Cum aruncă Primăria Scripcaru SA cu banii: deși a funcționat doar...

Cum aruncă Primăria Scripcaru SA cu banii: deși a funcționat doar doi ani – reparația pasajului Fartec costă mai mult decît construcția sa!

1 616

Și anul acesta ni se promite finalizarea lucrărilor de reabilitare şi consolidare a Pasajului Fartec, începute încă din 2015.
Până atunci, Primăria condusă de Scripcaru George va investi sume suplimentare în acest proiect.
Astfel, în conformitate cu un anunţ publicat pe platforma de achiziţii publice, edilii ar urma să mai achite alte 9,21 de milioane de lei (cu TVA) firmei Recon pentru lucrări suplimentare necesare finalizării reabilitării. „Având în vedere că în urma Proiectul tehnic întocmit de SC PRINFO SRL s-a constatat necesitatea extinderii lucrărilor de reparaţii/consolidare şi asupra altor elemente neavute în vedere în faza anterioară, iar în momentul de faţă în şantier este prezent executantul SC RECON SA, pentru a asigura continuarea şi finalizarea lucrării în condiţii optime se hotărăşte demararea procedurii de negociere fără publicare a unui anunţ de participare, ca o măsură strict necesară, cu SC RECON SA”, se precizează în anunţul postat pe SICAP.

Restricţii de circulaţie în zona pasajului, de la 1 septembrie
Ieri, Comisia de Circulaţie a municipiului Braşov a avizat o serie de restricţii de circulaţie în zona pasajului Fartec necesare executării lucrărilor de consolidare.
Astfel, începând cu data de 1 septembrie accesul de pe pasajul Fartec (de pe cel nou) spre cartierul Bartolomeu şi spre cartierul Tractorul (peste pasajul Independenţei) pe breteaua care pleacă din pasaj, la dreapta, pe rampa de coborâre (direcţia spre Leroy Merlin) va fi interzis.
Cei care vor să ajungă în Bartolomeu sau în Tractorul vor circula până la sensul giratoriu de la Leroy Merlin, apoi se vor întoarce pe celălalt sens şi vor intra pe breteaua din faţă de la Transgaz-Nelsand pe str. Grigore Ureche, spre sensul giratoriu de la str. Buzeşti cu pasajul Independenţei. Această restricţie este necesară pentru a se executa lucrările de consolidare a pilei 11, în condiţii de siguranţă.
Tot de la 1 septembrie, va fi restricţionată circulaţia pe una dintre cele două benzi ale bretelei care face legătura între Bulevardul Griviţei şi str. Stadionului, în direcţia de mers Griviţei-Stadionului. Această restricţie se va aplica doar în zona pasajului.
În cazul ambelor restricţii, firma care execută lucrarea de consolidare (Recon SA) trebuie să asigure presemnalizarea şi semnalizarea acestor interdicţii.

Finalizat în 2013 și băgat în reparații neterminate de patru ani în 2015
Finalizat în 2013 și băgat în reparaţii capitale începute în anul 2015, reparații ce ar fi trebuit să fie terminate în 1 septembrie 2017, pasajul devine dar un uriaș pod de tocat fonduri publice.
Au trecut patru ani și Primăria condusă de George Scripcaru a anunţat mai multe termene de finalizare, care nu au putut fi respectate, iar ieri reprezentanţii municipalităţii au afirmat că „în urma discuţiilor cu executantul lucrărilor, acesta şi-a luat angajamentul că se va circula pe acest pasaj până la finalul acestui an”.
Amintim de asemenea că de-a lungul anilor valoarea financiară a proiectului a tot crescut.
Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, în anul 2015, când a fost semnat contractul cu contractul de lucrări, valoarea investiţiei era de 7.651.374,20 lei,  fără TVA.
Acum,  potrivit aceleiaşi surse „valoarea consolidării acestui pasaj ajunge, astfel, la suma de 13.313.510,12 lei. Dacă s-ar fi luat decizia demolării şi construirii unui nou pasaj, valoarea acestuia ar fi fost mult mai mare, ţinând cont că numai lucrările de demolare pot ajunge la aproximativ 50% din valoarea unui nou pasaj”.

Și totuși nu răspunde nimeni că din start a fost construit prost!?

O soluţie de consolidare mai scumpă decât o construcţie nouă!!!
Practic, Primăria coordonată de Scripcaru va plăti aproape 20 de milioane de lei pentru a reclădi vechiul pasaj, în contextul în care noul Pasaj Fartec, care a fost deschis traficului în noiembrie 2013 și care a costat inițial 13.423.993 lei, fără TVA, respectiv 16.645.751 lei cu cota de TVA de 24%, valabilă la vremea aceea.
Reparaţiile capitale ale pasajului Fartec au început în data de 1 septembrie 2015, în baza unui contract de lucrări încheiat cu Asocierea SC Sopmet SA Bucureşti – SC Consal SRL din Braşov. Valoarea lucrărilor era de 7.651.374,20 lei, fără TVA, iar termenul iniţial pentru finalizarea lucrărilor era 1 septembrie 2017.

Scripcaru, *neața – nici termenele nici sumele nu au fost vreodată respectate. Ce ne puteți spune?

S-a efectuat o nouă expertiză care a stabilit o serie de lucrări suplimentare pentru consolidarea pasajului. Având în vedere că aceste lucrări nu se încadrau ca valoare contractată, la sfârşitul anului 2017, a fost reziliat contractul de lucrări”, a explicat Toarcea.
Până la data rezilierii, Asocierea Sopmet – Consal a executat a realizat mai multe intervenţii sub pasaj, la mai mulţi piloni, dar şi la suprastructură. „Valoarea acestor lucrări a fost de  2.257.419,00 lei”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
După rezilierea contractului s-au mai făcut expertize tehnice, apoi municipalitatea a lansat licitaţia pentru finalizarea lucrărilor.
În data de 25 septembrie 2018 a fost semnat un nou contract pentru finalizarea lucrărilor cu Asocierea SC Recon SA, ca lider asociere şi SC Prinfo SRL, ca asociat. Valoarea contractului a fost de 9.193.514,51 de lei, fără TVA. Odată cu modificarea salariului minim pe ramura construcţii (începând cu data de 1 ianuarie 2019 – n.r.), valoarea contractului a fost suplimentată cu suma de 175.185,81 lei.”
După ce a fost semnat contractul pentru finalizarea reparaţiilor, în timpul elaborării proiectului tehnic au fost constatate noi probleme, astfel că au fost stabilite unele lucrări suplimentare.

Astfel, a fost – iar – recalculată valoarea lucrărilor.
Având în vedere decizia de executare a acestor lucrări, valoarea iniţială a contractului a fost diminuată, prin note de renunţare, cu valoare de 3.801.101,40 lei. În acelaşi timp, pentru a se executa lucrările suplimentare s-a încheiat, în luna iulie, un nou contract în valoare de 7.746.911,20 lei. Pana în prezent, Recon a executat demolări, a confecţionat armăturile şi a montat conectori, valoarea totală a lucrărilor fiind de 2.432.373 lei”, a mai spus Toarcea.
Astfel în conformitate cu soluţia tehnică prezentată de specialişti, va fi necesară injectarea de beton în fisurile descoperite, dar şi montarea unui sistem special de bare care vor prelungi durata de viaţă a structurii cu cel puţin 25 de ani.
Este vorba de bare din carbon şi oţel, care se folosesc în construcţiile moderne inclusiv pentru susţinerea cupolelor unor stadioane.

Iulian Rinder

COMENTARII

  1. […] în renovarea unui W.C.”, * renovarea pasajului Fartec este dublă faţă de construcţia sa ,,Cum aruncă Primăria Scripcaru SA cu banii: deși a funcționat doar doi ani – reparația pasajul…” de la 7.651.374,20 lei, fără TVA. la 13.313.510,12 lei, * pentru prietenul Butuza vin ,,Alți […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.