Cultura si traditie romaneasca la Lille

Cultura si traditie romaneasca la Lille

0 316

Minisatul „Sfantul Andrei” este un atelier de creatie si spiritualitate romaneasca ce a luat fiinta la Colegiul National „Andrei Saguna” din Brasov, in anul 1997, la initiativa profesorului Ioan Sorin Apan. Minisatul are ca obiectiv central valorificarea si implementarea creatiei si traditiilor populare romanesti in randul tinerilor liceeni. Minisatul are cateva ateliere functionale: crestaturi in lemn, iconografie, tesut in razboi, incondeiere de oua, olarit, folclor – muzica si dansuri populare, reconstituiri de ceremoniale folclorice, precum si filmografie (realizarea unor filme etnografice).


Minisatul colaboreaza cu institutii prestigioase cum ar fi Institutul Cultural Roman, Muzeul de Etnografie Brasov, Muzeul Satului Bucuresti, Muzeul Taranului Roman, Muzeul Astra Sibiu, Centrul Judetean pentru valorificarea si conservarea creatiei populare Brasov etc.


 


Promovarea traditiilor romanesti in Franta


In perioada 29 martie – 15 aprilie 2007, cu ocazia Sarbatorilor de Pasti, membrii Minisatului „Sfantul Andrei” se vor afla in Franta, la Lille. Actiunea vizeaza promovarea traditiilor populare romanesti comunitatii romanesti din zona, dar si publicului francez. Scopul proiectului este cunoasterea culturii traditionale romanesti de catre comunitatea romaneasca din Lille, promovarea culturii romanesti in afara tarii, precum si transmiterea de competente culturale romanesti cum ar fi incondeierea traditionala a oulaor de Pasti, scenarii folclorice  traditionale – nasterea, nunta si inmormantarea la romani, obiceiuri de Pasti, Strigarea peste sat etc.


 


Proiectul Cultural al Traditiei


In cadrul manifestarilor culturale ce se vor desfasura in orasul francez vor avea loc dezbateri, conferinte, lansari de carte, expozitii, proiectii de film: conferinta cu tema „Proiectul Cultural al Traditiei”, sustinuta de prof. Sorin Ioan Apan, spectacol folcloric de Pasti, spectacol cu obiceiuri traditionale din ciclul vietii, concert de muzica psaltica, atelier interactiv de incondeiere traditionala a oualor, parada si expozitie de costume populare romanesti din 30 de zone etnografice, expozitie de oua incondeiatem icoane pe sticla si crestaturi in lemn, executate de membrii minisatului, proiectii de film realizate in atelierul minisatului: „Incondeierea oualor in zona Bran” si „Nunta la romani – Puntea raiului”, prezentarea cartilor „Taina Marii Negre – oceanografie si folclor” si „Taina cerului – astronomie si folclor” – autor Sorin Ioan Apan.


 


Fizica, folclor si teologie


„Majoritatea comunitatii romanesti din zona Lille este strans legata de vechile traditii romanesti legate de momentele importante din cursul anului. Unul din acestea il reprezinta Pastile, moment care a fost marcat in fiecare an dupa infiintarea parohiei ortodoxe din Lille in 2004. O parte din activitatile pe care ni le-am propus vor avea loc in Capela Notre Damme de la Reconciliation, cea mai veche biserica din Lille. Spectacolele expozitiile si prezentarile vor avea loc la Casa de Cultura din cartierul Vauban si la Universitatea Lille 1”, ne-a declarat coordonatorul proiectului, prof. Sorin Ioan Apan, membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania, unul dintre cei mai mari cunoscatori ai culturii si artei populare romanesti, cu initiative dintre cele mai importante in domeniul recuperarii de traditie, inzestrat cu harul de a citi dincolo de forma obiectelor si de a descifra simbolurile unei lumi azi disparate. Ioan Sorin Apan are licenta in fizica si in teologie. Preda fizica la Colegiul National „Andrei Saguna”, este etnolog folklorist, pictor de biserici, creator de arta populara, precum si teolog brasovean.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.