Nationale din Marea Britanie, i s-ar fi recomandat sa se angajeze pentru a putea sa-si intretina familia.
După unbii Regele Mihai a ajuns in Marea Britanie fara sa-si fi luat cu el averile, dupa ce, in 1948, comunistii au preluat puterea in Romania.

Churchill intervine
Sase ani mai tarziu, premierul britanic de la acea vreme, Sir Winston Churchill, a primit o scrisoare in care se vorbea despre ingrijorarea privind bunastarea monarhului exilat al Romaniei. „Pacat ca suntem in urma altor tari cand vine vorba de felul in care tratam personalitati de vita regala”, se spunea in scrisoare.
Primul-ministru britanic s-a aratat ingrijorat de soarta regelui si a cerut Ministerului de Externe sa-i acorde privilegii diplomatice.

Pilot calificat
Ministrul de externe de atunci a replicat insa ca regele Mihai este pilot calificat si stie multe despre motoarele cu ardere interna si ca ar trebui sa ia in calcul varianta gasirii unei slujbe. Regele Mihai s-a mutat ulterior in Elvetia. Mihai I a abdicat in 1947. (http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1245997-regele-mihai-avea-400-000-cand-plecat-exil.htm Regele Mihai I a fost acuzat că a vândut tablourile Colecţiei Regale, pe care şi le-a înşusit cu acordul comuniştilor pentru plecarea amiabilă din ţară.)
Scriitorii Mihai Pelin si Petru Romoşan au scos la iveală un fapt senzational, necunoscut, care amestecă numele Regelui Mihai în dispariţia a 42 de tablouri din Colectia Coroanei Regale. Este vorba despre picturi care valoreaza in prezent sute de milioane de dolari, opere ale unor artisti celebri precum Rembrant, El Greco sau Caravagio.
Conform scriitorului Mihai Pelin, care citează documente din arhivele Securitatii, tablourile au fost scoase din tara de Regele Mihai, in portbagajul masinii personale cu care se deplasa in Anglia, la nunta Reginei Elisabeta. Se intimpla in noiembrie 1947, cu o luna inainte de abdicare. Trei dintre cele 42 de pânze au fost identificate de scriitorul Petru Romosan in colectii private din Franta, SUA si Italia, desi, potrivit legii, tablourile care apartin patrimoniului public nu pot fi instrainate.
Atit pe vremea lui Ceausescu, cât si imediat după revoluţie, guvernul roman a incercat zadarnic sa dea de urma acestor valori publice si sa le recupereze. Procesul intentat, la Geneva, de guvernul Petre Roman fostului suveran a fost abandonat din motive necunoscute.
În 1997, ziarul francez “Le Monde” a scris pe prima pagina un articol despre cel mai mare comerciant de obiecte de arta din lume, Alec Wildenstein, care era acuzat ca a cumparat ilegal, de la Regele Mihai tablouri apartinind statului roman, pe care apoi le-a vândut pe bani grei.
Trei tablouri extrem de valoroase din Colectia Coroanei Romane, incluse în patrimoniul national, dar dispărute după 1947, au fost identificate de scriitorul Petru Romoşan în Franţa, SUA si Italia. Doua dintre cele trei pânze – “Sfintul Sebastian” si “Portretul lui Giacomo Bosio” – sint opere ale celebrului pictor El Greco. Prima figureaza intr-o colectie privata din Franta, iar cea de-a doua la Kimbell Art Museum, in Fort Worth, Statele Unite ale Americii. Al treilea tablou, intitulat “Concerto” si pictat de artistul italian Tintoretto, se gaseste in Colectia Labadini din Milano. Colectia Coroanei Romane a fost constituita prin achizitii facute din bani publici de guvernul Bratianu, la sfirsitul secolului al XIX-lea. Acest lucru a fost recunoscut şi de primul rege al României, Carol I, care a precizat în testamentul sau ca valorile instimabile din aceasta colectie de arta sunt ale poporului român şi nu vor fi înstrăinate niciodată.

Ionuţ Ţene

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.