Cum a salvat Ceaușescu, ocuparea României de catre ruși în 1968? (2)

Cum a salvat Ceaușescu, ocuparea României de catre ruși în 1968? (2)

0 1157
Dupa 45-50  de ani arhivele incep sasa fie „desecretizate”…Cei care au azi in jur de 60 de ani isi pot aminti ca in vara 1968 noaptea, treceau prin Baneasa spre granita de est a Romaniei,trenuri cu trupe, tancuri si alte utilaje de tehnica militara. Lumea care vedea  era speriata, nu se stia prea mare lucru, dar erau banuieli…logice. Insa masarea intregii armate romane la granitaele de est si de vest, insemna  pregatirea de ceva neplacut: un razboi, o invazie a sovieticilor. Mai toti fusesera speriati de gestul lui Ceausescu de a se opune URSS-ului in problema invadarii Cehoslovaciei. Se temeau de represalii dure.  Serviciile noastre cunosteau si data precisa.Despre ce e vorba mai exact?
In August 1968 rusii au lansat operatiunea “Dunarea”, mai exact invadarea Cehoslovaciei. Este bine-cunoscuta interventia lui Ceausescu de la vremea respectiva : discursul lui disperat din 21 August – aplaudat de occident pentru tupeul aparent nesabuit.
Interesante sunt cateva rapoarte informative ale CIA-ului facute public (relativ) recent, privind posibila invadare a Romaniei de catre rusi , 3 luni mai tarziu.  Agentii operativi raportau (din fericire) doar zvonuri privind o invazie de aproximativ 150.000 de militari.

Unul din comentariile raportului spune: “Sovieticii probabil isi permit sa joace un joc al asteptarii cu romanii ca sa vada daca acestia au tras vreo invatatura din invadarea Cehoslovaciei…si daca or sa fie vizibil cooperanti in afacerile Pactului de la Varsovia.”
Unul din putinele lucruri pe care le-a putut face Ceausescu la vremea respectiva, pentru a contracara invazia, a fost infiintarea Garzilor Patriotice – si lansarea conceptului de aparare nationala,prin participarea intregului popor! Puteau fi astfel mobilizati aproape 4 milioane de luptatori!! harta-romania-in-fata-atacului-urss-ungariei-si-bulgariei-in-1968-larry-watts-m1
Ceva asemanator face azi Coreea de Nord…Cum sa-i mai atace democratica armata americana ,dupa „experienta”catastrofala din Vietnam? Nu victoria armatei URSS era si atunci „problema” ,ci  enormele mormane de victime pe care l-ar fi lasat in urma,in drum spre Bucuresti!! Pentru „invingatori” ar fi fost ingrozitor.Si n-au mai indraznit…

Odată cu instalarea la putere a lui Nicolae Ceauşescu, treptat politica sa de autonomie impusa Securităţii româneşti , vizavi  de serviciile secrete sovietice a început să se manifeste din plin.Cu tot cu Tratatul de la Varsovia, organizatie militara in oglinda cu NATO de azi! În primăvara anului 1965 au fost „demascaţi“ câţiva ofiţeri, din rândurile Armatei, cu activitate în slujba serviciilor de spionaj sovietice, punându-li-se în vedere să întrerupă orice legătură.După cum notează Cristian Troncotă, specialist în istoria serviciilor de informaţii române, „momentele de încordare, chiar de adversitate, între Securitatea română şi instituţiile similare sovietice s-au intensificat în contextul evenimentelor de la Praga, din 1968“.

Direcţia de Informaţii Externe (DIE), a obţinut prin intermediul unui ofiţer polonez – aflat în contact cu colonelul Ion Bichel – informaţia că Leonid Brejnev, împreună cu Iuri Andropov, şeful KGB, şi comandanţii Armatei Roşii au pregătit o invazie în Cehoslovacia, datorata nemulţumirii Kremlinului faţă de politica lui Alexander Dubcek,sustinut de Ceauşescu şi Tito. Un colectiv restrâns din Statul Major al Tratatului de la Varşovia lucra la elaborarea planului în detaliu. Din acel colectiv făcea parte şi un inalt ofiţer polonez, ceea ce înseamnă că era bine informat.
„Sursa” informa ca  invazia trebuia să se desfăşoare în etape, mai întâi Cehoslovacia, după care se pregatea  ceva similar in România şi Iugoslavia.
Iniţial, Nicolae Ceauşescu nu a luat în serios aceste rapoarte.Pe 5 august 1968,DIE întocmea nota-sinteză nr. 148privind unele acţiuni ostile întreprinse de autorităţile sovietice împotriva R.S. România“. Documentele aratau că, dincolo de informaţiile culese, serviciile secrete trimiseseră pe teritoriul României şi dirijaseră spre ambasadele româneşti din fostele ţări socialiste, agenţi bine instruiţi şi cu sarcini operative precise.Abia atunci s-a „trezit” si Ceausescu,care era convins de „solidaritatea” lagarului Socialist…discursul-din-21-august-1968-nicolae-ceausscu
Imediat după celebrul miting din 21 august 1968 din faţa sediului CC al PCR, au fost luate măsuri rapide. „Secu”si toate structurile militarizate a fost puse în stare de alarmă, iar în ministere ,in centrele direcţiilor M.I. s-au pregatit bariere din saci cu nisip  la uşile de acces, punctele întărite fiind prevăzute cu guri de foc şi rezerve de muniţie… O adevarata „nebunie”! În concepţia lui Ceauşescu, în cazul unui război, trebuia să fie organizat un adevarat război de partizani.
Dar „informatiile”au fost „lasate” sa scape,atat in Est,cat si in Vest!Asa se explica faimoasa telegrama a presedintelui SUA, Lyndon  Johnson , catre Leonind Brejnev:In numele salvarii Umanitatii,va rog,nu intrati in Romania!!” Caci
Planul de invadare a României a fost cât se poate de real!
Oficiul Arhivelor Publice din Marea Britanie dezvăluie în anul 2000 că, în septembrie 1968, serviciile secrete britanice şi olandeze reuşiseră să afle detalii ale planului de invadare a României. Potrivit acestui plan, trupele sovietice ,sustinute de cele ungare si bulgare urmau să invadeze România pe 22 octombrie, ora 4.00 dimineaţa. Ministrul de externe britanic, Michael Steward, a transmis la Bucureşti un telex cu următorul conţinut: „Am analizat informaţiile de ultimă oră şi am ajuns la concluzia că ruşii pregătesc în cel mai scurt timp o acţiune militară împotriva României“. Totalul efectivelor trupelor de invazie urma să se ridice la 150.000 de militari.

În vara anului 1968, reţeaua sovietică din România a fost pusă la muncă. Cu această ocazie, ” Secu” l-a identificat pe generalul Ion Şerb drept agent GRU (serviciul de informaţii militar sovietic) generalul comandant al Armatei a 2-a Bucureşti. Tot în 1968 „au căzut“ alte două cârtiţe GRU, generalii Floca Arhip şi Vasile Petruţ. (continuare in numarul de maine)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.