Dacă tot are monopol, Compania Apa mărește tarifele!

Dacă tot are monopol, Compania Apa mărește tarifele!

1 386

Ne anunță ca si cum ar fi un fapt banal Compania Apa că din 1 octombrie 2019 prețul pentru un metru cub de apă va fi de 4,33 lei , cu 16 bani mai mult, iar cel de canalizare 2,98 lei, cu 10 bani în plus,  inclusiv TVA. A se vedea diferența de tarif dintre „apa” si „canalizare”, un decalaj care pare ca nu respectă realitatea. Peste tot în Europa tariful pentru canalizare este cu mult mai mare decăt cel pentru „apă” și acesta pentru că și costurile sunt mari.
Asta deoarece tarifele pentru serviciile de apă și canalizare – epurare – potrivit Avizului A.N.R.S.C. nr. 712604/04.09.2019- se ajustează cu inflația, pentru toate localitățile cuprinse în aria de operare. 

Ca urmare, utilizatorii vor plăti de la începutul lunii viitoare, 7,31 lei/ mc pentru cele trei servicii furnizate de Compania Apa Brașov S.A.: apă potabilă, canalizare și epurare.

Astfel Companiei Apa – care, nu-i așa, livrează cea mai bună apa din Brașov, fiind și singura de acest gen! – ne informează că ,,după ajustare, Compania Apa Brașov se situează pe locul 30, din 45 de operatori existenți, în clasamentul național al tarifelor.
Modificarea are la bază următoarele prevederi legale:
Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu modificări și completări

Ordinul președintelui A.N.R.S.C. nr. 65/2007 privind aprobarea Metodologiei de stabilire, ajustare sau modificare a prețurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare
Contractul de credit nr. 41890/09.06.2011 cu B.E.R.D., precum și amendamentul nr. 1/2012 la acest contract.
Contractul de Delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare.

După cum se vede explicațiile majorării sunt aceleași, impuse de BERD cu mulți ani în urmă, care avea o singură motivație – recuperarea creditului (destul de scump) contractat de CAB și CJ. Oare în toți acești ani nu s-au făcut atatea investiții, modernizări, restructurări de personal etc. care ar fi trebuit să ducă la scăderea tarifului nu doar la o permanentă „ajustare” pe direcția creșterii tarifului? Asta se întâmplă atunci cănd cei aleși să gestioneze eficient banul public – consilieri, președinti CJ, primari nu-și fac mandatul încredințat de cetățeni.

Iulian R. & Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.