Curtea Constituțională a Moldovei a permis înscrierea denumirii limbii române în Constituție

Curtea Constituțională a Moldovei a permis înscrierea denumirii limbii române în Constituție

0 1042

Curtea Constituțională a Moldovei a dat un răspuns pozitiv la inițiativa deputaților de a schimba numele limbii de stat în Constituție din moldovenească în română, scrie presa de la Chișinău.

Judecătorii Curții consideră că, în Legea fundamentală, limba română ar trebui indicată ca limbă de stat – asa cum este specificat și în Declarația de independența a țării.

Anterior, fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a propus o modificare a Constituției, care prevede schimbarea denumirii limbii oficiale din moldovenească în română.

Judecătorul Tudor Panțiru a declarat că inițiativa legislativă nu conține inexactități juridice și poate fi luată în considerare de Parlament. De asemenea, el a menționat că amendamentele propuse la Constituție sunt „de natură tehnică”, deoarece în anul 2013 Curtea Constituțională a hotărât deja că Declarația privind independența Moldovei prevalează asupra Constituției.

Tudor Deliu, șeful fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, a declarat că „astăzi s-a făcut primul pas în stabilirea adevărului istoric”. „Moldovenii vorbesc limba română”, a adăugat el.

Pe de alta parte, prorusul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că el consideră ilegale încercările de a legaliza statutul limbii române și a propus organizarea unui referendum în această privință.
„Majoritatea absolută a populației indigene din Moldova crede că vorbește moldovenește”, a declarat Dodon.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.