Cum a declanșat Gorbaciov Revoluția Română …contra vântului!

Cum a declanșat Gorbaciov Revoluția Română …contra vântului!

1 934
Oare de ce s-a dus Ion Iliescu, in 1996, intr-o vizita efectiv privata, la Resedinta din Dallas a celui care s-a intâlnit intre patru ochi cu Gorbaciov la bordul crucisatorului sovietic Gorki, ancorat in largul portului Malta?
Inainte de a deveni al 41-lea Presedinte al SUAGeorge Bush-senior a ocupat cateva functii cheie in Administratia americana.  Astfel a fost ambasador al SUA la Organizatia Natiunilor Unite (1971 – 1973), președinte al Comitetului National Republican  1973-1974, si  șef al Biroului special de coordonare al SUA în R.P.Chineza (1974 – 1976), dupa care director al faimoasei CIA –Central Intelligence Agency (1976 – 1977) si  apoi Președinte al First International Bank din Houston. Inainte de a deveni Presedinte ales, a fost opt ani vicepreședinte al SUAsub președinția celui mai important presedinte american de la Truman incoaceRonald Regan (1981 – 1989)

La  Malta, se stie, a avut loc întâlnirea istorica dintre George  Bush – senior și Mihail Gorbaciov,  la doar câteva săptămâni după căderea Zidului Berlinului. Aceasta a fost a doua lor întâlnire,  unde a fost inclus de fostul președinteRonald Reagan, în New York, în decembrie 1988.
La Malta, Bush și Gorbaciov ar fi declarat că vor pune capăt Razboiului Rece… Rapoartele vremii menționau Summitul din Malta ca fiind cel mai important din 1945 încoace, când la Yalta  Winston Churchill,  Iosif Stalin și Franklin D. Rooseveltau căzut de acord asupra  soartei Europei!
Nu s-au semnat acorduri la Malta.
 Scopul  principal a fost de a oferi liderilor celor două super-puteri, ocazia de a discuta despre schimbările rapide care au loc în Europa, odată cu ridicarea Cortinei de Fier dupa timp de patru decenii. Summit-ul este văzut de unii observatori ca sfârșitul oficial al Razboiului Rece.
La un nivel minim, acesta a marcat diminuarea tensiunilor care au fost, până atunci, semnul distinctiv al epocii și un punct de cotitură în relațiile Est-Vest. În timpul summit-ului, Președintele Bush și-a exprimat sprijinul pentru perestroika lui Gorbaciov și alte reforme în Blocul Comunist. La summit, cu o participare consistenta, ca pe un simbol, președintele american George Bush le-a prezentat tuturor participanților la conferință o bucată din Zidul Berlinului.

Odata cu trecerea timpului, e tot mai clar ca  in decembrie 1989, Gorbaciov a contribuit decisiv la mutarea macazului ce schimbă istoria lumii.  În prima zi a lui decembrie, dupa intalnirea cu Presedintele Mitterand, la Paris – altă întâlnire istorică: la Vatican, cu polonezul Papa Ioan Paul II. De-aici, direcţia Malta. Două zile (2-3 decembrie), urmare a invitaţiei preşedintelui american, se întâlnise cu el, dar la bordul vasului militar  ” Gorki”. Apoi, inapoi la Moskova, căci la 4 dec. ’89 programase întâlnirea sefilor de stat din Tratatului de la Var­şovia. În aceeaşi zi, la Moskova l-a primit şi pe Ceauşescu…
 „Am primit o scrisoare din partea lui Gorbaciov către N. Ceau­şescu – a relatat Ion Stoian, fost mi­nistru de Externe, în ziarul Vocea României .
In Mesaj, Gorbaciov  face o informare Bucurestiului, despre cele discutate şi rezultatele întâlnirii sale cu Bush. Ceauşescu i-a cerut o discuţie se­parată lui Gorbaciov, dar acesta  n-a povestit nici in „Memorii” cât l-a înfuriat Ceauşescu în acea în­tâl­nire…
Gorbaciov începuse prin a le spune la cei prezenti  despre întâlnirile cu Bush şi cu Papa Ioan Paul al II-lea, a relatat Stoian. Era evident că Gorbaciov voia să vorbească puţin despre Bush. „Totuşi a rezultat clar că s-a discutat despre situaţia celorlalte ţări socialiste”, a menţionat Stoian. „Apoi s-a trecut la tema anunţată presei – o «nouă» declaraţie asupra invaziei din 1968... la mai bine de doua decenii!
«Suntem aici cu toţii – a zis Gorbaciov – cei care am fost implicaţi atunci, mai puţin România, care a ieşit din această chestiune.
Pe loc, Ceauşescu l-a întrerupt pe Gorbaciov replicandu-i: Nu-i adevărat, România nu a ieşit din această problemă, România nu a intrat în Cehoslovacia, aşa că nu avea de unde să iasă». Liderul ro­mân „i-a atras atenţia” lui Gorbaciov asupra retragerii trupelor sovie­ti­ce ce încă staţionau în Cehoslovacia. Aceasta este o chestiune bilaterală – a interzis Gorbaciov subiectul. „Da, ştiu, a spus Ceauşescu, este un accord bi­lateral încheiat după ocuparea Ce­hoslovaciei. „În această problemă cu d.vostră nu ne putem înţelege”, a mai zis Gorbaciov, incruntat.

„COTITURA” MALTEI
În pofida mulţimii de speculaţii asupraîntâlnirii de la Malta, dispunem în prezent doar de versiunea sovietică a steno­gr­a­me­lor. Da r…aşa cum le-a publicat, pe cont propriu, ultimul li­der al PCUS. Dorind sa ramana in istorie… cum vrea el, intrevederea cu Bush a fost eva­luată de însuşi Gorbaciov ca fiind o „cotitură istorică”. Ca sa ne …prindem, tot el a făcut personal şi aso­cierea si alegerea cu intalnirea la Yalta.
S-au referit liderii ce­lor două super-puteri, explicit, la Ceauşescu ori …la viitoarea Revolutie din România?
Întervievaţi în diferite împrejurări, şi Gorbaciov, şi Bush au dat acelaşi diplomatic răs­puns: „Nu-mi amintesc”. Cert este că anumite momentele ale întreve­derii n-au fost consemnate (fiind „între patru ochi”). Tot intre patru ochi au vorbit, probabil, si Iliescu cu Bush-senior la Dallas, deoarece ziaristii romani care „s-au nimerit” pe acolo, au avut stabilit un program separat…

Oare s-au „delimitat” şi la Malta sferele de influenţă? Am apreciat mult reacţia pe care ati avut-o dvs. personal faţă de aceste schimbări dinamice şi în acelaşi timp fundamentale, l-a complimentat Bush, referin­du-se la Europa şi nu­min­du-l pe Gorbaciov” catalizatorul” lor.
De altfel – conform raportului DIE a Se­curităţii, – datat la 2 dec. 1989 -, într-un anume interviu Geoge Bush senior se re­ferise astfel la RomâniaAş dori să văd unele acţiuni şi în această ţară. Nu ştiu când se va întâmpla acest lucru. Dar atunci am trimis în România un nou ambasador, Alan Green, care îmi era prie­ten. L-am trimis în România tocmai pentru că este un om ferm şi intransigent, ce cunoaşte bine păre­rile mele des­pre democraţie şi libertate. Alan Green a plecat la 29.11.1989 spre România şi el va pre­zenta punctul nos­tru de vedere, al meu personal, pre­şedintelui Ceauşescu. În orice caz, vom încerca, dar va fi foarte greu„! …Oare ce voiau sa incerce americanii in decembrie 1989, acilea, la Bucuresti?

Alain Green jr. a ramas ambasador al SUA si dupa „revolutie”… Mi-l amintesc bine pentru ideea sa nu prea amabila pe care o avusese la o intalnire oficiala, stabiita cu presa romaneasca pe terasa vilei sale de pe Kiseleff. Dar pe care a amanat-o vreo doua ore pentru ca Domnia Sa avusese …peste rand o intalnire „privata” cu o delegatie a celor care ocupasera in vara lui 1990, Piata Universitatii din Bucuresti! 
„Pariez 1.000 de dolari pentru succesul Romaniei, dupa revolutie, ne-a anuntat sigur pe el dl. ambasadoral Americii. Dar cine dreaq sa fi avut atunci atata banet! O fi castigat pariul, ca era si chel si cam batranel! O tempora…
DIE raportase la 1 dec.1989 că, în cadrul con­sul­tă­ri­lor cu administraţia de la Washin­gton, Guvernele Angliei, Franţei, RFG şi Italiei au insistat pentru„res­pec­tarea de SUA a înţelegerilor convenite anterior cu statele vest-europene, ca fiecare dintre acestea să aibă un rol sporit în influenţarea situaţiei din Europa de Est, astfel încât să-şi asi­gure promovarea propriilor interese pe termen lung în această zonă”.
Deci cartile erau facute …din timp!

In îndărătnicia sa, pe ce dracu se baza Ceauşescu? Urmărindu-i contactele externe, se pare că repeta strategia reusita în ’68 -intre altele si prietenia cu chinezii şi nord-coreeniiNumai ca atunci Omul hotarator fusese presedintele SUA, Lindon Jonhston, si avertismentul sau ferm, transmis direct la Moskova, lui Brejnev!! Acum era exact pe dos …Ceausescu uitase ce l-a sfatuit cel mai  mare presedinte al Chinei:
Vezi ca „focul de-acasă îl stingi cu vecinii, nu cu prietenii de departe”, îl sfătuise prietenul Mao cândva.
Harul înţelepciunii nu i-a fost hărăzit însă … isteţului Ceauşescu care n-a mai reusit sa se picure contra vantului. !
d.d.rujan
NR
Explicatii foto:
Foto 1 si 2, eroii de la Ialta si Malta,
Foto 3 si 4, tanc la Revolutia din 1989 si coloana de tancuri americane 2017.

COMENTARII

  1. gorbaciov este un JIDAN MASON care dintr-un taran imbecil a ajuns sa conduca URSS. De fapt a fost sustinut de JIDANII lui din afara care au realizat ca nu mai pot declansa o noua revolutie ca cea din 1917.
    Ajuns la conducere JIDANUL MASON a executat ordinul primit.
    A tradat URSS si tot lagarul comunist. A distrus destinele a sute de milioane de oameni asa cum a declarat Junker. Faptul ca a fost atat de imbecil incat nu incheiat nici un tratat prin cate sa opreasca invazia NATO in fostele tari comuniste, si s-a multumit ca promisiunile verbale ale americanu,ui dovedeste ca a fost un BULA JIDAN si MASON.
    Rusii at fi trebuit sa-l execute. Este un mister ca nu au facut-o.
    Tovarasul rujan nu a inteles ca Ceausescu murea oricum.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.