Daunatori plantelor si combaterea lor.

Daunatori plantelor si combaterea lor.

0 322

?


·??????? Paduchii lanosi .Insectele sunt mici si sunt infasurate intr-un invelis asemanator cu lana alba. Colonii largi sub forna de ciorchini pot ocupa tulpina si fata inferioara a frnzelor. Insecta migreaza si in pamant unde se fixeaza pe rafacini. Paduchii lanosi slabesc planta si favorizeaza dezvoltarea bolilor. Atacul puternic conduce mai intai la ofilirea, ingalbenirea, caderea frunzelor si apoi la moartea plantei.


Combaterea: eliminarea prin stergerea cu un tampon de vata sau tifon inmuiat in alcool medicinal cu concentratia redusa cel putin la jumatate.


·??????? Paduchii testosi. Insectele si larvele se fixeaza de-a lungul nevurilor frunzelor, dar si pe lastari si tulpini, acoperindu-le, uneori complet, cu scuturi rotunde sau ovale de culoare bruna. Caldura si umezeala din camera favorizeaza dezvoltarea insectei. Prezenta ei pe organele plantei este dezagreabila. Plantele atacate, cu timpul, se usuca.


Combatere: tamponarea cu solutii toxice sau de alcool medicinal, ruperea si arderea partilor puternic afectate.


·??????? Afidele sau paduchii (pot fi si verzi, negrii, galbeni sau cenusii). Afidele ataca majoritatea plantelor cultivate pentru flori si ataca frunzele si lastari. Ele se ivesc pe plante in colonii. Insectele inteapa si sug sucul cellular. Plantele atacate au frunzele incretite, deformate si lastarii incovoiati, care cu timpul se usuca. Paduchii se inmultesc rapid in camere calduroase si uscate. Ei sunt periculosi deoarece transmit bolile virotice.


Combatere: daca sunt putini pot fi indepartati cu apa calduta daca sunt mai multi se recomanda ruperea si arderea lastarilor si frunzelor puternic atacate si stropirea cu insecticide.


·??????? Musculita alba.Insecta este polifaga si prefera azalea, musccata, cercelusul, azalea, begonia, primula. Insectele sunt albe, iar larvele galbene, pe partea inferioara a frunzelor se gasesc ouale. Daune mai mari produc larvele. Este forte rezistenta la insecticide. Se scaoa foarte greu de ea. In urma inteparii si sugerii sucului celular, frunzele se ingalbenesc se usuca si cad. Uscarea incepe de la margine. De-a lungul nervurilor apar pete alungite argintii. Florile apar patate si distorsionate.


Combatrea: cu insecticid Confidor, cu rezultate partiale;
tratament mecanic, prin capcane cu substante cleioase (gen hartie de muste) pe suport de culoare galbena, pentru ca sunt atrase de acesta culoare.


·??????? Tripsul. Este polifag si se inmulteste rapid in incaperile inchise, calduroase si umede. Larvele foarte mici si galbene inteapa si sug continutul celulelor, pe frunze aparand mici pete alb-argintii, iar tesuturile se usuca. Florile sunt patate si distorsionate, cresterea este stopata. Prefera begonia, crotonul, cercelusul.


Combatere: dus zilnic cu apa calduta sau si mai bine stropiri repetate cu insecticide.


·??????? Acarieni.Se mai numesc paianjeni rosi si sunt foarte mici necesitand o lupa pentru a fi vazuti. Acarienii sunt polifagi si prospera in incaperi calduroase si cu aer uscat. Fata superioara a frunzelor incepe sa se pateze cu puncte mici galbene care devin albicioase, transparente si frunzele cad prematur. Un paienjenis alb se formeaza intre frunze si lastari. Insecta depune ouale pe partea inferioara a frunzelor, de-a lungul nervurilor intr-un paienjenis tesut de insecta.


Combatere: pentru distrugerea acarianului frunzele se pulverizeaza pe partea inferioara cu extract de tutun sau de esenta de tutun.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.