Curentul electric se scumpeşte din nou de la 1 iulie 2024!

Curentul electric se scumpeşte din nou de la 1 iulie 2024!

1 160

Care vor fi cei mai afectaţi români? Noile reguli de la ANRE
Cum vor putea românii să-şi plătească factura la energie electrică în rate.
Facturile la curent cresc de la 1 iulie 2024. Se întâmplă asta ca urmare a creșterii cu 40% a tarifului pentru serviciile de sistem (transport, accize).
Potrivit estimărilor specialiștilor în energie, de luna viitoare, tariful pentru serviciile de sistem se vor scumpi cu aproximativ 40%, adică vor crește de la 9,17 lei la 12,84 lei/ MWh.
Cei mai afectați de aceste scumpiri vor fi românii care au un consum mai mare de 300 kwh.
Acești consumatori vor plăti cu aproximativ 2 lei în plus la factură, în timp ce consumatorii cu un plafon mediu de 125 de kwh vor resimți o scumpire de 63 de bani/ lună, conform Antena 3.
Plata facturilor la energie, în rate, se realizează pe baza unui ordin emis de ANRE, care a stabilit, în baza legii, condițiile de eșalonare pentru consumatorii finali. Acestea sunt valabile atât pentru facturile la gaze cât și pentru cele la energie electrică.
Potrivit legii, consumatorii au dreptul să ceară eșalonarea la energie și plata în rate doar în cazul în care furnizorii le transmit facturile cu întârziere de câteva luni.
Plata facturilor la energie în rate se va putea realiza în trei sau șase tranșe, potrivit noii legislații.
Atenție, simpla amânare a plății facturilor nu este echivalentă cu eșalonarea datoriei.
Pentru a plăti facturile în rate, consumatorul este obligat să facă o solicitare în acest sens către furnizorul de energie electrică sau termică. (V.T.)

COMENTARII

  1. […] Majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va avea un efect redus în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori, în cazul unui consum casnic anual de 1 – 1,5 MWh creşterea facturii anuale fiind de maximum 3,7 – 5,5 lei/an, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). „Creşterea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem este de 3,67 lei/MWh, de la 9,17 lei/MWh, valabil pe perioada 1 ianuarie-31 mai 2024, la 12,84 lei/MWh, valabil începând cu data de 1 iunie 2024. Având în vedere ponderea foarte mică a tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem în preţul final facturat utilizatorilor, majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va avea un efect redus în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori. În cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună – 46 bani/lună. Majorarea tarifului nu are efect asupra facturilor consumatorilor casnici, pentru care preţul energiei electrice este plafonat”, precizează ANRE.Tot cei de la ANRE ne mai spune că tariful pentru achiziţia serviciilor de sistem acoperă costurile Transelectrica S.A. cu achiziţia de rezerve de capacitate, care se realizează în regim concurenţial, respectiv de pe piaţa serviciilor de sistem, de la furnizorii de servicii calificaţi.Achiziţia acestor servicii este obligatorie pentru asigurarea funcţionării sistemului electroenergetic în condiţii de siguranţă.În perioada aprilie – mai 2024, preţurile de achiziţie pentru rezervele de capacitate au înregistrat o creştere semnificativă faţă de anul 2023 şi primul trimestru al anului 2024, subliniază ANRE. „Această creştere a condus la majorarea semnificativă a costurilor operatorului de transport şi de sistem faţă de costurile prognozate la 1 ianuarie 2024, prognoză realizată pe date istorice. Astfel, diferenţa dintre costurile cu achiziţia rezervelor de capacitate realizate în lunile aprilie-mai şi cele prognozate s-a ridicat la nivelul de aproximativ 75 milioane lei. Majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem asigură recuperarea de către Transelectrica S.A. a diferenţei înregistrate antemenţionate, până la sfârşitul anului 2024″, se mai arată în comunicatul autorităţii de reglementare.În funcţie de evoluţia preţurilor de achiziţie pentru rezervele de capacitate, tariful aferent acoperirii acestor costuri ar putea fi modificat din nou începând cu 1 septembrie 2024, a anunţat ANRE. Citește și: Curentul electric se scumpeşte din nou de la 1 iulie 2024! (V.T.) […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.