Cum se va calcula indemnizatia pentru cresterea coplilului

Cum se va calcula indemnizatia pentru cresterea coplilului

0 277

Cum se va calcula indemnizatia pentru cresterea coplilului
Parintii care decid sa stea acasa acasa cu copiii pana la doi ani vor primi 85% din totalul veniturilor supuse impozitului pe venit, asa cum sunt acestea definite de Codul fiscal.
Precizarea se regaseste in forma finala a legii privind indemnizatia de crestere a copilului, promulgata joi de presedintele Traian Basescu.
Astfel, de la 1 ianuarie 2009, parintii care intra sau se afla in concediu postnatal vor beneficia de o indemnizatie de crestere a copilului in valoare de 85% din totalul veniturilor salariale nete.
In aceste venituri salariale sunt cuprinse salariile, indemnizatii din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice, sporuri, prime si orice alte sume sau avantaje de natura salariala realizate in ultimele 12 luni, anterior intrarii in concediu postnatal.
Potrivit Codului Fiscal, „sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca”.
Astfel, vor fi luate in calcul veniturile din activitati comerciale independente sau din exercitarea de profesii liberale – activitati medicale, avocatii, notarii, auditorii financiari, arhitectii, consultantii fiscali, consultantii de plasament in valori mobiliare si orice alte profesii independente, desfasurate legal.
De asemenea, vor fi luate in calcul veniturile din activitati remunerate prin drepturi de proprietate intelectuale, realizate individual sau in asociere – din brevete de inventie, desene sau modele, mostre, marci de fabrica si de comert, precum si din drepturi de autor.
Potrivit calculelor Guvernului, aplicarea acestei legi de la 1 ianuarie 2008 va presupune un efort bugetar de 646 de milioane de lei, respectiv 0,11% din PIB. Potrivit Ministerului Muncii, in acest moment exista aproximativ 185.000 de mame in aceasta situatie, insa numai 20% au salarii mai mari de 1.100 lei net.
Totusi, asa cum prevede legea, nu toate mamicile vor primi indemnizatie de crestere a copilului mai mare (fata de 800 lei, suma fixa primita in acest moment), ci numai cele ale caror venituri profesionale au fost impozitate mai mult de 12 luni.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.