Dacă dictatorul e un geniu societatea înfloreşte şi prosperă mai bine decât...

Dacă dictatorul e un geniu societatea înfloreşte şi prosperă mai bine decât în democraţie

0 300

Refacerea sistemului de irigaţii este tot o acţiune vremelnică. La ce ar mai servi când rezervele de apă dulce se vor epuiza?
Omenirea este un fel de macro-protozoar care devorează planeta.
Fie numai şi prin simpla prezenţă omul generează poluare.
Vor fi necesare alte politici demografice, alt gen de educaţie, de economie şi altă formă de sistem social. Dar pentru implementare toate astea necesită timp şi ar putea fi prea târziu.

Capitalismul este la final.
El a adus în lume multă poluare pentru că interesele de grup au avut prioritate în raport cu interesul general al societăţii. Iar interesul suprem în calitalism sunt banii. Pentru bani se sacrifică totul.
Unii spun că e singura formă de sistem social-economic care se autoreglează. E posibil. Crizele sunt supapele de refulare şi calea spre autoreglare, când tot greul re-echilibrării care pe omul de rând. Dacă spui cuiva că sistemele dictatoriale sunt mult mai eficiente ţi-ai pus paie în cap cu deontologii. Dar lumea se înşeală.
Dacă dictatorul e un geniu societatea înfloreşte şi prosperă mai bine decât în democraţie, unde politologii îşi consumă energia în lupte de idei inutile.
În aceste confruntări de idei se pierde esenţa, totul reducându-se la dezbateri de suprafaţă accesibile majorităţii. O majoritate mediocră, chiar sub linia roşie a normalităţii.
În democraţie geniile sunt suprimate, accesul la politică se cumpără, iar politicienii fac interesele celor cu bani, care i-au pus în funcţii. Asemenea sistem social cu timpul decade.
Cred că economiştii ar trebui să studieze organismele vii. Aici miliarde şi miliarde de celule vii se asociază şi trăiesc în echilibru, în armonie şi respect reciproc, fără exploatare, fără minciuni şi politici monetare. S-ar părea că un asemenea sistem viu (organismul) este pătruns de multă informaţie.
Dacă i-am pătrunde tainele am găsi aici un model mai bun de societate. Dar nici acesta nu poate fi un model etern, deoarece şi organismele vii au un sfârşit iminent.
Înaintea noastră chiar au existat civilizaţii foarte dezvoltate, care şi ele au decăzut, poate din cauza unor episoade catastrofice ciclice, cum este actuala fază de încălzire globală.
Acei oameni au înălţat piramidele din Egipt şi de pe întreg pământul, înscriind în ele informaţii despre această repetare a epocilor catastrofice.
A se vedea https://biransblogblog.wordpress.com/cicluri-cosmice-catastrofice/

Dorel Bîrsan Sursa:
biransblogblog.wordpress.comx

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.