Cum si-a pierdut Romania banii si cum s-au facut averile de dupa Revolutie…
Practic, Jaful a inceput de pe acolo, de la periferii, pentru ca sa se termine in zona buzunarului cetateanului de rand. Se rade tot, sa nu ne mai ramana nimic. In decembrie '89, România era într-o situaÅ£ie paradoxală. Pe de-o parte, populaÅ£ia răbda de foame – pe de altă parte, Republica Socialistă România avea în conturi două miliarde de dolari cash (bani care vor dispărea în anii '90). Mai mult, în afară de aceÅŸti bani, România avea investiÅ£ii ÅŸi datorii de recuperat în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari. Åži, ca paradoxul să fie total, România nu mai avea datorii externe.
"Ai noÅŸtri nu mănâncă măsline". Opt ani de foame, pentru plata datoriei externe
Povestea începe în anii '70, când statul român se împrumută masiv pentru industrializarea forÅ£ată a ţării dar ÅŸi pentru investiÅ£ii externe megalomanice. DorinÅ£a lui CeauÅŸescu era ca România să devină o putere politică ÅŸi economică importantă, iar el – un lider mondial. La început, totul părea să meargă bine, dar în urma unor tranzacÅ£ii speculative cu grâu ÅŸi petrol, Å£ara intră în blocaj financiar ÅŸi încetare de plăţi. În septembrie 1981, România lui CeauÅŸescu atingea vârful datoriei externe: 10,17 miliarde de dolari. Åžtefan Andrei, vice-prim ministru cu probleme de comerÅ£ exterior la acea vreme, îÅŸi aminteÅŸte foarte clar momentul. Statul comunist nu mai avea bani nici pentru cele mai elementare plăţi. "Atunci ne găseam în situaÅ£ia în care ÅŸi piloÅ£ii primeau bani în servietă, ca să plătească aterizarea ÅŸi decolarea de pe aeroporturile străine", spune fostul ministru.
România ajunsese la mâna celor mai mari state creditoare adunate în Clubul de la Paris ÅŸi Fondul Monetar InternaÅ£ional. Negocierile au fost foarte dure. Sub presiune, Nicolae CeauÅŸescu ia o hotărâre pe care unii o consideră eroică, alÅ£ii criminală: plata tuturor datoriilor externe înainte de termen. Åžtefan Andrei povesteÅŸte că, deÅŸi FMI-ul cerea penalizări pentru plăţi anticipate, CeauÅŸescu, împins ÅŸi de Elena CeauÅŸescu, au hotărât să plătim chiar dacă pierdem. Pentru plata datoriei, mare parte din producÅ£ia agricolă ÅŸi industrială a ţării ia calea exportului. Coada la mâncare devine un obicei. Se instituie raÅ£ionalizarea produselor de bază, iar benzina ÅŸi alimente ca pâinea, uleiul, zahărul ÅŸi făina încep să fie distribuite pe cartele. Despre portocale sau măsline, românii auzeau la sărbători. "El, acolo la ScorniceÅŸti, nu mânca măsline. Puteam să dăm tractoare ÅŸi să luăm măsline din Grecia, dar el a spus ", îÅŸi aminteÅŸte Andrei.
Visul socialist de a deveni cămătarii lumii
În paralel cu plata datoriilor externe prin eforturi inumane din partea populaÅ£iei, se continuă ÅŸi investiÅ£iile în alte ţări. Åži cei din anturajul dictatorului erau îngrijoraÅ£i. Ion Coman era secretarul Comitetului Central al PCR , responsabil de gospodaria de partid. "În discuÅ£ia pe care am avut-o eu cu el în octombrie 1989, în urma unei situaÅ£ii mai deosebite a temperaturii, spunându-i , răspunsul lui a fost: ". România devine o bancă pentru ţările în curs de dezvoltare. În timp ce la TimiÅŸoara începea revoluÅ£ia, CeauÅŸescu era în Iran.
"Voia CeauÅŸescu, împreună cu iranienii, să facă aÅŸa o bancă ÅŸi să-ÅŸi scoată pârleala, dacă mi se scuză expresia, să devină ei cămătarii lumii", spune Bogdan Baltazar – fost director în Ministerul Afacerilor Externe pe zona Africa ÅŸi Orientul Mijlociu.
În aprilie 1989, Nicolae CeauÅŸescu anunţă rambursarea integrală a creditelor internaÅ£ionale, spre bucuria întregului popor. România scăpase de datorii ÅŸi avea investiÅ£ii uriaÅŸe. 8 luni mai târziu, CeauÅŸescu moare ÅŸi, odată cu el, mor ÅŸi investiÅ£iile.
"În totalitate, după calculele pe care noi le-am făcut la vremea respectivă, imediat după decembrie 1989, erau 8,6 miliarde dolari SUA", spune Ioan Pârgaru – fost director la DirecÅ£ia de ComerÅ£ Exterior. Aproape 9 miliarde de dolari s-au investit în întreaga lume. Acum, în 2011, datele oficiale vorbesc de doar 2 miliarde ÅŸi jumătate de dolari. DiferenÅ£a nu a fost recuperată de români, ci ori a fost ÅŸtearsă, ori s-a pierdut.
Cum am exportat în Africa "Palatul pionierilor". 170 de milioane ÅŸi cadoul frumos al românilor Africa, Sudan . Am pornit pe urma banilor României pe cel mai sângeros tărâm din ultimii 50 de ani. Când spui Sudan , spui malarie, febra galbenă, instabilitate politică, sărăcie, războaie civile ÅŸi genocidul de la Darfur . În Sudan , România a construit fabrici, instalaÅ£ii petroliere, clădiri pentru instituÅ£iile statului, case. În total, Sudanul ne datorează 170 de milioane de dolari.
De cum am pus piciorul în Sudan au început restricÅ£iile. Mai peste tot îÅ£i este interzis să filmezi, pentru a nu scoate la iveală problemele din această Å£ară . Singurul loc în care poÅ£i filma liniÅŸtit este clădirea parlamentului din capitala Khartoum. Este mândria Sudanului ÅŸi a fost construită în anii '70 de români, pe banii românilor. Arhitectura ne este familiară, semn că pe undeva mâna lungă a comunismului românesc a ajuns departe. Casa poporului din Khartoum nu seamănă cu Casa Poporului din BucureÅŸti, ci poate cu Palatul Pionierilor, aÅŸa cum era pe vremuri. Oficialii sudanezi o numesc "un cadou foarte frumos" ÅŸi spun că sudanezii simpatizează românii.
RelaÅ£iile cu Sudanul s-au poticnit înainte de căderea lui CeauÅŸescu. Din anii '80, au avut loc nenumărate conflicte între nordul dominat de musulmani ÅŸi sudul populat de triburi care încercau să obÅ£ină independenÅ£a. După un conflict care a durat aproape 20 de ani ÅŸi a făcut nenumărate victime, beligeranÅ£ii au semnat un acord. Din iulie anul acesta, Sudanul se va despărÅ£i în două Å£ari, cel mai probabil Sudanul de Sud ÅŸi Sudanul de Nord. În noile condiÅ£ii, este foarte greu de spus dacă România va mai putea recupera ceva din cele 170 de milioane de dolari. Care dintre cele două noi state va plăti datoria?
Oficial, habar n-avem cine ÅŸi cât ne datorează
"Sudanul este o ţară care a refuzat negocierea datoriei şi plata datoriei de foarte mulţi ani", spune Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Finanţelor.
Cine ar trebui să se ocupe în România de recuperarea acestor datorii? Dupa numeroase solicitari, Ministerul de Externe a dat un răspuns la întrebarea noastra: "Ceea ce vă recomand este să vă adresaÅ£i instituÅ£iei competente în domeniu, respectiv MEC, în calitatea sa de urmaÅŸ istoric al tuturor ministerelor cu profil industrial din epoca socialistă", ne-a transmis Doris Mircea-Director Comunicare în MAE.
La Ministerul Economiei, nimeni nu ÅŸtia nimic, aÅŸa că am încercat la Ministerul FinanÅ£elor. Răspuns? Personalul abilitat are agenda încărcată. Răzvan Orăşanu, fost ÅŸef la AgenÅ£ia de Valorificare a Activelor Statului, ne lămureÅŸte de ce acest subiect este un cartof fierbinte, pasat de la o instituÅ£ie la alta: "Statul român, ÅŸi v-o spun cu toată răspunderea, nu are în momentul de faţă un bilanÅ£ complet al tuturor bunurilor, acÅ£iunilor ÅŸi creanÅ£elor pe carele deÅ£ine".
Åži mai grav este că multe ţări care ne sunt datoare nici nu mai apar în listele oficiale. Ioan Pârgaru, fost ÅŸef al ComerÅ£ului Exterior spune că lipsesc Sri Lanka, Bangladesh, Filipine, Maroc ÅŸi multe altele. Completează Åžtefan Andrei: "Noi am avut active de vreo 100 de milioane convertibile cu Polonia, 60 de milioane cu Bulgaria ÅŸi vreo 100 ÅŸi ceva de milioane cu Rusia. Astea nu apar nicăieri".
Sudanul ne recomandă soluţia indiană
În biroul lui Al Wassila Al Samani, fost ministru de extrerne ÅŸi actual ministru al resurselor umane din Sudan , aflăm ÅŸi punctul de vedere oficial. Sudanul nu se mai gândeÅŸte să plătească datoria: "Datoriile, da, avem datorii. Dar de când provin ele, din ce an? Mai mult de 30 de ani. Åži vă dau un exemplu, avem datorii la India … Când am vorbit cu ei despre îngheÅ£area sau uitarea lor, datoriile au reînnoit comerÅ£ul. Datoriile Sudanului erau de 50 de milioane, acum indienii au uitat de ele, acum au investit mai mult de 7 miliarde în Sudan, ÅŸi cu siguranţă din 2002, de când au devenit foarte activi în Sudan, ei au făcut foarte mulÅ£i bani. Asta vrem ÅŸi de la România. În perioada când am fost ministru de Externe, când am vizitat România le-am spus: lăsaÅ£i datoriile acum ÅŸi începeÅ£i să faceÅ£i activităţi comerciale. VeÅ£i face mult mai mulÅ£i bani decât aveaÅ£i de luat. UitaÅ£i de ele când veniÅ£i să faceÅ£i afaceri aici. Pentru că banii pe care o să-i faceÅ£i sunt …Oh, my God! V-am spus experienÅ£a Indiei".
SoluÅ£ia de a recupera banii prin investiÅ£ii se pare că nu a fost luată în calcul de autorităţile de la BucureÅŸti. După multe insistenÅ£e, reuÅŸim să ne întâlnim cu un responsabil din partea Ministerului de FinanÅ£e. "Rolul Ministerului de Finante este de a recupera creanÅ£a. Noi avem un stoc de creanÅ£e moÅŸtenit din '94 pe care noi trebuie să-l recuperăm", ne-a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat care se ocupă de recuperarea datoriilor.
Reluarea afacerilor şi ideea proastă a lui Omar Hayssam
Åži totuÅŸi au existat încercări de a recupera datoria din Sudan . Dar nu din partea statului român. La începutul anilor 2000, în Sudan a fost un boom al petrolului. CâÅ£iva oameni de afaceri au simÅ£it oportunitatea. Este celebră o fotografie din bazarul din Khartoum în care apar Dinu Patriciu, Omar Hayssam ÅŸi fostul consilier prezidential Dorin Marian.
"Patriciu s-a dus acolo să concesioneze niÅŸte câmpuri petrolifere. Eu aÅŸ fi fost de acord ÅŸi să preia Patriciu, căci se putea prelua de la el o parte din această creanţă. Numai că nu ÅŸtiu de ce nu s-a finalizat ÅŸi asta", spune Ioan Pârgaru.
Tot Pargaru: "…din surse locale am aflat că afacerea românilor în Sudan n-a mai avut loc din cauza lui Omar Hayssam, care a încercat să vândă arme rebelilor din sud. Hayssam a fost expulzat imediat".
Săracii care produc 75 de tone de aur pe an
Sudanul este sarac doar pentru sudanezii de rând ÅŸi poate pentru români, atunci când vine vorba de datorii. PreÅŸedintele celei mai importante companii petroliere ne-a primit cu zâmbetul pe buze. El spune că exportă 500.000 de barili/zi, adică de doua ori mai mult decât consumul zilnic al României. Mare parte din infrastructura petrolieră sudaneză este făcută de români, dar petrolul sudanez n-a ajuns niciodată la noi. "Pot să vă spun că avem resurse mari de petrol, sunt miliarde de barili, avem rezerve foarte mari de gaz natural în Marea RoÅŸie ÅŸi avem foarte mari descoperiri. La sfârÅŸitul acestui an cred că vom deveni Å£ara africană cu cel mai mare export de aur; producÅ£ia noastră anuală este de 75 de tone de aur. Avem si alte resurse minerale", spune petrolistul sudeanez. O tonă de aur valotează acum în jur de 46 de milioane de dolari, aÅŸa că datoria Sudanului faţă de România ar putea fi acoperită cu doar 4 tone de aur.
Cadou de două miliarde făcut în 2005 Irakului
În 2005, datoria Irakului catre Romania era de 2,6 miliarde de dolari. RelaÅ£ia privilegiată pe care Nicolae CeauÅŸescu a avut-o cu Sadam Hussein a făcut ca România să investească enorm în Irak. Noi le-am făcut drumuri, foraje petroliere, căi ferate, fabrici ciment ÅŸi de armament, lucrări de irigaÅ£ii. Ce s-a întâmplat cu banii din toate acestea? Clubul de la Paris, aceeaÅŸi instanţă care în 1981 obliga România să-ÅŸi plătească datoriile, în 2005 ne-a cerut să iertă datoria statului irakian în proporÅ£ie de 80% – adică mai bine de 2 miliarde de dolari, iar restul datoriei a fost eÅŸalonat pe 23 de ani cu 5 ani de graÅ£ie. Prin urmare, irakul iÅŸi termină de plătit datoriile abia în 2028.
"Unde a greÅŸit România, după opinia mea, a greÅŸit acolo unde nu a cerut o implicare mai consistentă în procesul de reconstrucÅ£ive a Irakului. Au fost ţări care au obÅ£inut garanÅ£ii serioase în procesul de reconstrucÅ£ie, în legătură cu accesul la resursele Irakului, ÅŸi cu accesul companiilor din ţările respective la procesul de reconstrucÅ£ie, care compensau în oarecare măsură anularea sau reducerile de datorii ale Irakului", spune Varujan Vosganian. În 2007, chiar ministrul Vosganian a semnat un acord prin care datoria externa a Mozambicului fata de Romania era reducă cu 90%. De la 140 de milioane de dolari – ne-am mulÅ£umit cu 14.
Un miliard îngropat la Krivoi Rog
Krivoi Rog, Ucraina. Un loc în care România a investit enorm: aproape un miliard de dolari. Acum, această investiÅ£ie nici măcar nu apare pe vreo listă oficială pentru recuperare. Dolinska. Un oraÅŸ ucrainean cu 20.000 de locuitori, la 700 de kilometri de România.
Pentru cei mai mulÅ£i dintre noi, numele nu înseamnă nimic. OraÅŸul este construit de români. Noi le-am făcut spitalul, noi ÅŸcoala, primăria, blocurile ÅŸi drumurile. Lângă oraÅŸ se întinde combinatul, un colos pe 1.300 de hectare. Povestea eÅŸecului de la Krivoi Rog începe în 1986, când cinci ţări socialiste au început lucrările la acest obiectiv imens. În '97, ucrainienii au oprit lucrările ÅŸi acolo totul s-a transformat într-o Å£intă pentru hoÅ£i. Statul român încă mai plăteÅŸte două milioane de dolari pe an pentru paza ÅŸi conservarea mamutului industrial.
O afacere comunistă din 1997
Åži în Å£ara lui Fidel Castro România a investit enorm. De la armament – la tractoare sau camioane. Pe vremuri, primeam tutun sau zahăr cubanez. Acum, nu mai primim nimic. O datorie care depăşeÅŸte un miliar de dolari. Unul dintre cele mai importante obiective făcute de români acolo este uzina de crom-nichel Las Camariocas. Partea română a livrat utilaje pentru acest combinat. Iar plata pentru produsele livrate acolo trebuia să se facă în produse de nichel ÅŸi cobalt, începând cu anul 1997. Cubanezii au îngheÅ£at relaÅ£iile cu noi ÅŸi, deÅŸi recunosc datoria istorică, încearcă s-o uite.
Exportatorii lui CeauÅŸescu – primii superpatroni
Neglijată de autorităţile noastre din incompetenţă sau interes, recuperarea datoriilor externe a devenit mană cerească pentru mai multe companii private. Fostele firme de comerÅ£ exterior, multe dintre ele – anexe ale securităţii, au intrat în acest joc sau, mai bine zis, n-au ieÅŸit. AÅŸa se face că, după revoluÅ£ie, aceste firmele ale statului s-au privatizat ÅŸi au recuperat datoriile României diect în conturile lor, iar statul nu a mai primit mare lucru. În regimul CeauÅŸescu, toate contractele treceau prin intreprinderile de comerÅ£ exterior. După 22 decembrie '89, când deja aveau contractele pentru 1990, au luat legătura cu partenerii: "Mon cher, la noi aici e libertate deplină, aÅŸa că eu mă ocup să se achite, întreprinderile să facă produse ÅŸi dumneata îmi dai mie banii" – face reconstituirea un responsabil din FinanÅ£e. "În această situaÅ£ie, cel mai bine e sa creezi haos. Ca să poÅ£i să lucrezi. Astfel ca, in mod miraculos, a… dispărut arhiva ministerului comerÅ£ului exterior." Cazul Siriei este relevant. România a făcut acolo rafinării, fabrici de ciment, combinate chimice, irigaÅ£ii pe mii de hectare. InvestiÅ£iile s-au derulat prin Industrial Export – o companie a statului. În 1990, datoria Siriei se ridica la 100 de milioane de dolari. După revoluÅ£ie, Industrial Export a recuperat în conturile proprii 36 de milioane de dolari. Statul român plătise totul: utilajul făcut de Grivita Rosie, transportul, oamenii care au lucrat acolo, etc…
Cum am "scăpat" de comoara de la Murzuk
Libia. RelaÅ£ia deosebită a lui CeauÅŸescu cu colonelul Gaddafi a fost fructificată în nenumărate contracte comerciale. Noi am făcut în Libia drumuri, zeci de ÅŸcoli, sute de blocuri, am exportat arme. Libienii au fost mărinimoÅŸi: au permis românilor să concesioneze un câmp petrolifer, Murzuk, pe 20 de ani, cu posibilitate de prelungire. Până în 1993, statul român a investit acolo peste 50 de milioane de dolari. Guvernul Văcăroiu vinde apoi concesiunea unor spanioli.
TranzacÅ£ia se derulează prin Rompetrol, companie a statului. O parta din plată se face la încheierea tranzacÅ£iei, restul de bani – 85 de milioane de dolari – urmând să fie plătit în timp. Rompetrol se privatizează, iar cele 85 de milioane nu ajung la stat, ci în conturile companiei.
"Cea de-a doua tranşă nu a mai intrat în contul statului, motiv pentru care statul român este parte în procesul cu Rompetrol – de data asta societate privată – pentru recuperarea sumei de 88 de milioane de dolari plus 200 de milioane de lei, care de fapt reprezintă stoc ÅŸi dobânzi", Bogdan Dragoi, secretarul de stat de la FinanÅ£e.
ReprezentanÅ£ii companiei petroliere sunt cât se poate de fermi: nu au de gând să dea statului nici un ban: "În principiu, societatea se privatizează cu drepturile ÅŸi obligaÅ£iile pe care le avea înainte de privatizare. Singura diferenţă poate fi atunci când statul român, cel care vinde, îÅŸi rezervă un anume drept sau obligaÅ£ie, ceea ce nu s-a întâmplat".
AÅŸa că, incompetenÅ£a sau interesul celor de la Finante adaugă noi sume pe lista banilor pierduÅ£i de România. Mai trebuie precizat doar că, din zăcămintele din Marzuk, s-a scos doar anul trecut petrol de peste 1 miliard ÅŸi jumatate de dolari.
Răspunsul năucitor al lui Ghaddafi, în anii '90: "Nu discut decât cu CeauÅŸescu"
În plus, din Libia au mai rămas de recuperat ÅŸi alte câteva zeci de milioane de dolari pentru drumurile făcute de romani. Dupa '90, răspunsul lui Gaddafi a fost năucitor: voia să discute doar cu CeauÅŸescu. PovesteÅŸte Åžtefan Andrei: "Când s-au dus acolo să discute problema cu libienii, ÅŸtii care a fost răspunsul lor? PreÅŸedintele Ghaddafi a zis că are niÅŸte înÅ£elegerie special cu CeauÅŸescu – vine CeauÅŸescu aici sau vine el la BucureÅŸti, la întâlnirea cu CeauÅŸescu. Ce să mai discute…"
Cele 470 milioane de dolari cu care ne-am spălat rufele
Egiptul ne datora, în '89, 470 de milioane de dolari. Acum, datoria a dispărut…. "Cel puÅ£in în perioada în care eram ministru de Externe, a fost o astfel de înÅ£elegere cu Egiptul care ÅŸi-a reglementat datoria faţă de România prin exporturi", spune Teodor Melescanu. Înainte de 1989, România construise în Egipt fabrici de ciment ÅŸi de produse chimice, a construit linii electrice de înaltă tensiune, conducte de alimentare cu apă pe zeci de kilometri. În schimbul acestor investiÅ£ii costisitoare, am primit în anii '90. detergenÅ£i de tip Jax ÅŸi Smash, sau… insecticide.
Fostul deputat PSD Iosif ArmaÅŸ este unul dintre numeroÅŸii afaceriÅŸti care au profitat de pe urma datoriilor pe care le avem de încasat. Numele lui ArmaÅŸ este asociat printre altele cu distrugerea staÅ£iunii Băile Herculane, pe care a cumparat-o în condiÅ£ii dubioase în 2001.
Cu doi ani înainte, în timpul guvernului Isărescu, s-a prezentat la Ministerul de FinanÅ£e ÅŸi ÅŸi-a oferit expertiza pentru recuperarea datoriei de 72 de milioane de ruble, echivalentul a 72 de milioane de dolari din Vietnam.
"Eu am lucrat cu un coleg străin care făcea aÅŸa ceva ÅŸi atunci am zis hai să încerc ÅŸi eu. Åži normal că am depus o cerere la Ministerul de FinanÅ£e, am primit creanÅ£a din Vietnam care a fost dolar pe dolar", ne-a declarat omul de afaceri Iosif Armas. Rezultatul: din 72 de milioane, noi ne-am ales cu orez în valoare de 18 milioane de dolari pe care l-a vândut ArmaÅŸ.
Recuperarea creanÅ£elor româneÅŸti cu o firmă care nu există InvestiÅ£iile lui Nicolae CeauÅŸescu se regăsesc ÅŸi pe malurile Tamisei. Åži asta pentru că în Londra sunt multe firme care au încercat să cumpere creanÅ£e pe care le avea România. Unele chiar au reuÅŸit. Este foarte interesant cum datoria Angolei fata de noi, estimată la aproape 20 de milioane de dolari, s-a plimbat la mai multe companii, în mai multe ţări.
În 1998, în timpul guvernului Radu Vasile, se cesionează datoria Angolei către Cobbham International Investements. În anul 2000, aceeaÅŸi datorie este dată firmei Argirom, condusă de Iosif ArmaÅŸ, care se obliga să plătească 15 la sută din valoarea iniÅ£ială, adică în jur de 2,7 milioane dolari.
În 2003, guvernul lui Adrian Năstase cesionează datoria firmei Maxima Grup. Undeva, firul se rupe…
Am căutat la Londra o firmă care se cheamă Maxima Grup PLC. În registrul companiilor din Marea Britanie, nu există nicio firmă cu datele acestea. Datele apar însă în hotărârea guvernului român. Maxima Grup nici nu-ÅŸi putea găsi un sediu mai bun decât aproape de noul Scotland Yard.
E oarecum normal, deoarece în firmă se pare că sunt băgaÅ£i ÅŸi niÅŸte foÅŸti poliÅ£iÅŸti. Administratorii clădirii nu au auzit în viaÅ£a lor de această firmă: "N-a fost niciodata firma asta aici", ne-au declarat telefonic. Atunci, se pune întrebarea cui a vândut România datoria pe care o avea în Angola : unei firme fantomă, unei firme care a dat o adresă greÅŸită? Sau cineva din guvernul României a trecut pe hotărârea de guvern o adresă greÅŸită.
Sunt întrebări la care, normal, răspunsul trebuie să fie tot în România. Gheorghe Piperea, avocat specializat în drept comercial, explică: "Există pe plan internaÅ£ional două sau trei locuri unde chiar există burse ale acestor creanÅ£e. Unde se circularizează, se vând aceste creanÅ£e. Nu s-a făcut acest lucru pentru că probabil sunt foarte multe lucruri de ocultat în privinÅ£a acestor creanÅ£e". Problema e că pe bursă nu se mai pot da ÅŸi lua comisioane. GuvernanÅ£ii Romaniei au vândut creanÅ£e într-o totală lipsă de transparenţă. Pe ascuns, fără licitatii. Banii munciti de români înainte de 1989 s-au scurs în buzunarele speculanÅ£ilor.
Datoria Zambiei către România ÅŸi scandalul londonez
În lume sunt companii care s-au specializat tocmai pe cumpararea datoriilor de la ţări aflate în imposibilitatea de a se apăra. Aceste companii – un fel de fonduri de investiÅ£ii în datorii – au fost numite Fondurile Vulturului. Tim Jones lucrează pentru o organizaÅ£ie non-guvernamentală britanică înfiinÅ£ată pentru a lupta împotriva acestor fonduri. Un scandal imens, care a avut în centru România ÅŸi Zambia , a fost declanÅŸat acum câÅ£iva ani la Londra.
Pe malurile DâmboviÅ£ei nu s-a auzit însă nimic. Când datoriile Zambiei au început să fie ÅŸterse de anumite guverne, câteva companii private au cumpărat datoriile pentru bani foarte puÅ£ini. Una dintre ele a fost Donegal International, care a cumpărat datoria către România. Zambia datora României aproape 30 de milioane de dolari. Guvernul Radu Vasile a vândut, pe ascuns, către "Donegal", o companie cu sediul în Insulele Virgine, datoria Zambiei la un preÅ£ cu puÅ£in peste 3 milioane de dolari. Adică 10 la sută din valoarea datoriei. Donegal International a dat în judecată Zambia ÅŸi a cerut să îi fie plătite 55 de milioane de dolari în contul datoriilor pe care le răscumpărase de la România. "Ei au cumpărat de la România pentru 4 milioane de dolari ÅŸi apoi au dat în judecată în Tribunalul britanic, guvernul din Zambia . Până la urmă au reuÅŸit să câÅŸtige 15 milioane de dolari", spune Tim Jones. Un profit de 12 milioane de dolari pentru Donegal. Pentru România? Un minus de 27 de milioane.
Cazul a fost extrem de controversat. ÎnsuÅŸi primierul britanic de atunci, Gordon Brown, a luat atitudine împotriva practicilor prin care speculanÅ£ii de creanÅ£e se îmbogăţesc: "Condamnăm perversitatea cu care Fondurile vulturului ("Vulture funds") cumpără datorii la preÅ£uri reduse ÅŸi fac profit dând în judecată Å£ara debitoare pentru a obÅ£ine un câÅŸtig ieÅŸit din comun ÅŸi imoral. Este revoltător!" La presiunea mass-media ÅŸi a organizaÅ£iilor non-guvernamentale, legislaÅ£ia a fost schimbată.
De anul trecut, nicio companie britanică nu mai poate cumpăra datorii în contul ţărilor africane sau al celor din lumea a treia. Măsura luată de britanici a avut ecou ÅŸi în România. Ministerul de FinanÅ£e refuză acum să mai negocieze cedarea creanÅ£elor. Nu mai cedează creanÅ£e, dar nici nu face mare lucru pentru recuperarea datoriilor. Miliarde de dolari.
Multe din ţările care au datorii către noi au posibilitatea să plătească. Dar nu o fac pentru că la noi nici măcar nu se ÅŸtie bine cine ar trebui să se ocupe de acestă problemă. AÅŸa că nu ne recuperăm banii, dar ne împrumutăm. România datorează altor tari mai bine de 90 de miliarde de euro, adica peste 100 de miliarde de dolari….