Cursul euro/leu tot mai instabil

Cursul euro/leu tot mai instabil

0 272

Cursul euro/leu s-ar putea stabiliza numai cu un mesaj foarte credibil despre politicile bugetare si de venituri publice, a declarat vineri, pentru Agerpres, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
Potrivit acestuia, cursul este legat de increderea investitorilor si va fi foarte greu de tinut daca Romania nu recastiga aceasta incredere.
“Nu putem sa speram la stoparea deprecierii fara sa facem nimic pe partea de buget. Oricat s-ar stradui BNR este imposibil fara un ajutor din partea politicilor fiscal-bugetare. Cursul este dat de doua categorii de fluxuri – fuxul comercial si fluxul de capital. Fluxurile comerciale creeaza depreciere, pentru ca importurile sunt mai mari decat exporturile, iar fluxurile de capital care intrau inainte anulau presiunea de depreciere din fluxurile comerciale. Acum fluxurile de capital nu mai sunt ca inainte si nu mai contrabalanseaza deprecierea leului, iar BNR trebuie ajutata”, a spus Dumitru.
Economistul sef al Raiffesien Bank considera ca MFP va trebui sa gaseasca modalitati de a reduce drastic cheltuielile bugetare si sa incerce sa creasca veniturile pentru a preveni un derapaj bugetar major, care se prefigureaza daca nu sunt luate masuri corective.
“Riscam, in 2009, sa avem un deficit bugetar foarte mare. Ar fi un semnal foarte prost catre investitori si agentiile de rating”, a afirmat Ionut Dumitru.
In opinia sa, un acord cu FMI ar da Romaniei credibilitatea de care are mare nevoie in fata investitorilor, dar ar atrage conditii dure – austeritate la nivel de buget, reducerea deficitului bugetar, chiar crestere de taxe.
“Nu stiu daca la nivel intern putem recastiga credibilitatea investitorilor, dar ar trebui sa incercam mai intai sa facem asta singuri, inaintea unui acord cu FMI, prin masuri dure si hotarate. La momentul de fata este esential si pentru cursul de schimb si pentru investitii sa dam un mesaj rapid, puternic si vizibil investitorilor straini sa vina cu capital in Romania. Asta inseamna prudenta la nivel de buget, restrictivitate mare pe politici bugetare, iar reducerea cheltuielilor bugetare este prima masura care trebuie luata de viitorul ministru al Finantelor”, a apreciat economistul sef al Raiffeisen.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.