Cum stă România în privinţa naţionalismului, în comparaţie cu celelalte ţări central-europene?
In Slovacia, politicienii de la varf sunt extrem de sensibili sa riposteze la ”naţionalismele minoritatii maghiare”, Si acum, și acum trei ani , dar si in urma cu 1-2 decenii… La acest capitol, slovacii îi întrec cu mult pe români. Dar ei, slovacii, nu ataca ci – ca si noi! – doar riposteaza! Ce am văzut acolo ca atitudine de tip naţionalist, m-a frapat. Nu este deloc condamnabil că-și protejează limba națională (dimpotrivă), numai că acest aspect este dus la extrem, încât pentru un necunoscător al limbii slovace este destul de greu să se descurce cât de cât onorabil în viața de zi cu zi isi amintea intr-un interviu acad. prof. Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei.
De exemplu, nu există decât în limba slovacă indicatoare rutiere de strazi si localitati, astfel încât să te poţi orienta foarte usor ca turist …maghiar. Asta la Bratislava, pentru că în provincie, este greu să și soliciți informații de la careva… Arareori găseşti – doar în sintagme – ceva pana si în limba engleză. Apoi, nu am reuşit să găsim, chiar la hoteluri importante, vreun post tv în limba maghiară, deși procentual, Slovacia are o importantă comunitate ungurească …procentual chiar mai mare decat in Romania! Se stie, în Ardeal, aceasta este un lucru curent. Mai mult chiar, la Bucureşti –chiar şi în hoteluri mici -, dacă butonezi televizorul, dai măcar peste 4-5 programe în limba maghiară, de la Duna TV până la M1.
În Slovacia, pe reţelele de cablu oficiale nu există nici un post de televiziune de limbă maghiară, deşi frontiera cu Ungaria se află la vreo 20 km de Bratislava.
Pe de altă parte, zgandarite mereu de Budapesta, naţionalismele sunt evidente şi renasc mereu în Europa Centrala. Acum asistăm acolo la o perioadă de exacerbare a naţionalismelor, generată deocamdată de valul acesta de imigranţi de religie islamică. Asta ne duce din nou la a accepta ideea cănaţionalismul a avut mereu o puternică fibră confesională. Mulți au construit „teorii” asupra naţionalismului, pornind,explicabil, de la criteriul declansator etnic.
Ceea ce se întâmplă acum indică faptul că se revine la „radacinile istorice: „naţionalismul se îmbină de multe ori şi cu confesionalismul”. Europase teme mai mult de islamizare decât de eventualele dezordini de natură socială.Apoi, se pare că Europa n-a ieşit încă din criza economică; există state în care şomajul are cote ridicate şi întotdeauna în asemenea momente de criză economică asistăm la escaladarea explicatiilor naţionaliste, fiindcă factorii politici sunt mereu în căutare de explicatii pentru a elibera energiile celor frustraţi din motive economice. Iar unul din filoanele care genereaza această energie, această tensiune din societate, daca n-ai explicatii… este buna si escaladarea explicatiilor naţionaliste, fiindcă factorii politici sunt mereu în căutare de explicatii pentru a elibera energiile celor frustraţi din motive economice.
Per ansamblu, apreciem ca România faţă de Europa, pe o scala a naţionalismului de la 1 la 10 , se află undeva sub 5, poate chiar 4… România nici nu răbufneşte, dar nici nu tace. Desi „Naţionalismul” este prezent, din fericire la noi nu are forme agresive; agresivitatea este mai mult de expresie, de genul „bă, ţigane”, „bă, bozgore” bă sudistule, etc. Deci asta e la noi nationalismul!!…
Mai ales ca „Naţionalistul” român pare convins ca este cel care le ştie pe toate. În primul rând are sentimentul că ştie ceva din istorie, întotdeauna ştie să ia din istorie numai ceea ce crede el că i-ar putea ajuta idealurile. El crede că România este o ţară care nu poate trăi undeva suspendată în lume şi că ceea ce se întâmplă negativ în România este din cauza altora. Asta înseamnă că naţionalistul român are întotdeauna şi argumente xenofobe. Dar lucrul cel mai pregnant, poate înţelege şi că noi trebuie să ne apărăm valorile naţionale care ne caracterizează. Nu întâmplător, idiotii cred ca o bijuterie a spiritului, Miorița, a devenit un soi de baladă – piază rea !
În ceea ce-i priveşte pe maghiarii din România: aceştia au o agendă extrem de clară, aproape că o repetă fără încetare de mai bine de 100 de ani. Prima este ideea autonomiei …Transilvaniei care e un deziderat al lor. Și trebuie să recunoaștem că esteobligația lor… morală față de predecesori, dar mai ales față de urmași. Cam acesta cred ei că ar…putea fi idealul comunităţii maghiare în ceea ce priveşte nu naţionalismul ei, ci acţiunile economice îndreptate subteran pentru conservarea identităţii naţionale…a celor din alta tara!. Într-o masă solidă de românism, lor li se pare firesc ca grupul etnic maghiar să încerce să-şi conserve, să-și dezvolte și să-și perpetueze …propagandistic o identitate culturală…exclusivista. Si subteran, evident AUTONOMIA TERITORIALA… Pai nu?
Dar va exista si sloganul de perspectiva, vezi Doamne, moderna: „Europa noastră –Europa Naţiunilor” – finanţată până la urmă din fonduri europene, printr-o fundaţie care ţine de grupul extremist din Parlamentul European. Mai ști ce-o fi peste inca 28 de ani, cati au trecut de la …ultima revolutie?