Cununa secerisului

Cununa secerisului

0 329

In traditia populara, momentele de inceput si de sfirsit ale unei activitati agricole (si nu numai) au o mare importanta si un caracter hotarator asupra intregii desfasurari a muncii respective. In vechime, inceputul secerisului implica o raspundere deosebita, asumata de sfatul batranilor. La seceris trebuiau sa participe numai persoane curate, ca recolta sa nu fie periclitata. Din acest motiv, primul snop era cules de un fecior si lasat pe camp o zi intreaga, existand credinta ca astfel seceratorii vor fi paziti de rele. Femeile chiar smulgeau cateva fire din snop si se incingeau peste brau, pentru a tine departe durerile de mijloc. Odata adunati, snopii erau asezati intr-un anumit fel, iar ultimul era obligatoriu orientat spre rasarit. Toate aceste obiceiuri sunt impuse de o lege nescrisa de respectare a naturii, in a carei desfasurare omul nu are voie sa intervina.


?


Cununa graului


Ceremonialul agrar la trecerea spiritului graului din ciclul vietii in ciclul mortii marcheaza drumul acestuia spre nemurire. Seceratul cu claca are urmatoarele secvente: confectionarea, purtatul, alaiul, cantecele si jocul Cununii Graului.


Cununa in intregime, spicele impletite si semintele scuturate din spice erau nelipsite in actele menite sa fertilizeze oamenii, holdele si animalele.


Purtatul Cununii de la lanul de secerat la gospodaria din sat se facea de obicei de catre o fata frumoasa candidata la casatorie, care trebuia sa indeplineasca anumite conditii: sa fie fecioara, harnica, frumoasa, si curata din punct de vedere ritual.


Alaiul cuprindea participantii la claca secerisului, in special fete si feciori. Pe drum cununa graului si seceratorii din alai erau udati din abundenta cu apa.


Preotul satului astepta seceratorii cu portile deschise si cu galetile pline cu apa cu care uda cununa la intrarea in curte. Alaiul ocolea de trei ori masa din casa, pe care se gasea un colac si o sticla cu vin. In final, Cununa Graului era asezata solemn pe masa de unde o ridica apoi preotul.


?


Jocul cununii


Jocul Cununii Graului este executat de seceratori dimineata, la plecarea de la gazda, la amiaza, in pauza de masa, la sfarsitul secerisului, la poarta gospodariei, si in alte momente semnificative ale ceremoniei.


Cununa graului se pastra ca un obiect cultic de mare valoare pana la intemeierea noii culturi de grau sau pana la seceratul de anul viitor.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.