Cutremur simulat in scoli
Situatiile de urgenta ne prind de multe ori pe nepregatite pentru ca nu am fost instruiti cu privire la gestionarea lor intr-un mod adecvat, astfel incat consecintele dramatice sa poata fi evitate.
Elevii din scoli ar trebui invatati cum sa se comporte in astfel de situatii neprevazute.
Unul dintre cele mai mari pericole care pot duce la grave dezastre naturale este cutremurul. Un astfel de eveniment neprevazut trebuie luat in considerare, mai ales, acum cand se fac tot felul de speculatii privind producerea in zona faliilor tectonice ce subtraverseaza tara noastra a unui cutremure de mari magnitudini.
In acest scop, in Bucuresti, au loc mai multe simulari de cutremur in diferite scoli. Acestea sunt organizate de pompierii bucuresteni care vor face exercitii tactice demonstrative pentru evacuarea in caz de cutremur.
Prima unitate scolara vizata a fost Scoala Generala nr.67 din Capitala cu incepere de la ora 10.00 si au continuat la ora 12.00 la Colegiul National „Ion Barbu”.
Marti a avut loc un exercitiu de amploare la Colegiul Mihai Viteazul, cu incepere de la ora 10.00. Seria simularilor a continuat ieri cu un exercitiu la Colegiul Tehnic de Posta si Telecomunicatii „Gheorghe Airinei”, iar azi vor mai fi doua exercitii la Scoala Generala nr. 100 si Scoala Generala nr. 192.
Nu au existat probleme majore in desfasurarea exercitiului, atat elevii cat si profesorii respectand indicatiile pompierilor.
Aceste simulari de cutremur sunt foarte utile deoarece ajuta in cazul aparitiei unor astfel de fenomene, urmarindu-se familiarizarea personalului de conducere, ale profesorilor si ale elevilor, privind activitatile de evacuare.
Pompierii bucuresteni aniverseaza 77 de ani de la prima atestare, astfel ca, timp de trei zile, au avut loc, in Capitala, exercitii demonstrative privind evacuarea in caz de cutremur la sase unitati de invatamant.
De asemenea vor fi predate module de pregatire pentru seism in alte 30 de scoli.
Iata cateva sfaturi utile de aplicat, in cazul in care evacuarea dintr-o cladire nu mai este posibila:
Oricine care pur si simplu „se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De aceea este indicat sa va asezai, pe cat posibil, langa obiecte rigide si voluminoase, dar care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.
Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului.
Toti care se pun sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra.