Cum vor fi testati elevii artisti si sportivi
Noua Lege a Educatiei, intrata in dezbatere publica joi, 18 martie 2010, aduce schimbari majore in invatamantul preuniversitar.
Unul dintre subpunctele acestei legi se refera la structura invatamantului „cu aptitudini”, adica cel de art si cel sportiv. Elevii talentati intr-unul din aceste domenii pot opta pentru scoli cu program special care pune accentul pe cultivarea si dezvoltarea acestor abilitati.
Potrivit noii legi, unitatile in care se organizeaza invatamantul de arta si invatamantul sportiv se stabilesc de autoritatile administratiei publice locale si de inspectoratele scolare, conform prevederilor legale.
In invatamantul de arta si in invatamantul sportiv:
a) scolarizarea se realizeaza, de regula, incepand cu invatamantul gimnazial;
b) elevii pot fi inscrisi numai pe baza testarii aptitudinilor specifice;
c) planurile-cadru de invatamant sunt adaptate specificului acestui invatamant;
d) studiul disciplinelor de specialitate se realizeaza pe grupe sau individual, potrivit criteriilor stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
e) programele scolare pentru invatamantul liceal de arta si invatamantul liceal sportiv respecta obiectivele educationale stabilite pentru profilul respectiv.
Organizarea invatamantului artistic si sportiv se face prin regulamente aprobate de ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Unitatile de invatamant cu program sportiv suplimentar, denumite cluburi sportive scolare, se constituie ca unitati de invatamant de nivel liceal, independente sau afiliate pe langa alte unitati de invatamant de acelasi nivel.
Pentru buna desfasurare a activitatii, cluburile sportive scolare beneficiaza de baze sportive proprii si de acces in bazele sportive care apartin celorlalte unitati de invatamant, cu acordul conducerilor acestor unitati de invatamant.
Elevii au acces neingradit in cluburile sportive, in palatele si cluburile copiilor.
Pentru sprijinirea activitatii sportive si artistice de performanta, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizeaza tabere sportive sau de creatie artistica, concursuri sportive sau artistice, campionate scolare, festivaluri si acorda burse si alte forme de sprijin material.
Usor de spus, mai greu de pus in practica, dat fiind ca bugetul alocat pentru astfel de manifestari este considerabil redus, mai ales, acum in vremuri de criza economica.