De ce ați fost atât de neinspirat, dle Marko Bela atunci, in...

De ce ați fost atât de neinspirat, dle Marko Bela atunci, in 1990?

La un liceu din Harghita, un judet din ROMANIA, a avut loc un inedit „Concurs” de competenţe lingvistice … în limba română pentru minorităţi găzduit de Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc. La competitie au participat circa 200 de elevi de la 20 de şcoli cu predare în limba maghiară, din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară. Directorul Colegiului, Varga László, a declarat, că mesajul pe care acesta îl transmite este de prietenie, toleranţă şi convieţuire paşnică. La rândul său, inspectorul şcolar general, Görbe Péter, le-a mulţumit elevilor că participă la concurs, iar prin ei etnicii maghiari din judeţ ajung să cunoască şi să aprecieze limba română.

O intrebare ne sta pe limba: de ce a trebuit, in anul 1990 ca UDMR sa fortzeze „despartirea ” scolilor mixte,de parca romanii erau „contagiosi”? Doar nu clasele erau „mixte”, fiecare elev invata separat, in clasa lui si in limba lui materna! Dar in recreatie, in activitati sportive si de timp liber, pe strada, in alte manifestari comune firesti, elevii invatau reciproc limba celuilalt cu mult mai usor. Asa se legau prietenii la fel de firesti! Ca fapt divers, in 1990 existau in Romania aproape 200.000 de familii mixte, in care si romanii aveau sansa sa invatze f. bine limba maghiara, o limba mai grea, dar importanta, care deschidea porti spre o cutura de traditie a Europei Centrale! Si reciproca era la fel de valabila!
Sunt aproape15 milioane de vorbitori ai limbii maghiare si circa 30 de milioane vorbitori de limba romana! Impreuna inca mai pot constitui o fortza lingvistica si chiar economica importanta, de 45 miloane de oameni care se puteau intelege direct in cadrul U.E. De ce ati fost atat de neinspirat, dle Marko Bela atunci, in 1990?

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a transmis  că respectul pentru limba română nu are graniţe, iar acest concurs nu face altceva decât să deschidă porţi mai târziu copiilor, care nu vor mai avea frustrarea că limba română constituie un impediment în viitorul lor, în demersul de a convieţui interetnic. Copiii noştri, trebuie conştientizaţi că acesta este singurul drum spre un viitor comun”, se arată în mesajul prefectului de Harghita.
Angela Bîrsan, reprezentanta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea-Ciuc, le-a vorbit copiilor despre dialogul interetnic şi le-a spus că stăpânirea limbii române reprezintă o punte care îi poate ajuta în viitor. Aşa cum s-a întâmplat şi cu liderii comunităţii maghiare, care prin cunoaşterea limbii române au reuşit să ajungă în cele mai înalte foruri şi instituţii ale statului român, în Guvernul României, în Parlamentul României. Fără cunoaşterea limbii române, un astfel de deziderat este mai greu de atins”, a spus Angela Bîrsan.
Elevii clasaţi pe primele locuri şi profesorii coordonatori vor merge într-o excursie, la Bucureşti, şi au primit premii constând în diplome şi cărţi, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc şi Fundaţia Márton Áron.

(d.d.rujan)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.