Curatarea cailor respiratorii
Cred ca fiecare dintre noi, in sezonul mai rece sau la tranzitia spre vara, dimineata ne vine sa ne curatam caile recpiratorii ca sa putem respira usor. In mod special cele de mai jos se recomandata celor care au suferit pe parcursul sezonului rece de raceli, celor care au bronsita cronica sau astm cronic, precum si fumatorilor activi sau pasivi.
Mierea propolizata – se obtine prin amestecarea unei lingurite de tinctura de propolis cu 2 linguri de miere lichida. Se consuma intreaga cantitate pe parcursul unei zile, pe stomacul gol, sugand mierea propolizata asa incat sa actioneze o vreme cat mai indelungata la nivelul cailor respiratorii medii. Are efecte de eliminare a secretiilor suplimentare de pe caile respiratorii, antimicrobiene si stimulente imunitare foarte puternice.
Trateaza si previne virozele respiratorii de primavara, sinuzita si rinita, amigdalita si faringita, fiind un excelent adjuvant in bronsita si astm.
Iarba de trei frati patati – planta uscata se macina cu rasnita electrica de cafea pana cand se obtine o pulbere fina. Se administreaza din aceasta pulbere cate o lingurita, de patru ori pe zi, cu putina apa. Este un excelent expectorant, combate eficient bronsita cronica si astmul, fiind – daca este administrata din timp – si un mijloc foarte eficient de prevenire a alergiei la polen (mai ales cea manifestata la nivelul cailor respiratorii).
Baile fierbinti cu uleiuri volatile – se fac foarte simplu, adaugand in cada cu apa fierbinte cate 20-30 picaturi din uleiul ales si scufundandu-ne corpul pana la gat, vreme de jumatate de ora. Se recomanda in mod special uleiul volatil de menta, de eucalipt, de brad sau de busuioc.
Toate aceste esente aromate stimuleaza respiratia, ajung prin evaporare la nivelul plamanilor fluidizand secretiile si favorizand eliminarea lor.