Cum sa-ti pierzi virginitatea in armata (II)

Cum sa-ti pierzi virginitatea in armata (II)

0 256

(urmare din numarul de ieri)


Faurei, state of Mississippi


Chiar scena din debutul piesei te face sa te intrebi daca n-ar fi nimerit ca traducatorului sa i se ingaduie o libertate mai mare atunci cand talmaceste si adapteaza o opera straina. Striviti pe banchetele incomode ale trenului, orbecaind intr-o bezna sfasiata doar de luminile sugerate ale peroanelor, racanii calatoresc spre Biloxi, intrerupti din somn doar de zgaltaitul franelor. La intrebarea adormita „Unde dracu suntem?” a unuia, in locul oricarei localitati ce exista poate cu adevarat pe harta cailor ferate americane, cred ca raspunsul cu cel mai sigur efect comic ar fi fost „Am trecut de Faurei”. Ceva mai incolo, intr-un alt act, evreul Eugene, incercand sa scape de obligatia de a infuleca laturile servite pe post de mancare, invoca o sarbatoare evreieasca inventata cu nume iberic ce l-ar impiedica sa manance in acea zi. „Cucaracha fericita!” ii ureaza sarcastic sergentul Toomey, fara sa-i inghita insa minciuna; poanta tine doar pentru ca, expus atator filme americane, publicul romanesc nu mai are nevoie de traducere pentru urari evreiesti de genul „Happy Hannuka”.


 


In pat cu razboiul


Patul este singurul spatiu de intimitate rezervat imberbilor soldati; cel cazon este rezervat exclusiv somnului fara vise al racanilor rapusi de efortul de peste zi; in cel al vivandierei locale la care se duc sa-si stinga hormonii se petrec experiente fundamentale, cum este dezvirginarea lui Eugene sau este darea in vileag a laudaroseniei gaunoase despre membrul viril din dotarea camaradului Selridge . Cu un decor minimalist, Biloxi Blues nu pune probleme, si nici nu impresioneaza la capitolul butaforie; ingenios este eclerajul, de care este co-responsabil Tudor Chirila, care trebuie ca stie de la concerte ce va sa zica rolul luminii sau clarobscurului pe o scena. Sunetului ii revine misia de a reda razboiul; deja subliminal de-a lungul intregii piese, se petrece ca un concert infiorator pe durata unui singur minut chiar in final, intr-un soi de apoteoza, cu drapelele americane coborand lent in fundal.


Pentru ca razboiul se consumase deja; cei sase racani neinstruiti, pe care armata isi propusese sa-i dezumanizeze si sa-i transforme in masini de ucis, comit un lucru teribil de neregulamentar: il umanizeaza pe cumplitul sergent Toomey, a carui masca de bruta crapa in final, ajutata de mult alcool dar si de o fire sensibila, imbracata prematur in platosa cazona. Jocul lui Chirila sugerase permanent ca belicosul gradat este subminat de o persoana umana, ingropata sub regulamente. Dand buzna in dormitorul soldatilor in creierii noptii, inainte de a-i smulge din bratele somnului cu urlete militaroase, sergentul impatureste patern si grabit prosopul unuia dintre ei, pe care-l gasise aruncat neglijent pe grilajul patului.


 


Epstein versus Toomey


Sase racani incapatanati inving armata inainte ca aceasta sa le vina de hac; scena se joaca intre Toomey si celalalt evreu al grupei, Epstein, care refuza de la inceput sa se lase calcat in picioare. Cerbicia ovreiului condamnat sa curete latrine ii rastoarna fiorosului gradat ierarhia fiintei lui militare imbibata de reguli si ordine, dar si de prea mult alcool. Toomey se imbata si se autopedepseste cu executarea faimoaselor lui flotari punitive; fara sa i se ordone, intreaga grupa i se alatura, descoperind abia la sfarsit solidaritatea pe care nu reusisera s-o inchege pana atunci.


La apelul final va raspunde fiecare racan, chiar daca unii din ei nu se vor mai intoarce din minutul de razboi. Fiecare doldora de experiente si pricopsit cu cate o fire despre care nu stiuse nimic pana atunci. O colectie sugerand bogatia chipurilor vietii – un homosexual nemarturisit, un scriitor ce descopera dublul tais al armei care este cuvantul scris, o bruta obtuza si antisemita, un laudaros, un vesnic nehotarat, un permanent indecvat.


Paul Ipate, Bogdan Cotlet, Constantin Dita, Dan Radulescu, Andrei Vizitiu, Radu Iacoban, Tudor Chirila  Retineti aceste nume: la incorporarea pentru urmatoarea piesa vor fi, probabil, la fel de cunoscuti ca si ultimul.  

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.