Curtea de Apel Bucuresti: Fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, ramane in...

Curtea de Apel Bucuresti:
Fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, ramane in arest

0 149

Accidentul de circulatie in care a fost implicat un realizator tv a mascat evolutiile unui caz de coruptie la varful PDL si a Guvernului Boc. Astfel fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, arestat la Brasov de catre DNA intr-o operatiune spaeciala, ramane in arest pentru coruptie repetate.
Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, recursul depus de avocatii lui Silviu Bian, anunta Agerpres. Decizia de joi a magistratilor este definitiva. Premierul Emil Boc l-a demis pe 16 octombrie pe Silviu Bian din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în locul acestuia fiind numită Iulia Cârcei, care va asigura temporar conducerea ANOFM până la numirea unui preşedinte al instituţiei. Tribunalul Bucureşti a decis, tot pe 16 octombrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a fostului preşedinte ANOFM Silviu Bian, acuzat că a primit mită de la subalterni pentru a-i mentine in functii.
Va reamintim ca procurorii DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie l-au retinut pe Silviu Bian, sub acuzaÅ£ia că a primit suma de 22.000 euro ÅŸi 19.000 lei de la funcÅ£ionarii structurilor judeÅ£ene ale ANOFM. „Banii au fost pretinÅŸi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanÅ£ate din fonduri ale Uniunii Europene ÅŸi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanÅ£area acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcÅ£ionarilor respectivi pe luna august 2011”, a precizat DNA, intr-un comunicat.
Potrivit anchetatorilor, în mod similar, pe data de 15 octombrie 2011, Silviu Bian a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediar, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Motivarea Tribunalului in cazul Bian

DNA sustine ca fostul presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) Silviu Bian, acuzat de luare de mita, cerea in mod frecvent subalternilor sai bani pentru a le aproba proiecte cu finantare europeana, amenintandu-i, printre altele, cu concedierea, se arata in motivarea deciziei de arestare a fostului demnitar data publicitatii de Tribunalul Bucuresti, citata de Agerpres. Conform procurorilor, banii erau stransi de Ristea Cristache, seful Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu al ANOFM, si inmanati lunar, intr-o punga, lui Bian. In motivarea Tribunalului Bucuresti se mai arata ca „inculpatul avea informatii ca exista reclamatii la DNA” si l-a sfatuit pe Ristea Cristache „sa nu recunoasca «nici taiat in 50 de… daca vine vreo acuzatie»”.
Directorul ANOFM, Silviu Bian, a fost retinut sambata, 15 octombrie, de procurorii DNA, in urma unui flagrant. Bian ar fi fost arestat in timp ce primea 80.000 de lei de la angajatii agentiei din Brasov. In data de 17 septembrie 2011, seful ANOFM a primit suma de 22.000 euro si 19.000 lei de la functionarii structurilor judetene ale ANOFM. Potrivit motivarii Tribunalului Bucuresti, procurorii suntin ca Bian cerea frecvent bani subalternilor sai sub amenintarea ca nu li se vor aproba proiectele, sau ca vor fi concediati in caz contrar. Fostul sef a ANOFM a motivat cerinta in fata angajatilor si prin cuantumul mare al salariilor:
„[…]Atunci cand angajatilor de la proiecte li s-a comunicat cuantumul salariilor sau marirea acestora, li s-a pus in vedere si ca trebuie sa dea lunar o parte din veniturile obtinute pentru conducerea ANOFM, aceasta fiind de fapt ratiunea pentru care se stabileau salarii atat de mari, chiar exagerate”, se mentioneaza in motivarea instantei.
In data de 17 septembrie, cand Silviu Bian s-a intalnit cu Ristea Cristache, pentru a primit banii colectati de la persoanele care lucreaza in cadrul unor proiecte ce se deruleaza din fonduri europene, in cadrul ANOFM, respectiv a sumelor de 19.000 lei si 22.000 euro. Banii au fost pusi de Ristea Cristache intr-o punga de plastic transparenta, apoi intr-o alta punga de culoare rosie, dupa cum dovedesc inregistrarile audio-video. Bian a sustinut in timpul audierilor ca in punga erau sticle de bautura si cafea, si nu bani. Cu aceasta ocazie, Bian l-a avertizat pe Cristache sa fie atent, sa nu vorbeasca la telefon.
Procurorii DNA i-au organizat flagrant lui Silviu Bian dupa ce au Ristea Cristache l-a denuntat. Flagrantul a fost realizat la Brasov, pe 15 octombrie, unde Bian s-a deplasat sa ridice banii.
Pe 13 octombrie, Ristea Cristache a inceput, ca de obicei, colectarea banilor pentru Bian, adunand suma de 82.000 lei si urmand sa o predea doua zile mai tarziu. „Revenind la data de 15 octombrie, dupa sosirea la centrul de la R., inculpatul Bian impreuna cu R.C. au purtat in biroul acestuia din urma un dialog relevant pentru cauza din care se retin urmatoarele aspecte: inculpatul avea informatii ca exista reclamatii la DNA si l-a sfatuit pe R. sa aiba «foarte mare grija», sa nu aiba «acasa nimic, nici prin calculatoare», sa fie atent la carnetelele pe care noteaza sumele de bani ca acestea pot fi ridicate si verificate, sa aiba incredere in el ca va gasi o solutie pentru o societate sau ceva in G. – unde «sa care cu materiale, cu tot», sa transmita clar catre o persoana numita «C.» «acesta-i scorul, astea-s jocurile» si nu in ultimul rand, sa nu recunoasca «nici taiat in 50 de… daca vine vreo acuzatie»”, se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti, citata de Mediafax.
La final, Bian l-a intrebat pe Ristea ce are „acolo, in punga” iar acesta i-a raspuns ca e vorba despre „vreo optzeci si doua de mii”. Bian a transformat imediat suma la 20.000 euro, dupa care a spus „trebuie sa vad exact unde-i pun ca nu vreau nici pe nevasta-mea s-o bag in trepidatii”.

Procurorii au intervenit la scurt timp, au perchezitionat masina lui Bian si au gasit punga cu cei 82.000 lei, bani inscriptionati cu mentiunea „mita”. De asemenea, l-au examinat pe Silviu Bian in spectru UV si au descoperit pe maini si pe haine urme de substanta fluorescenta, cu care fusesera inscriptionati banii.
„Asa stand situatia de fapt, nu e greu, ci imposibil de crezut ca inculpatul nu a stiut ce se afla in punga respectiva – el sustinand ca acolo se aflau doar sticle si un pachet in care a crezut ca era cafea (multa cafea!), mai ales ca a cautat mai multe locuri unde sa o ascunda, pentru ca in final punga si cu sticle si cu banii marcati, in cuantum de fix 82.000 de lei – suma discutata in birou – sa fie descoperita de organele de urmarire penala in portbagajul autoturismului cu care venise inculpatul”, subliniaza judecatorul in motivarea Tribunalului.
In urma flagrantului, procurorii l-au retinut pentru 24 de ore si l-au dus la sediul DNA din Bucuresti pentru a fi audiat. Pe 16 octombrie, Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de arestare preventiva de 29 de zile pe numele lui Silviu Bian.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.