De aproape un an fără apă şi căldură în plin centrul Braşovului!
Zeci de locatari din Centrul Civic au rămas fără agent termic încă din aprilie anul trecut dar nici acum nu sunt soluţii pentru repunerea în funcţiune a sistemului. Centrala de cvartal care asigura agentul termic pentru cele 42 de apartamente branşate la sistemul de termificare nu are autorizaţie ISCIR şi nu poate fi repornită
Zeci de locatari din Centrul Civic au rămas fără agent termic încă din aprilie anul trecut dar nici acum nu sunt soluţii pentru repunerea în funcţiune a sistemului. Centrala de cvartal care asigura agentul termic pentru cele 42 de apartamente branşate la sistemul de termificare nu are autorizaţie ISCIR şi nu poate fi repornită.
În blocurile de lângă Tribunalul Braşov nu mai este apă caldă şi căldură de 11 luni. Oamenii au sperat la începutul iernii că se vor găsi soluţii şi pentru ei. Cum rezolvările nu au venit fiecare s-a descurcat cum a putut. Unii şi-au montat boilere şi panouri radiante, alţii centrale termice iar cei care nu şi-au permis şi-au cumpărat un calorifer electric
Alţi locatari, dezamăgiţi că nimeni nu găseşte o soluţie pentru repornirea centralei, se plâng că au scos bani serioşi din buzunar ca să nu îngheţe.
Preşedintele Asociaţiei de Locatari Iuliu Maniu 68, de care aparţin cele trei blocuri, a trimis sesizări tuturor instituţiilor dar răspunsul nou infiinţatului serviciu de termoficare le-a tăiat orice speranță ca centrala lor va fi repornită.
Centrala de pe Iuliu Maniu 68 a fost dată în folosinţă în urmă cu 57 de ani şi modernizată acum 10 ani. La acel moment în 2007 legea prevedea ca suprafaţa antiexplozie, adică geamurile încăperii în care se află o centrală termică să aibă o suprafaţă de 2% din volumul încăperii. Nici măcar atunci cerinţa nu era îndeplinită iar firma care a realizat proiectul la acel moment a dispus chiar obligativitatea de mărire a suprafeţei vitrate. Mai mult în 2009, legea s-a modificat iar acum este nevoie de o suprafaţă şi mai mare de geamuri.
Practic trebuie spartă structura de rezistenţă a blocului şi create mai multe ferestre, lucru aproape imposibil. Rolul acestor ferestre este de a dispersa unda de şoc a exploziei. Dacă nu există aceste suprafeţe, întreg şocul exploziei se răsfrînge asupra zidurilor. Cumva totuşi centrala a funcţionat în toţi aceşti ani iar locatarii cer găsirea de urgenţă de soluţii. Centrala de cvartal de pe Iuliu Maniu 68 nu este singura de acest fel montată la subsol şi fără avizările necesare. În aceeaşi situaţie se găsesc şi locatarii de pe strada Hărmanului 46.
Vifor Rotar