Cu olandezul Timmermans la Marathon, facem un program Beton..

Cu olandezul Timmermans la Marathon, facem un program Beton..

0 376
Am trăit, ca într-un vis, un sfert de secol de speranţe neîmplinite. Când s-au dus anii? Suntem  cu 25 de ani mai săraci, ca țara, și mai singuri in Europa şi un pic mai bătrâni…
Statul este bolnav, iar economia, câtă a mai rămas, este din nou în recesiune; firmele dau faliment cu miile pe semestru, investiţiile scad vertiginos. Capitalismul autohton are, cum se spunea într-un film, o … „reţetă secretă”, originală, sigur dar pierzătoare, la fel ca demo­cra­ţia… balcanica de care ne credeam scapati!Am reinviat o forma noua de securism sud-american,de „camp tactic odios” in care isi dau mana niste… doctori in drept cu lucrari „pe puncte” de talia generalilor si politicienilor facuti pe puncte la o Academie cel putin bizara in ininvatamantul romanesc!
Iar România nu a ajuns, cum ne-am fi aşteptat,nici pe departe acel asteptat „tigru” economic al Europei Centrale şi de EstCine ne-a pus beţe în roate? Nu căutaţi răspunsuri pe Google. Cauza e aici, la noi, în perfidia cu care ne-au dirijat…noii po­li­ti­cienii români, cu banii la tescherea, si care abia asteptau să „dea colțul” Ceausescu, ca să-și poata scoate la lumina „cheagul” de milioane a celor care așteptau la „găurică”, „ascunsilor”, „acoperitilor”, a investitorilor de carton si a excrocilor, cum sa zic, cu „filing la tăiței”, adică la …furat!
Niciodată, în istorie, clasa politică ro­mânească n-a fost mai ruptă de popor şi mai puţin iu­bitoare de ţară. Un fost ministru secretar de stat, ne­im­plicat politic, actualmente director la Institutul de Eco­nomie al Academiei Române, Constantin Ciutacu, are curajul să pună degetul pe multe dintre rănile care ne dor de 25 de ani.
În 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din EuropaMulţi au uitat, alţii n-au ştiut niciodată …cum stătea România, din punctul de vedere al integrării economice cu ţările dezvoltate, în 1989! Pentru ca in 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din Europa: la o sumara enumerare:
* exista platforma Pipera, creată de francezi, unde se construiau calculatoare;
* autocamioanele şi autobuzele fabricate la Braşov şi Bucureşti erau patente germaneț
* avioanele Rombac erau cumpărate de la englezi;
* locomotivele de la Electroputere Craiova erau patent elveţian, se exportau în toata lumea;
* la Reşiţa se fabricau motoare de vapoare după licenţa Renk din Germania;
* centrala nucleară de la Cernavodă pro­ve­nea din Canada…etc. etc..
 * Exportam pe bani buni circa 40 -50 de mii tractoare (licentza Fiat) pe an,
* La Slatina exista o formidabila Platforma a Aluminiului,
* La Pitesti, Renault producea cu Dacia cam cât azi.
Industria de ingrasaminte agricole, cea de prelucrare a petrolului se situau la nivele care si azi ar fi pe deplin performante, costructiile navale, o intreaga Flota de sute de vase, tot asa, încă mai putem enumera, pentru ca ăn acekâle timpuri chiar se muncea, se inventa…

Putem spune, şi nu suntem nostal­gici, că începusem să ne integrăm acceptabil cu eco­no­miile mari ale lumii. România era a treia ţară din lume, după SUA şi Japonia, care fabrica anvelope gigant, pentru autobasculante de peste 110 tone. Doar do­uă ţări din lume făceau şuruburi cu bile: România şi Japonia. Acestea se foloseau în industria nucleară şi aerospaţială.Sau la Râșnov, la „Chimica”, erau sute de patente și produse originale. Doua exemple ARACETUL – a dispărut odată cu uzina, așa cum a disparut singurul produs (original) pentru industria extractiva care se mai facea doar în America.
Pana cand, in 1990, Petre Roman, aparut premier din neant a afirmat că industria românească era un „morman de fiare vechi”. A fost o definitie preconceputa (în laboratoarele exerne)Ce am avut şi ce am pierdut în ultimii 25 de ani, domnule prim-ministru?A fost cea mai nefericită declaraţie de politician de după 1989, un blestem care ne urmăreşte până azi.Tragic este ca a si fost parca pusa la cale de un nevazut dusman national! Cine sa fi fost aceia?
Referin­du-se la industrie, că e de dat la fier vechi, fostul prim ministru dorea să spună lumii că întreaga economie a României comuniste nu merita doi bani. Ale cui in­terese le-a servit această etichetă, vorba lui Becali, „ma derbedeule politic, care esti tu, mai Petrica”!?
Ca să combatem această viziune, cităm date statistice la întâmplare, din diferite domenii:
* România producea 14 milioane de tone de oţel în 1985; azi, doar 3 milioane;
producea 400.000 tone de aluminiu, azi pro­duce pe jumătate;
* în 1980 ieşeau pe poarta fabricilor 1.600 de excavatoare, niciunul azi;
* ieşeau 71.000 de tractoare niciunul azi (am construit fabrici de trac­toa­re în Egipt şi Iran, care funcţionează şi acum, în timp ce în România au murit);
* în 1984 fabricam 600 de va­goa­­ne de pasageri pe an, azi, niciunul (pentru piața internă).
Cât des­pre vagoanele de marfă, construiam 14.000 de bu­căţi pe anazi, abia 800 (cel puţin 100.000 vagoane de marfă au fost tăiate şi vândute, pe blat, fără ca DNA să vadă ceva, la fier vechi în ulti­mii ani). În fine, produceam 144 de nave de tonaje di­ferite; azi, după cum se ştie, nu mai producem niciuna, pentru transportator român…
Industria sticlăriei e prăbuşită. Industria cosmetica (săpun, deodorante, creme) a dispărut…
Po­tri­vit statisticii oficiale, după anul 2000, au fost ex­por­tate 50 de milioane de tone de „fier vechi”, impreuna cu „de­şe­uri” de cupru, aluminiu şi alte neferoase, în valoare de peste 10 miliarde de euro !!! În ce buzunare au intrat euroii, ca aproape totul a fost evaziune fiscală cu …recuperare de TVA (ce dosare au finalizat procurorii, cănd se tăiau utilaje de ultima generație de la uzinele cu greu și sacrificiu construite de români).
Am exportat lemn brut, în va­loare de peste 8 miliarde de euro, şi alte produse bru­te (cereale, fructe, animale vii etc.) în valoare de alte 5 miliarde de euro!
Numai prelucrarea acestora în Ro­mâ­nia ar fi însemnat crearea a milioane de locuri de mun­că!
Ameţitoare cifre…
Practic, întreaga economie naţională a fost oferită pe tavă, fără nicio logică! Cui? De ce?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.