Cum sa ai o ALIMENTATIE CORECTA
O alimentatie corecta include doi pasi deosebit de importanti care trebuie luati in considerare: ce mancam si cum mancam.
Cercetarile facute in multe tari, pe grupuri de populatie diferite, au aratat ca desi nivelul de cultura sanitara a populatiei a crescut mult, totusi exista inca multi oameni care nu cunosc regulile unei alimentatii rationale, iar cei care le cunosc, de obicei nu prea le aplica.
Se mananca incet, avand timp suficient pentru consumarea mancarurilor, fara stres, fara intreruperi, intr-o atmosfera de calm si liniste.
Proabil ca cea mai frecvent intalnita greseala pe care o facem multi dintre noi este neglijarea micului dejun. Din graba, pentru ca trebuie sa ajungem la serviciu sau scoala, sau pentru ca dormim un pic mai mult dimineata, multi sarim peste prima masa din zi, despre care se spune ca ar fi cea mai importanta. E simplu: daca nu mancam dimineata ne va fi foame mai tarziu, iar atunci cand ne domina senzatia de foame, este dificil sa mai controlam regimul alimentar sau greutatea.
O alta greseala este sa nu mancam inainte de antrenamente. Probabil tot din motive legate de timp, unii nu se alimenteaza cum ar trebui inainte de efort fizic, in consecinta randamentul lor in timpul antrenamentului va fi foarte redus. Daca nu exista timpul necesar pentru a manca alimente, solutia consta intr-un supliment nutritiv bogat in carbohidrati, dar care ar trebui sa contina si proteine.
Cu 15-20 de minute inainte de masa principala, se poate consuma o salata sau un mic aperitiv, pentru a se micsora senzatia de foame, marind satietatea.
Regulile pentru o alimentatie corecta si echilibrata sunt simple si se pot rezuma astfel:
– hrana consumata nu trebuie sa depaseasca nevoile organismului. Masura cea mai buna este cumpatarea;
– hrana trebuie sa fie cat mai variata si sa cuprinda produse alimentare de origine animala si vegetala;
– se vor respecta orele de masa si repartizarea rationala pe mese a cantitatilor de mancare.