Cununa de sanzaiene, colacul de grau si coroana imparateasca!

Cununa de sanzaiene, colacul de grau si coroana imparateasca!

0 403

Aceste cununi mai au rolul de a ghici viitorul, ursita. Ele sunt aruncate pe casa sau sura si in functie de felul in care raman pe acoperis, atarnate de hornul casei sau cad jos, anul care va urma va fi bun sau rau, tinerii se vor casatorii cu omul iubit sau nu, recolta va fi buna sau proasta, locuitorii casei sanatosi sau vor boli, vor avea noroc sau ghinion, etc. In unele localitati coroana este facuta doar din flori de Sanziene. Cununa mai are aceeasi semnificatie cu colacul de grau pus pe capul miresei inainte de pornirea alaiului nuptial spre biserica sau coroanelor imparatesti puse de preot pe capul mirilor in timpul nuntii religioase si anume fertilitate. In seara de Sanzaiene in unele sate s-a mai pastrat traditia ca fetele nemaritate si feciorii holtei sa se stranga seara in jurul rugurilor aprinse. Baietii aprind facliile, pe care le invartesc in sensul miscarii soarelui spre apus” si striga versuri de factura populara, cum ar fi cele culese de catre etnologul Romulus Vulcanescu:
Du-te soare, vino luna, / Sanzaienele imbuna, /
Sa le creasca floarea floare, / Galbena, mirositoare, / Fetele sa o adune, / Sa le prinda in cunune, /
Sa le prinda-n palarie / Struturi pentru cununie, /
Boabele sa le rasteasca, / Pana-n toamna sa nunteasca”.

Daca cununile aruncate de flacai pe casele fetelor iubite au ramas agatate de horn, in dimineata zilei de Sf. Ioan
(24 iunie) acestia cutreiera satul cu struturi de Sanziene la palarie, chiuind si strigand versuri cum ar fi:

Du-te luna, vino soare, / Ca tragem la-nsuratoare, / Cununile neursite, / Zac sub hornuri azvarlite, /
Hai frumoaselor ce stati, /Zane vreti sa ramaneti, /
Ca venim dupa petit, / Pana nu v-ati razgandit.”

Sau :
Toate slutele-s grabite, /Toate vor sa se marite, /
Cu-alde unii dintre noi, / Feciori mandri, vai de noi, /
Ca la nunta stim hori, /La praznice stim pranzi, /
Si la dragosti si mai si…”
(Romulus Vulcanescu – Mitologie romana)

Floarea de Sanzaiana pe langa certele proprietati farmaceutice are si nenumarate proprietati magice, cel putin aceasta este credinta populara.

Daca o fata tanara o pune sub perna in noaptea premergatoare Sanzaienelor, isi va visa cu siguranta ursitul. Pentru femeia casatorita, reteta nu mai este valabila, in schimb se recomanda sa se infasoare cu florile respective in jurul mijlocului pentru a nu avea dureri de mijloc la seceris…Daca isi pun in par sau in san floarea cu pricina, atat fetele cat si femeile devin mai atragatoare si mai dragostoase. Daca se tavalesc la ivirea zorilor prin roua cazuta pe Sanzaiene, sau se spala in apa curgatoare devin mai frumoase.
In acelasi timp floarea de Sanzaiana este un reper caledaristic agrar. Daca infloreste inainte de Sf. Ioan, inseamna ca vegetatia plantelor este prea avansata. Dupa ce infloreste Sanzaiana, se incepe cositul.

Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.