Cu CET sau fara? Asta-i debransarea

Cu CET sau fara? Asta-i debransarea

0 277

Boc le-a dat ministrilor termen (s-anvatat de la Traian Basescu cu ultimaturile) sa gaseasca o solutie la mentinerea subventionarii pentru incalzirea centralizata. 10 zile asteapta premierul pentru ca titularii portofoliilor de la Interne, Economie, Mediu sa vina cu strategia. Ragazul de 10 zile spune si in cazul asta ceva despre necorelarea planurilor ministeriale cu nevoile si soroacele reale ale populatiei. In eventualitatea ca ministrii produc gaselnita in ultima zi a termenului, pentru multi beneficiari ai sistemului de incalzire centralizata, eventuala mare idee a guvernantilor va veni lejer prea tarziu. La Brasov, de pilda, 10 zile calculate de astazi ar insemna depasirea datei de 18 august pana la care CET Brasov mai primeste cererile de debransare din sistem. Este foarte posibil ca Guvernul sa mentina si in aceasta toamna subventia la incalzire, anulata in urma deciziei de eliminare a strategiilor de ajutorare acordate oricui de stat si dirijarea lor doar catre cei care au intr-adevar nevoie de ele. Ar fi in logica minimala a unei guvernari care nu vrea s-o rupa de tot cu poporul, desi subventiile cu pricina seaca usuca bugetul de care Cabinetul Boc tine cu dintii.
Nu stiu daca matematica celor de la Guvern include si calcule economice pe langa socotelile politice. Nici ministrii par sa nu stie. Adriean Videanu, ministrul Economiei, vorbeste nesigur despre necesitatea „focusarii” asupra acestei strategii. Vorbe suficient de confuze cat sa-l faca pe amarastean sa creada ca focusul lui Videanu are de-a face cu gazele. Urmeaza cea de-a doua etapa de incertitudine, care functioneaza si la Brasov – gaze in cogenerare sau nu? Bransatii brasoveni la sistem nu stiu daca sa se debranseze acum sau sa mai astepte sa se lamureasca lucrurile cu firma Bepco SRL, despre care s-a vorbit public abia la ultima sedinta de Consiliu Local. Societatea la care ar fi actionari unele divizii ale Grupului Icco dar si pesedistul Mihai David, directorul Hidroelectrica, si care este creditata drept structura care va prelua CET-ul la Brasov. Nu integral, ci doar partea de productie, urmand ca forul local sa infiinteze Termoserv, structura prin care va asigura transportul si distributie energiei produse de Bepco.
Catre cine, e greu de spus deocamdata. Pentru ca Bepco anunta infiintarea a 7 unitati de productie la Brasov, din care trei vor fi – probabil – finalizate inainte de venirea acestei ierni. Unde vor fi ele construite tine de acelasi mister. Pe care firma si autoritatile locale il mentin din ratiuni obscure, de parca n-ar avea nevoie de inca bransatii centralizati, carora sa le asigure agent termic si care sa plateasca prestatia.
Aceeasi nebuloasa pluteste si deasupra cosurilor de fum de la CET, unde directorul ticluieste zilele astea – are si el termen pana la sfarsitul saptamanii – o strategie de restructurare a centralei, al carei personal nu va fi absorbit de societatea Bepco. Angajatii au facut deja doua greve spontane de avertisment si vor mai face cu siguranta una, dupa ce vor afla planurile conducerii in privinta lor.
Abonatii CET din Brasov, dar si ai altor centrale din tara, sunt rosi acum de teama de a nu face o miscare gresita. Cum ar fi sa se debranseze acum si sa angajeze un credit pentru centrala proprie, dar sa afle ca Guvernul mentine subventia si iarna aceasta. Sau, mai rau, sa nu se decupleze iar guvernantii sa mentina suspendarea subventiei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.