Cum a fost vanduta Transilvania, guvernului de la Budapesta !
Imparateasa Sissi, manipulata de serviciile secrete maghiare!!
In anul 1854 imparatul Franz Iosif I se casatoreste cu verisoara sa primara Elisabetha, fata ducelui Maximilian de Bavaria si este incoronat ca succesor. Noul imparat a incalcat promisiunea reformelor democratice facuta inainte de suprimarea in forta a revoltelor din 1848, iar prin centralismul sau rigid guvernul austriac i-a frustrat atat pe nationalisti cat si pe radicali.
Neutralitatea Austriei din timpul Razboiului Crimeii 1853-1856 a indepartat Rusia, fara a castiga sprijinul Frantei sau Marii Britanii, lasand astfel Austria in izolare. De aunci, mai ales de atunci ungurii au fost intotdeauna un ghimpe in coasta statului multinational austriac.
Imparateasa Sisi a iubit Ungaria, in parte ca un protest impotriva lui Sophie (soacra-sa, care a condus de fapt Austria in primii ani de domnie ai lui Franz Iosef ), care… stia de ce detesta maghiarii. In replica, tanara Sissi s-a simtit treptat,mai aproape de sufletul, limba si poporul acestei tari… mereu „nelinistite”.
In anul 1866, cand a vazut ca Austria se afla intr-o criza ce risca ruperea ei in mai multe parti,imparateasa Sisi (poza din ziua incoronarii ca Regina a Ungariei) si-a luat angajamentul unei solutionari „convenabile”mentinand contacte apropiate cu aristocratia rebela din Ungaria. Numai asa s-a putut stabili in 1867 dubla monarhie a Austro-Ungariei, Ungaria impunandu-si astfel constitutia dorita,respinsa de Imparat in 1848.
La 8 iunie 1867, la Buda, Franz Joseph a acceptat sa fie încoronat,dupa multe targuieli si „tratative” inclusiv rege apostolic al Ungariei și în această calitate a aprobat Legea privind încorporarea Transilvaniei în Ungaria, la 27 mai 1867. DARUL oferit a fost Palatul Gödöllő, care, spre fericirea lui Sissi, a pus capăt disensiunilor cu nobilimea maghiară prin crearea unui stat dualist: Austro-ungaria!
Dupa moartea Imparatesei, in semn de recunostinta, ungurii au fost primii care au comemorat-o prin a da numele Eliszabetha unuia dintre podurile cele mai importante de peste Dunare. Iar cel actual reconstruit in 1964, chiar este deosebit, deoarece cel vechi – construit intre anii1897 și 1903, a fost aruncat in aer de catre genistii Wehrmachtului. Tot acolo au amplasat langa faimosul pod, intr-un parc cu acelasi nume, o statuie in marime naturala a imparatesei mult iubite.
Se pare ca ii promisese profesorului sau de limba ungara, Jan Majlath ( un nationalist inflacarat exilat de buna voie in Austria ale carui pledoarii pasionate pentru „legendarul popor maghiar” vor trezi in sufletul naiv al Eliszabethei ecouri ce nu se vor stinge niciodata) motiv pentru care isi va boteza astfel una dintre fete. Acestui individ abil,banuit a fi si spion maghiar, i se datoreaza entuziasmul imparatesei fatza de povestile care descriu suferinta, bucuriile si orgoliul national al poporului maghiar… salbatic si misterios.
Cea de a treia fiica, Marie Valerie s-a nascut la Ofen in Ungaria si a fost numita copilul ungar, deoarece a fost nascuta la …noua luni dupa incoronarea de la Budapesta. A fost copilul favorit deoarece a fost nascuta la zece ani de la nasterea celui de al treilea copil al cuplului imperial si singurul copil care l-a putut creste langa ea, ceilalti trei fiindu-i luati de mici de catre dominatoarea mama a imparatului .
A fost aleasa deliberat Budapesta ca loc pentru nastere pentru ca un baiat nascut acolo ar fi purtat numele de Stefan si ar fi existat posibilitatea ca el sa fie intr-o zi regele Ungariei. Datorita zvonurilor cum ca Valerie ar fi fata lui Andrassy ,mama imparatului a dezvoltat o antipatie pe tot parcursul vietii pentru Ungaria si nu a vrut sa aiba nimic de a face cu aceasta tzara, mereu… cartitoare !
De pe podul Erszebet o plimbare a amintirilor continua pe pe Andrassy Utca, numita dupa cel care avea sa fie 14 ani prim ministru al Ungariei intre 1867-1871 si in urmatorii 8 ani – la insistentele aceleiasi Sissi, chiar ministru de externe al Austro-Ungariei – personaj care va fi unul din prietenii cei mai apropiati ai imparatesei. Conform unei legende cu multe „povesti adevarate„, contele Andrássy a avut o tainica poveste de dragoste cu Eliszabeta, iar in urma ei s-ar fi nascut arhiducele Rudolf. poveste, sustinuta nu doar de iubirea si atasamentul… bolnavicios ale lui Sissi si Rudolf fata de cultura, istoria si obiceiurile ungare.
Dupa 1989 acestea sunt inlocuite aiurea cu… statuile unor principi de Transilvania: Ștefan Bocskai, Gabriel Bethlen, Francisc Rákóczi al II-lea, plus bomboana pe coliva:”eroul” Lajos Kossuth in locul lui…Franz Iosif !! Adica chiar imparatul care a fost de acord cu cedarea (de fapt vinzarea !) Transilvaniei catre Ungaria, printr-o Lege cu „cantec”, din 27 mai 1867, de-a dreptul de neacceptat pentru transilvanenii romani, sasi si tzigani, ce constituiau marea majoritate a populatiei !
La cativa kilometri se afla obiectul targului: palatul Gödöllő – socotit un adevarat Versailles maghiar! – pe care statul ungar l-a cumparat anume, chiar in 1867.si dupa o renovare rapida, a fost oferit cadou de incoronare… la Budapesta a cuplului princiar de la Wiena. Acesta a fost in fatza istoriei, „pretzul „vanzarii Transilvaniei!!
Imparateasa Sissi a petrecut, dintr-un total de 2.663 zile in Ungaria, din care circa 2000 numai la Gödöllő, autenticul Versailles unguresc unde se intalnea, uneori zilnic, cu… impozantul conte Andrassy.
Aici, in 1901 i-a fost ridicata prima statuie in marime reala , iar ziua numelui s-a comemorat mereu, inclusiv in anii celui de al doilea razboi mondial.Dar si in alte parti….
Ba chiar si in Romania, langa Oravita, la Marila, acolo unde tebecista Sissi era des adusă spre supraveghere şi tratament la doctorul Moritz Hoffenreich, al dracului sa fie, a cărui nepoată de soră, evreica unguroaica Irma Sztaray a fost plasata de „serviciile” maghiare in anturajul intim al imparatesei, ajungand cea mai apropiata damă de onoare din anturajul împărătesei.
Cum pentru un cap încoronat ca al Majestăţii sale era destul de nepotrivit să ştie publicul ca e tuberculoasa mai întâi Elisabetha îşi anunţa oficial prezenţa la Băile Herculane de unde, era pregătită să urce la sanatoriu , însoţită doar de agenta de influenta Irma Sztaray şi un grup de agenţi/bodyguarzi care aveau misiuni de protecţie. Acolo, în Munţii Aninei, geografia unica a locului definea perimetrul Anina-Oraviţa şi bijuteria climaterica – sanatoriul de la Marila.
Deak Andrei (Continuare in zilele urmatoare)
Nesemnicativ: podul se numește Erzsebèthid cf istoriei si nu cum ați botezat-o Dvs.
Grof Andrassy era îndrăgostit de Sissy și ea
a refuzat sa ii impartaseasca.
Oricum Sișsy era ca și dedicare o Regina Maria a României, de orice obârșie, exceptând pe.ceea natiei pe care a iubit-o din suflet
Nesemnicativ: podul se numește Erzsebèthid xf istoriei și nu cum ați denunut-o Dvs
Trebuie retinut caracterul istoric,un crampei de adevar dincolo de aspectele gramaticale…
Se stie, Frantz Jozef era Mare Duce de Bucovina si Mare Principe de Transilvania ! De accea a acceptat cu greu – si doar la insistentele insidioase ale sotiei sale, inca o incoronare la Budapesta in formula Dualismului Austro-Ungar si cedarea/incorpoarea la Ungaria (ca in Evul Mediu totalitar) , a Transilvaniei!
Luata asa,ca la piatza, „Vanzarea Transilvaniei” poate parea o…exagerare.Dar se purta in epoca…
Tot in 1876 Rusia vindea…americaneste Alaska catre SUA contra a doar 7,2 milioane de dolari!A fost cea mai mare afacere a Americii !! Iar „afacerea ” Transilvania cu minele ei de aur,de sare si codrii sai neumblati de om strain , erau marea provocare! Tot in 1867 Wilhelm al III-iea accepta 5 milioane de guldeni de la Napoleon al III-lea pentru a vinde Luxemburg-ul
Sa notam insa ca in 1876 Regatul Romaniei batea Leul ca moneda nationala,cu recunoastere in Europa, valorand 5 bani de argint.Se introduce astfel la noi, bimetalismul aur-argint! Simbolic parca ,in acel an apare,in revista transilvaneana Familia din Oradea, poezia de-a dreptul programatica a poetului Mihai Eminescu:
„Ce-ti doresc eu tie/Dulce Romanie!”
Nesemnicativ: podul se numește Erzsebèthid cf istoriei si nu cum ați botezat-o Dvs.
Grof Andrassy era îndrăgostit de Sissy și ea
a refuzat sa ii impartaseasca.
Oricum Sișsy era ca și dedicare o Regina Maria a României, de orice obârșie, exceptând pe.ceea natiei pe care a iubit-o din suflet
Scrieti corect Erzsebethid, ca nici la Loire nu scrieți Loar, cum de fapt ar trebui sa pronuntati
Foarte tare! Mulțumesc!
Ceea ce nu se prea știe este că fostul premier maghiar Andrassy
era fiul unui vânjos grăjdar român dn Ardeal
. Te rog sună-l pe avocatul Vasile Moiș,fost vicepresedinte al primului Senat al Romaniei dupa Revolutie
care știe povestea,despre care cred ca a si scris in ultima sa carte.
Dorin
Nesemnicativ: podul se numește Erzsebèthid cf istoriei si nu cum ați botezat-o Dvs.
Grof Andrassy era îndrăgostit de Sissy și ea
a refuzat sa ii impartaseasca.
Oricum Sișsy era ca și dedicare o Regina Maria a României, de orice obârșie, exceptând pe.ceea natiei pe care a iubit-o din suflet
Pt. Cultura neimportanta: Rakoczi nu a fost niciodată Racoczi
FRANZ ori a fost Iosif, ori Ioseph?
Unde e fala:
Andrassy a fost fiul unui grajdar sau
fiul unui grajdar a ajuns sa fie.premier.maghiar?
Chiar f interesant, bine scris si documentat, dar greselile de ortografie fac mari deservicii:
– Wienei, in loc de Vienei,
– podul Eliszabeta (nu asta e numele), corect ar fi transcrierea romaneasca Elisabeta
– monarhia duala, ca trimuf politic al lui Sissi – afirmatie un pic exagerata !
– limba ungara (corect maghiara)
– tzara, mereu cartitoare… (jignire inutila)
– podul Erszebet (corect Erzsebet)
– Eliszabeta si – atasamanetul ei…bolnavicios (atributul nu isi are rostul)
– tzigani….???
– tebecista???
– al dracului sa fie???
– tuberculoasa???
Sunt epitete ce slabesc seriozitatea argumentatiei!