Cum recunoastem ouale BIO

Cum recunoastem ouale BIO

0 237

Produsele biologice sunt la mare cautare in ultima perioada. Alimentele biologice, in mod special, sunt apreciate in intreaga lume, cu atat mai mult cu cat nu este deloc usor sa faci rost de un comerciant serios care sa aiba produse ecologice 100%.
De aceea, este important sa fim informati cu privire la felul in care au fost produse anumite alimente pentru a ne asigura de originea lor „ecologica”.
Un astfel de produs sunt ouale BIO. Acestea se obtin in ferme avicole certificate, care aloca un spatiu mai mare fiecarei pasari.
Furajele folosite in hrana gainilor nu contin niciun fel de pesticide, conservanti sau organisme modificate genetic.
Zootehnia ecologica romaneasca este inca la inceput. Productia anuala de oua bio depaseste cu putin un milion de bucati, in Romania existand numai doi producatori certificati, unul in judetul Olt, celalalt in judetul Cluj. Cel care a adus tehnologia in tara noastra, cu aproximativ cinci ani in urma, este Dumitru Argeseanu, proprietarul fermei ecologice de la Curtisoara, de langa Sla¬tina.
„Am riscat la momentul acela. M-am orientat insa spre o activitate ecologica, stiind foarte bine cum sta treaba in celelalte tari. In plus, mie imi plac animalele si imi doream sa am o activitate de genul acesta care sa fie, pe deasupra, si sanatoasa”, povesteste Dumitru Argeseanu.
Vizitase multe tari vest-europene si auzise ca, la un moment dat, produsele netratate cu substante chimice vor ajunge la mare pret.
Pentru a oferi oua ecologice, gainile au nevoie de un program special. Dupa fiecare ouat, fiecare gaina are „program de voie”, ceea ce inseamna ca pot manca lucerna, se plimba, zboara si „fac ce vor ele”.
„Sunt atat de blande. Nu se feresc de oameni, ba dimpotriva, vin la tine daca le chemi. Asta pentru ca nu sunt stresate”, spune Dumitru Argeseanu.
In hala, lumina sta aprinsa 16 ore, nu mai mult, pentru ca gaina nu trebuie fortata.

Cum recunoastem un OU ECOLOGIC
Un ou ecologic, sanatos, costa 0,9 lei.
Pentru ca niciun consumator sa nu fie indus in eroare, Dumitru Argeseanu explica faptul ca ouale ecologice pot fi recunoscute foarte usor prin anumite marcaje. Pe fiecare cutie cu oua comercializata este trecut un cod de producator, iar in fata codului respectiv apare un numar – 0, 1, 2 sau 3.
Pe ambalajul oualor ecologice este trecuta cifra 0. Daca gainile sunt crescute in aer liber, dar nu li se administreaza furaje ecologice, atunci langa codul de producator apare cifra 1. Cresterea gainii la sol este marcata cu numarul 2, iar dezvoltarea gainilor ouatoare in baterii, cu cifra 3.
Ambalajele produselor ecologice contin in plus, obligatoriu, sigla Romaniei pentru agricultura ecologica emisa de Ministerul Agriculturii, precum si pe cea a organismului de inspectie si certificare, astfel incat consumatorii sa fie siguri ca nu sunt inselati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.