CUM SE JOACA SOARTA POPORULUI SIRIAN !!
Rusia a propus în 2012 o variantă în care președintele sirian Bashar al-Assad să renunțe la putere, pentru încheierea războiului civil din Siria. O spune diplomatul finlandez Martti Ahtisaari, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru implicarea sa în rezolvarea conflictelor din Kosovo, Namibia, Indonezia sau Irak. El consideră că acceptarea de către Vest a acestei propuneri ar fi salvat viața a sute de mii de oameni.
Ahtisaari spune jurnaliștilor de la The Guardian că în februarie 2012 a discutat cu reprezentanții la ONU ai celor cinci state membre permanente a Consiliului de Securitate. Atunci, ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a prezentat un plan în trei puncte care prevedea și retragerea lui Assad de la putere, pentru a se putea începe negocieri serioase cu opoziția siriană.
Numai că, spune Ahtisaari, SUA, Franța și Marea Britanie erau atât de sigure că Assad va cădea, încât au refuzat oferta rusă. A fost o șansă pierdută”, spune azi diplomatul finlandez.
”Cea mai suprinzătoare a fost întâlnirea cu Vitali Ciurkin, pentru că îl cunosc pe omul asta. Chiar dacă nu suntem de acord asupra mai multor chestiuni, cred că putem vorbi sincer, i-am spus. I-am explicat ce făceam acolo și el mi-a spus: Martti, ia loc și-ți voi spune ce sa faci.
A spus trei lucruri:
Unu – nu trebuie să înarmăm opoziția.
Doi – trebuie să stabilim repede un dialog între Assad și opoziție.
Trei – trebuie să găsim o modalitate elegantă de a-l da jos pe Assad.”
Martti Ahtisaari spune că atunci a prezentat propunerea Rusiei marilor puteri vestice. Nu s-a întâmplat nimic, pentru că erau convinși că ”Assad va fi îndepărtat în câteva săptămâni și nu trebuia să întreprindem nimic”. El mai spune că fostul secretar general ONU Kofi Annan a fost ”forțat” să devină reprezentat special al ONU în Siria.
”Forțat” pentru că Annan nu-și dorea așa ceva tocmai pentru că știa că Occidentul ”nu sprijină nimic”. Annan a reușit să aducă regimul Assad și opoziția la negocierile de la Geneva pentru demararea unui proces de tranziție, însă înțelegerea a căzut când a venit vorba despre Assad și soarta ce-i va fi rezervată.
Se pare că oferta unei ieșiri ”elegante” venită de la Moscova era esențială. Annan a demisionat în scurt timp… John Jenkins, director pe Orientul Mijlociu în Ministerul britanic de Externe, care în 2012 se pregătea să mearga la post în Arabia Saudită, îl contrazice pe Ahtisaari.
”Cel mai slab argument al lui Ahtisaari este acela că Ciurkin vorbea în numele Moscovei. Dacă aș fi fost in locul lui cred ca i-aș fi spus lui Ciurkin că vreau să aud asta din gura lui Vladimir Putin ca sa o iau în serios. Și chiar și așa aș fi vrut să fiu sigur că Putin nu recurge la o capcană pentru a menține regimul, sub un alt nume, dar cu aceleași efecte”. Deci aceeasi neincredere absurda intre Marile Puteri !!
Cert este că la momentul februarie 2012 războiul din Siria făcuse 7.500 de victime, iar acum numărul a ajuns la 220.000.
”Ar fi trebuit să prevenim pentru că este un dezastru produs cu mâna noastră, cu acest val de refugiați in Europa. Nu văd altceva de făcut în afară de a avea grijă de acești oameni sărmani. Plătim prețul pe care noi singuri ni l-am impus”, spune azi Ahtisaari.