Cu Marele Licurici avem totuși, un Parteneriat militar strategic. Și mai ales...

Cu Marele Licurici avem totuși, un Parteneriat militar strategic. Și mai ales bilateral!

1 459

Problema este dacă Klasus Werner Iohannes va intelege că Madam Merkel a fost pentru noi ca "apa sfintita" si ca americanii, in special noul presedinte Donald Trump, sunt oameni pragmatici, si mai ales au început să facă pași serioși îi România

Sa precizam ca relaţiile diplomatice cu Statele Unite ale Americii au fost stabilite în 1880, întrerupte în 1941, reluate în 1946 şi ridicate la nivel de ambasadă în 1964.România a beneficiat din 1993 din partea SUA de „clauza naţiunii celei mai favorizate”, rezultat al interesului politic al SUA de consolidare a relaţiilor directe cu România…cam antisovietica!
Parteneriatul strategic dintre cele două state a fost lansat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui S.U.A., Bill Clinton. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a reprezentat un reper esenţial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative.
După 11 septembrie 2001, România a acordat un sprijin semnificativ coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva terorismului,
concretizat în susţinerea operaţiunilor din Afganistan şi Irak, precum şi în intensificarea colaborării bilaterale în acţiuni specifice de combatere a terorismului. Rezultatele pozitive în planul reformei economice şi contribuţia României la războiul împotriva terorismului au constituit elemente majore în conturarea sprijinului SUA pentru integrarea României în NATO.
Nivelul ridicat al colaborării bilaterale în combaterea riscurilor neconvenţionale (trafic de droguri, de persoane, criminalitate financiară etc.) şi importanţa pe care cele două părţi o acordă acestei colaborări au determinat deschiderea la Bucureşti, la 20 mai 2001, a Biroului FBI în România.
Un alt moment important în evoluţia relaţiei bilaterale româno-americane îl reprezintă semnarea Acordului privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României („Acordul de acces”) la 6 decembrie 2005 (intrat în vigoare la 21 iulie 2006).Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a fost semnat la data de 13 septembrie 2011, şi a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011. Negocierile privind cadrul juridic care reglementează amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa au demarat la 17 iunie 2010. , parafarea sa având loc la 6 iunie 2011.
Tot in 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia confirmă Parteneriatul bilateral excelent, pe termen lung  dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.
In principiu, TRATATUL BILATERAL suna bine, intre timp americanii s-au convins noi suntem aliati militari seriosi, si nu de azi de ieri! Povestea este, daca si Klaus va intelege ca Madam Merkel a fost pentru noi ca „apa sfintita” si ca americanii, in special noul Presedinte sunt oameni practici si, daca bat palma cu cineva, ca intre oameni de afaceri: vorba-i vorba sunt și rămân oameni seriosi!

COMENTARII

  1. Brrrr! Foarte…tare desenul asta!
    Cam ce vrea sa spuna? Ca de spus.spune ,multe…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.