Cubul RUBIK isi aduna fanii la Brasov

Cubul RUBIK isi aduna fanii la Brasov

0 147

Saptamana trecuta a avut loc la Brasov un inedit show de virtuozitate si viteza din partea speedcuberilor romani, fani ai celebrului cub Rubik. Plasandu-si cartierul general la restaurantul Roata Norocului, pasionatii buclucasului cub au schimbat impresii, pareri si secrete despre jocul ce-i leaga.
Cubul a fost inventat de Erno Rubik, potrivit caruia ii poarta numele. Ruik era profesor la Departamentul de design interior al Academiei de arte din Budapesta. Erno Rubik era pasionat de geometrie, in special de studiul formelor tridimesionale, atat in teorie cat si in practica. In timpul cursurilor, obisnuia sa-si exprime ideile prin modele realizate din diverse materiale, atragand astfel atentia elevilor sai. Astfel a luat nastere si Cubul, in anul 1974. Mecanismul din interiorul Cubului a dat ceva batai de cap inventatorului sau , forma sa fiind schimbata de cateva ori. Forma finala este una cilindrica, care permite miscarea fiecarei felii. Dupa realizarea Cubului, Rubik l-a aratat studentilor si prietenilor sai, impactul fiind instantaneu.
Dupa „explozia” provocata de Cub, acesta incepe sa-si piarda popularitatea, vanzarile incep sa scada. Multi reprezentanti ai industriei de jucarii nu il mai promoveaza, pierzandu-si interesul. Insa Tom Kremer, prin propria companie Seven Towns, cumpara toate drepturile asupra Cubului si il reintroduce pe piata. In 1995, distributia Cubului este preluata de o firma din California. In 1996, numai in SUA se vand peste 300000 de cuburi. In Japonia, unde distribuitorul este Tsukuda, compania care s-a ocupat de vanzarea Cubului inca de la aparitia lui, se vand peste 100000.
Cubul lui Rubik este un obiect aparent simplu, un cub de plastic , format la randul lui din 27 de cubulete. Fiecare latura este formata din 9 cuburi ( 3X3 ), in total 26. Cel de-al 27-lea se afla in mijlocul cubului mare, nefiind vizibil. Fiecare fata este colorata in una dintre culorile : rosu, albastru, alb, portocaliu, verde, galben. Aranjarea oficiala a culorilor pe cub corespunde imaginii. Laturilor care nu sunt vizibile le corespund culorile: fata opusa celei albe – galben, fata opusa celei verde – albastru, fata opusa celei rosii – portocaliu.Cubul detine un mic mecanism care permite rotirea oricarei fete, rotire care, repetata, duce la amestecarea culorilor de pe fiecare fata. Rezolvarea consta in aducerea cubului (tot prin astfel de mutari) la pozitia initiala.
Numarul total al configuratiilor care pot aparea pe Cub este extrem de mare, lucru care ingreuneaza restaurarea sa. Numarul total ar deveni astfel 8!x12!x2 12 x3 8 . Constructia cubului nu permite insa efectuarea tuturor acestor miscari, numarul total al miscarilor posibile fiind : 43 252 003 274 489 856 000.
Mult succes in obtinerea uneia dintre combinatii!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.