Cum l-a facut Nita camatar pe Neculaie
Ati putut citi pe site-ul nostru zilele trecute saga uzinei Roman, vanduta in 2003 pe un euro unei companii malaeziene, printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului Nastase. Ati aflat cu acest prilej si detaliile infiintarii Asociatiei Pro Brasov, actionar majoritar al SC Pro Roman SA, societatea constituita in vederea administrarii noului parc industrial. Nu mai insist cu amanuntele alungarii malaezienilor de la Pesaka Astana, pentru ca intreg tortul Roman sa ramana la dispozitia celor cateva zeci de afaceristi brasoveni ce formasera asociatia. Mai interesante mi se par alte doua aspecte din activitatea Pro Brasov.
Cum majoritatea covarsitoare a membrilor asociatiei erau pesedisti – altfel nici nu-i cadorisea Nastase cu ditamai uzina – este greu de inteles de ce a trebuit ca presedinte sa fie ales magnatul Ioan Neculaie de la Prescon. Si mai greu de priceput este cum de n-au reusit afaceristii lu’ peste sa puna mana de la mana si sa stranga nenorocitul de un miliard jumate ce trebuia varsat ca aport la capitalul social al SC Pro Roman SA. Au fost nevoiti sa imprumute banii de la Neculaie si asa s-a nascut intregul scandal din jurul asociatiei.? Cu care ajungem la al doilea aspect demn de comentat.
Pesedistii, in frunte cu Constantin Nita, nici nu se pot plange prea tare ca au fost trasi pe sfoara de patronul Prescon la restituirea banilor. Tertipul folosit de Neculaie pentru a nu incasa la termen imprumutul restituit – indicarea unui numar de cont gresit – i-a permis sa dea fuga apoi la Oficiul Comertului unde, cu concursul functionarului de-acolo, sa-si treaca pe nume pachetul de 80% din actiunile detinute de Asociatia Pro Brasov la SC Pro Roman. Mecanismul este din aceeasi categorie cu o alta masinatiune mizerabila girata de pesedisti de-a lungul anilor de guvernare.
La Brasov, o metoda intrebuintata excesiv de camatari a lasat pe drumuri si a ruinat zeci de familii. Camatarul, in cele mai multe cazuri un interlop, disparea din peisaj chiar in ziua scadentei termenului pana la care clientii urmau sa-i returneze banii. Nu raspundea la telefon, nu era de gasit nicaieri. Cei ce avusesera proasta inspiratie de a lua bani cu imprumut de la infractor se dadeau de ceasul mortii. Pentru ca in joc erau casa ori alte bunuri cu care garantasera returnarea imprumutului. A doua sau a treia de la termenul fatidic interlopul aparea si se improprietarea direct cu casa, pe baza actului de imprumut semnat in fata notarului.
Cativa notari cu greutate din Brasov erau/sunt, daca nu membri plini, cel putin apropiati de puterea pesedista. Ar fi fost de ajuns un proiect de lege, cum s-a intamplat pana la urma, pentru ca fenomenul pierderii caselor dintr-un viciu speculat abil de pegra camatarilor locali sa ia sfarsit. Le-au trebuit ani de zile sa intocmeasca actul si sa-l promoveze in Parlament, pentru a permite celor ce angajau imprumuturi de la interlopi sa depuna banii chiar la notar cand venea scadenta. O rusine, daca? nu chiar o culpa si o complicitate la deposedare, pentru care, macar moral, nu pot fi scuzati.
Tribunalul Alba a pronuntat acum trei saptamani o sentinta prin care anuleaza improprietarirea abuziva a lui Neculaie si ii radiaza calitatea de actionar la Pro Roman. O masura ce va deschide probabil calea restabilirii proprietatii corecte asupra uzinei.
Intrebarea care se pune este daca pe vreunul din cei ce si-au pierdut casele in urma gestului disperat de a se imprumuta de la camatari ii consoleaza cu ceva ca si domnul Constantin Nita & staff si-au muscat patru ani de zile mainile de ciuda ca au avut proasta inspiratie de a imprumuta candva bani de la patronul Neculaie.
Vifor Rotar