Cursuri gratuite de slavona la Muzeul „Prima Scoala Romaneasca”

Cursuri gratuite de slavona la Muzeul „Prima Scoala Romaneasca”

De 3 ani, elevi de clasa primara descopera la Muzeul „Prima Scoala Romaneasca” tainele limbii slavone. Texte, documente si manuscrise vechi de sute de ani sunt folosite pe post de manuale scrise in alfabet chirilic. Profesor este directorul muzeului, preotul Vasile Oltean, care sta gratuit la dispozitia celor care vor sa invete istoria invataturii romanesti din sursele ei originare

De 3 ani, elevi de clasa primara descopera la Muzeul „Prima Scoala Romaneasca” tainele limbii slavone. Texte, documente si manuscrise vechi de sute de ani sunt folosite pe post de manuale scrise in alfabet chirilic. Profesor este directorul muzeului, preotul Vasile Oltean, care sta gratuit la dispozitia celor care vor sa invete istoria invataturii romanesti din sursele ei originare.
Alfabetul chirilic a fost folosit la scrierea textelor in limba slava veche, incepand din secolul al noualea, apoi in medioslava precum si in limba romana, incepand din secolul 16 pana in secolul al 19-lea. Are 43 de semne slave, din care 27 au si valoare numerica. Ideea cursurilor a apartinut directorului Muzeului „Prima Scoala Romaneasca” Vasile Oltean si tot el este cel care le preda celor mici. Cursurile sunt gratuite si se desfasoara in functie de programul elevilor.
In total sunt 40 de elevi care, dupa terminarea orelor de scoala, vin cu drag sa invete limba Slava deoarece spun ei, sigur le va folosi pe viitor.cursuri slavona1
„Am ales sa vin la acest curs deoarece mi s-a parut interesanta ideea de a cunoaste limbile stramosesti care le vorbeau romanii acum cateva sute de ani”, spune unul dintre pustanii cursanti.
Cursurile se termina atunci cand cei mici sunt capabili sa descifreze alfabetul chirilic iar in schimb primesc si o diploma pentru absolvirea cursului de chirilica.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.