CUM I-A TRECUT ROMANIEI GLONTUL PE LANGA URECHE…

CUM I-A TRECUT ROMANIEI GLONTUL PE LANGA URECHE…

0 350
 
Era vara anului 1968, când URSS a decis să sugrume Primăvara de la Praga ÅŸi să-l răstoarne pe Dubcek de la putere. În acest scop invocând doctrina Brejnev a suveranităţii limitate, URSS împreunăcu armatele ţărilor membre ale Tratatului de la VarÅŸovia, minus România, au invadat Cehoslovacia. Kremlinul îi ordonă lui Anatoli Dobrînin – cel mai vechi (peste 25 de ani!) dar si cel mai influent ambasador la Washington -să-i prezinte preÅŸedintelui Lyndon Johnson, mesajul sovietic strict secret, care justifica această invazie.
Trebuia s-o facă cu precizie între orele 18-20 ale zilei de duminică 20 august 1968, adicăexact atunci când tancurile sovietice intrau în Praga !
Dobrînin scrie că ordinul Moscovei a ajuns la el în timpul week-end-ului ÅŸi că era imposibil de ajuns aÅŸa rapid la Casa Albă prin canalele protocolului de Stat al SUA. Åži-a amintit însă că PreÅŸedintele Johnson îi dăduse cu ani în urmă numărul său de telefon direct pentru cazuri urgente pe care nu-l utilizase până atunci.
"Fărăsă mă întrebe despre subiectul solicitării mele, Johnson a acceptat imediat, sugerând să vin până la prânz. Cum aveam de la Moscova un grafic orar strict de respectat, i-am cerut să măprimească după orele 18 sub pretextul că trebuie să traduc în engleză mesajul pe care-l voi prezenta. A acceptat!" Întrevederea a avut loc la Casa Albă în sala de ÅŸedinÅ£e a consiliului de miniÅŸtri. AÅŸezaÅ£i la masa lungă ÅŸi lustruită mai luase loc doar Walt Rostow, consilierul prezidenÅ£ial pentru siguranÅ£a naÅ£ională,care n-a scos o vorbă dar a cărui faţă "se lungea, încercând să nu-l întrerupă pe preÅŸedinte"(pag.181).
 
Era posibilă o invazie sovietică în România în anul 1968?
Trei zile mai târziu ambasadorul Dobrînin îl vizitează din nou pe ministrul de externe Dean Rusk la biroul său de la Departamentul de Stat. "El mi-a cerut să-i spun între patru ochi, care au fost adevăratele raÅ£iuni de a trece la acÅ£iuni în Cehoslovacia. După care a adăugat pe neaÅŸteptate, „Urmează România la rând? Ar fi prea mult ÅŸi nu ne aÅŸteptăm deloc de a fi în stare să controlăm opinia publica"(pag.181).
Erau zile grele pentru Dean Rusk din cauza Cehoslovaciei. Johnson se întâlnise cu câteva ore înainte cu vreo 20 de lideri ai Congresului, care l-au supus unei critici ascuÅ£ite pentru reacÅ£ia sa moderată faţă de invazia Cehoslovaciei. Revoltat de criticile acestora Johnson le-a reamintit că Cehoslovacia se află în zona de influenţă sovietică: "SugeraÅ£i cumva să trimitem trupe americane acolo?" i-a întrebat sec preÅŸedintele (pag.182).
Cu toatea acestea nervozitatea a persistat, scrie Dobrînin: "Pe 28 august Rusk m-a convocat urgent ca să-mi spună că: Fuseseră deja aflate miÅŸcări de trupe sovietice neobiÅŸnuite de-a lungul graniÅ£elor româneÅŸti în ultimele 24 de ore si speculaÅ£ii în Occident despre posibilitatea unei invazii sovietice a Romaniei, bazate în general pe refuzul acesteia de a lua parte la acÅ£iunea comună cu celelalte state ale Tratatului de la VarÅŸovia, contra Cehoslovaciei. Într-adevăr, scrie Dobrînin, Moscova era profund iritată de liderul României, Nicolae CeauÅŸescu, ÅŸi trupe sovietice erau angajate în manevre tactice în apropierea frontierei româneÅŸti.(pag.182)
Aceste miÅŸcări de trupe erau atent urmărite de serviciile occidentale de informaÅ£ii care le-au transmis rapid preÅŸedintelui Johnson. Acesta l-a contactat telefonic imediat pe Rusk, căruia i-a dictat pentru Brejnev un mesaj "emoÅ£ional" descris astfel de Dobrînin: "În numele Omenirii, vă cerem să nu invadaÅ£i România, deoarece consecinÅ£ele ar fi imprevizibile. De asemenea, sperăm că nici un fel de acÅ£iuni nu vor fi luate împotriva Berlinului Occidental, care ar putea provoca o criză internaÅ£ională majoră, pe care suntem preocupaÅ£i s-o evităm cu orice preÅ£. Toate astea ar fi dezastruoase pentru relaÅ£iile sovieto-americane ÅŸi pentru întreaga lume"(pag.183)
Alarmat, Dobrînin s-a întors la ambasada URSS de unde a trimis Kremlinului o telegramă cifrată cerând imperativ ÅŸi fără întârziere un răspuns pentru calmarea situaÅ£iei create de România la Washington.
N-a durat mult ÅŸi Dobrînin s-a întors la biroul ministrului de externe american cu următorul mesaj de la Kremlin: "Sunt instructat să vă informez că rapoartele despre o miÅŸcare iminentăa forÅ£elor militare sovietice în Romania sunt special concepute de anumite cercuri pentru a induce în eroare guvernul american ÅŸi nu corespund realităţii. AcelaÅŸi lucru se aplică în totalitate ÅŸi Berlinului occidental." (pag.183)
Dean Rusk a răsuflat uşurat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.