De ce are nevoie Romania? Episodul 1 – Libertate!

De ce are nevoie Romania?
Episodul 1 – Libertate!

0 148

Vorbim despre dezvoltare economica atat de usor uitand existenta unor conditii primare, absolut necesare. Prima dintre acestea este libertatea. Libertatea de a alege, de a decide, de a actiona, de a gandi, de a simti.
Dezvoltarea economica pleaca de la producerea de prosperitate. Cum putem sa oferim bunuri si servicii unor omeni care nu sunt liberi (in afara iesirii comune de a le oferi statului)? Deci, cumparatorii trebuie sa fie persoane libere care sa decida cum trebuie sa isi organizeze propria viata, cu dorintele si scopurile personale. Apoi, trebuie sa fie o piata libera a acestor produse, adica nu putem vorbi de existenta unui singure oferte, ci de mai multe, ierarhizate dupa calitate, pret, disponibilitate.
Ce se intampla dupa satisfacerea dorintelor celor care cumpara? Esential nu este doar faptul ca piata a functionat, ci faptul ca persoanele acum au capatat incredere in ele, sunt mai puternice si pot construi societatea dupa dorinta lor. Totul coboara la indemana persoanelor care si-au imbogatit fortele. Actiunea lor sociala va fi puternica, echilibrata si, mai mult decat atat, va fi productiva. Adica, vor cauta diferentele dintre ei, ca producatori, si ceilalti, alti producatori. Vor aduce inovarea in societate si durabilitatea. Pentru o societate inca imatura va aparea uneori boala lipsei de durabilitate („take the money and go”). Insa dorinta de libertate aduce cu ea si o asezare in structura pietei, unde incepi sa fii identificat cu produsul si serviciul oferit, ceea ce parca aduce a stima de sine. Ceea ce nu este totusi chiar nimic. Aparitia acestei aprecieri pozitive din partea celorlalti se constituie chiar intr-o motivatie de a continua, de a fi din ce in ce mai bun.
Se inmultesc, astfel, fabricarea produselor si a serviciilor pornind de la libertate. Mai mult decat atat, pentru a produce trebuie sa faci comert. Cum ar fi daca comertul s-ar face prin impunere? O vointa ar porunci unei alte vointe sa accepte un schimb. Mai poate gandi astazi cineva la o vointa atat de puternica care sa se impuna deplin? Chiar daca actorii sunt de puteri diferite, comertul ii aseaza la masa ca egali. Cum ar fi ca patronilor de pensiuni sa le spuna cineva: de astazi veti primi acesti turisti, dar la acest pret de cazare. Cred nu si-ar dori nimeni un astfel de turism.
A tine cont de libertatea de orice fel ar fi ea, inseamna a tine cont de dezvoltarea economica. Cu persoane care au propria lor idee de afacere, care isi descopera si urmeaza vocatia, care in cele din urma devin implinite, cu un caracter puternic, dar care au si acumulari financiare se poate dezvolta o societate. Desigur, viteza necesara recuperarii timpului pierdut nu poate impune absenta libertatii. Trebuie sa ne miscam cat mai repede, in echilibru, sustenabil. Dar nu putem uita libertatea. O parte dintre nisele pentru oferta de servicii sunt deschise tocmai de observarea si satisfacerea nevoilor persoanelor care au o viteza mare in producerea avutiei. Respectul adus libertatii personale produce prosperitate economica.
Libertatea nu inseamna doar faptul ca poti „fii tu insuti”, ci si respectul acestui fapt. Ce facem cu cei care nu vor libertate? Aproape ca nu conteaza motivatia lor: fie pentru ca sunt malnutriti in propria dezvoltare personala, fie ca nu le place si nu stiu sa ii respecte pe cei care vor sa fie ei insisi. Vom gasi resursele de a-i ierta doar daca ne vom gandi ca libertatea a fost fundamentul pe care s-au construit cele mai bune lumi posibile. Le vom oferi libertatea de fi macar o data in viata ei insisi. De a se implini prin contributia adusa la dezvoltarea economica a propriei societati.

Stefan Caraiman

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.