Cum sa aveti un CRACIUN ECOLOGIC
Mai este o luna si un pic pana la Craciun si trebuie sa ne gandim deja la pregatirile pentru sarbatorile de iarna.
Daca vreti sa faceti ceva pentru salvarea planetei, nu trebuie decat sa aveti un comportament orientat catre trendul ecologic despre care se vorbeste peste tot.
Iata ca acum si Craciunul poate fi la fel de „eco”.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va alegeti un brad „eco-friendly”.
Desi, aparent, este prima solutie care va vine in minte, pomul artificial este una dintre cele mai proaste alegeri pentru a avea un Craciun ecologic. Majoritatea pomilor artificiali sunt fabricati din plastic si importati din China, avand un dublu efect negativ: plastic si emisii. Bradul de acest tip e fabricat din material plastic toxic, iar aproape niciun centru de reciclare nu ii accepta, deci tot la depozitele de deseuri ajung.
De asemenea, cand mergeti in pietele de Craciun, nu va indreptati catre cei importati din tari indepartate pentru ca in felul acesta incurajati transportarea lor pe mii de kilometri, ceea ce inseamna poluarea naturii.
Este recomandabil sa cumparati un brad de Craciun de la o ferma locala, care urmeaza un ciclu de reinnoire anuala, adica planteaza primavara, recolteaza iarna, avand astfel tot timpul pomi noi. Pentru a arata o disciplina cu adevarat orientata catre un viitor sanatos si frumos al mediului inconjurator, dupa ce trec sarbatorile plantati-l in gradina dvs. sau intr-una a comunitatii.
De asemenea, si masa de Craciun trebuie sa urmeze aceeasi reteta „eco”, prin pregatirea de alimente „bio” care inseamna sanatate pentru organism.
Masa de Craciun traditional romaneasca nu poate fi conceputa fara sorici si carnati, lebar sau cozonaci, alimente cumparate de cele mai multe ori din supermarketuri, care contin conservanti sau tot felul de chimicale.
La fel si legumele ori fructele care se vand in magazine sau in piete sunt stropite din plin cu tot felul de chimicale pentru a fi ferite de daunatori.
De aceea, trebuie sa va alegeti cu grija produsele bio pentru a avea un Craciun cu adevarat ecologic.
Ati putea incepe prin a alege fructe proaspete care nu au fost tratate cu chimicale. De asemenea, un pas deosebit de important este inlocuirea porcului cu rata sau curcan, iar legumele la gratar ar trebui sa fie nelipsite.
Carnea de strut, care este foarte gustoasa, poate inlocui cu succes porcul la tava, mai ales ca romanii, constienti de avantajele cresterii acestor pasari exotice, au deschis ferme de struti.
Unii fermieri romani au deschis si pensiuni turistice, unde oaspetii pot manca oua si carne proaspata de strut, unul dintre cele mai sanatoase alimente.
Nelipsite de pe masa de Sarbatori sunt si muraturile, cele mai sanatoase si gustoase fiind cele facute in casa.
„In perioada Sarbatorilor trebuie sa ne aprovizionam din locuri sigure, magazine sau restaurante care au aviz sanitar-veterinar, pentru ca acolo exista conditii sigure de igiena pentru pastrarea alimentelor.
Consumatorii trebuie sa se asigure ca alimentele sunt manipulate corespunzator, iar in cazul in care cumpara produse ecologice, trebuie sa verifice daca acestea au fost etichetate”, ne sfatuieste Constantin Savu, profesor universitar la Facultatea de Medicina Veterinara, Bucuresti.