De ce castelul Bran e cel mai scump castel din lume? (II)
Seful CJ spera ca executivul va vota plata despagubirii pe care o vor cere mostenitorii: „Valoarea este de aproximativ 25 de milioane de euro, dar poate mostenitorii vor avea pretentii mai mari. Oricum, Guvernul Romaniei nu sta in acesti bani si a gasit, in trecut, aceeasi suma pentru Castelul Peles. Muzeul trebuie sa ramana in circuitul turistic”, sustinea Cancescu. Aranyosi Stefan, seful comisiei de cultura din CJ , il completa : “Branul e nepretuit si daca nu ne grabim o sa-l revendice casa regala maghiara”!
continuare…
Pe de alta parte, avocatul Corin Trandafir, reprezentantul celor care au facut cererea de retrocedare a castelului, spune ca inca nu a fost informat in legatura cu o astfel de cerere a autoritatilor: „Noul pachet legislativ a facut posibila restituirea in natura si, tocmai de aceea, am modificat cererea initiala. Clientul meu considera ca cea mai potrivita masura reparatorie este restituirea in natura. Legea permite o eventuala negociere, insa conteaza ce va considera de cuviinta clientul meu”, spune Corin Trandafir.
● La 22 ianuarie 2006 ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, anunta ca statul roman se pregateste sa achite circa 50 de milioane de euro pentru rascumpararea castelelor Peles, Pelisor si Bran, dupa ce acestea vor fi retrocedate fostilor proprietari. Oficialul a mai afirmat ca domeniul Bran va fi retrocedat unor descendenti din familia de Habsburg ai principesei Ileana, cu care, potrivit lui Iorgulescu, negocierile sunt mai avansate decat cele cu familia regala, iar un acord ar putea fi semnat in urmatoarele zile. El a mai afirmat ca Ministerul Culturii si Cultelor a primit, din partea unei firme de avocatura care ii reprezinta pe descendentii principesei Ileana, o cerere de restituire „prin masuri reparatorii” a castelului Bran, in locul imobilului fiind solicitate 25 de milioane de dolari.
● In aprilie 2006 primarul localitatii Bran, Gheorghe Hermeneanu, a declarat ca tine legatura cu Dominic Habsburg, fiul Principesei Ileana, mandatat sa faca toate demersurile legale pentru retrocedare. Autoritatile romane nu au organizat decat o intalnire cu semnatarii cererii de retrocedare din 2001, si aceea mai mult protocolara. Desi reprezentantii guvernului au dat asigurari ca negociaza cu acestia, ca edificiul va fi retrocedat curand si ca actele ar putea fi semnate in martie, nimic din toate astea nu s-a intamplat. Edilul este aproape sigur ca proprietarii Castelului Bran vor dori sa colaboreze cu administratia locala, pentru ca acest obiectiv sa fie pastrat in circuitul muzeal si turistic. El infirma zvonurile conform carora viitorii proprietari ar putea da alta destinatie cladirii, si anume cea de hotel. „In primul rand, sunt obligati de lege ca 3 ani sa il mentina ca muzeu. De altfel, fiind amenajat ca muzeu, nu ar fi posibil sa se locuiasca in el, iar frigul si curentul din zona ar permite asta doar cam doua luni pe an. Castelul este principalul punct de atractie din localitate, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din tara, cu aproape 3.000 de turisti anual”, a precizat Hermeneanu.
● La 26 mai 2006, abia sosit de la New York, Dominic de Habsburg, nepot al Reginei Maria, a primit, alaturi de cele doua surori ale sale, cheile Branului. Dupa 58 de ani in care a apartinut statului roman, Castelul Bran s-a reintors in posesia mostenitorilor fostilor proprietari, nepotii Reginei Maria. Transferul s-a facut chiar la castel, in cadrul unei ceremonii ce i-a avut ca protagonisti pe Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen, Elisabeth Sandhofer si ministrul Adrian Iorgulescu. In urmatorii trei ani, cat timp muzeul isi va pastra statutul actual, Ministerul Culturii si Cultelor se va ocupa doar de administrarea lui, Iorgulescu neexcluzand insa ideea unei viitoare rascumparari. Totusi, nici noii proprietari si nici autoritatile nu pot prevedea soarta castelului decat dupa anul 2009. Primii argumenteaza ca „este prea devreme pentru astfel de planuri”, iar MCC depinde in mare masura de hotararea pe care o vor lua mostenitorii.
Mostenitorii Principesei sunt Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, care locuiesc in Austria, si Dominic Habsburg-Lothringen, arhitect la New York. Acesta din urma declarase pentru „The Guardian”, cu cateva zile inainte de acest moment, intr-un interviu, ca nu agreeaza asocierea castelului cu legenda lui Dracula: „E fictiune, si una nu foarte placuta. Dar ce pot sa spun? E parte a imaginii de azi. Pentru mine este casa mea si a fost casa bunicii mele, iar bunica mea a fost o regina de basm in multe acceptiuni ale cuvantului, asa ca asta ar fi o imagine mult mai placuta pentru mine”.
Nepot al Reginei Maria, Dominic Habsburg va dobandi Castelul Bran la sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar 10 ani. „Era iarna cand s-a intamplat”, isi aminteste el momentul din 1948 cand familia regala a plecat in exil. „Am fost dati afara din tara si nu ni s-a permis sa ne intoarcem decat pentru a ne lua cateva lucruri. Am vrut tot timpul sa ma intorc, iar acum pot”, a adaugat el. Cei mai multi dintre turistii straini care viziteaza castelul o fac datorita faptului ca acesta este asociat cu legenda lui Dracula, faima care-si are originile intr-un roman celebru, „Dracula”, al lui Bram Stoker.
Inafara de castel ?din domeniul Bran fac parte mai multe imobile:
– Casa de ceai,
– Casa administratorului,
– Casa Principesei Ileana,
– a portarului,
– parcul castelului,
– cele doua lacuri,
– doua drumuri de acces,
– precum si tabernaculul Reginei Maria.
● In iunie 2006 autoritatile locale brasovene au declarat ca in acest an se vor finaliza, din fonduri locale, lucrarile de reabilitare a vechii fortificatii a Brasovului, care inconjoara centrul istoric al orasului. De-a lungul timpului restaurarile au inghitit peste 1,5 milioane de euro. Ideea restaurarii monumentelor istorice pe banii autoritatilor locale nu a starnit, totusi, o aprobare deplina. Astfel, au existat voci in cadrul Consiliului Judetean care au cerut o strategie clara privind investitiile. S-a cerut ca CJ sa faca demersurile necesare pentru achizitionarea castelului Bran.
● In septembrie 2006, presa a scris ca readucerea la Bran a inimii Reginei Maria a fost in repetate randuri ceruta de Consiliul Judetean Brasov, Primaria Bran, asociatiile neguvernamentale din zona, istorici, preoti, locuitorii comunei si chiar de Familia Regala. Inima ar putea fi expusa pentru public acolo unde fostei suverane ii placea sa-si petreaca verile. Numai ministrul culturii se opune, pe motiv ca fie inima, fie cutia in care se afla ar face parte din patrimoniul national cultural. Si, ca urmare, relicva zace intr-un depozit al Muzeului National de Istorie a Romaniei. Oficialii se contrazic atunci cand vine vorba despre valoarea de patrimoniu a inimii reginei: „Nu inima a fost declarata obiect de patrimoniu, ci cea de-a doua caseta in care se gaseste…”, spune Crisan Museteanu, directorul Muzeului. El arata ca nu poate sa instraineze pretioasa relicva pana cand nu exista un acord in acest sens din partea Ministerului Culturii si Cultelor. De cealalta parte, ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, sustine: „Inima Reginei Maria face parte insa din patrimoniul cultural national, ca bun cultural cu valoare memorialistica exceptionala. Si, trecerea bunului cultural in domeniul public al Primariei Bran se poate face la cererea consiliului local, prin hotarare a guvernului”.
● La 13 decembrie 2006 proprietarul Castelului Bran a trimis o oferta reprezentantilor Consiliului Judetean Brasov prin care isi exprima dorinta de a le vinde castelul. Potrivit unor surse din cadrul institutiei, s-a afirmat ca pretul cerut de Dominic Habsburg-Lothringen, descendent al Principesei Ileana Hohenzollern-Sigmaringen, se ridica la aproximativ 25.000.000 de euro, dar conducerea consiliului judetean nu s-a decis inca daca va cumpara castelul: „Am primit o oferta de achizitionare a Muzeului Bran cu castel cu tot. Este un obiectiv turistic foarte important pentru judet, dar nu am zis inca da pentru ca nu am inteles exact care este montajul financiar propus. Oricum, ar trebui sa platim in rate acest obiectiv timp de mai multi ani”, a declarat Aristotel Canescu, seful Consiliului Judetean Brasov.?
● Pe 8 ianuarie 2007 ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat ca Ministerul Culturii si Cultelor are dreptul de preemptiune pentru eventuala cumparare a Castelului Bran. El a raspuns astfel initiativei Consiliului Judetean Brasov, care a anuntat ca va cumpara Castelul Bran pentru suma de 60 milioane de euro: „Este o tranzactie care nu exista. Oricum, suma este exorbitanta in raport cu obiectivul”, a declarat ministrul culturii. Iorgulescu a subliniat ca, in cazul in care proprietarii doresc sa vanda Castelul Bran, ei trebuie sa faca mai intai o oferta MCC, institutie care are dreptul de preemptiune asupra cumpararii celebrului obiectiv turistic si de patrimoniu. Ministrul a precizat insa ca, in acest moment, nu exista nicio oferta oficiala din partea proprietarilor, dar, daca va exista, expertii MCC vor face o evaluare a obiectivului si, eventual, se va negocia suma de cumparare a castelului. Potrivit lui Iorgulescu, suma avansata de Consiliul Judetean Brasov este cu mult mai mare fata de evaluarile facute la nivelul Ministerului Culturii si care stabilesc pretul castelului Bran in jurul a 15 milioane euro.
● La 9 ianuarie presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca administratia locala va plati pentru achizitionarea Castelului Bran maximum 2,7 milioane de euro, iar restul se va achita din incasari timp de zece ani. Firma care se va ocupa de acest lucru este E-Cultura din Spania, acceptata de mostenitorii castelului Bran, ea fiind specializata in exploatarea mai multor obiective istorice
● Tot pe 9 ianuarie, patronatul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) solicita mentinerea castelului Bran in circuitul turistic: „Actuala disputa dintre Prefectura Judetului Brasov si Ministerul Culturii si Cultelor trebuie rezolvata indiferent prin ce modalitate. Important este ca acest monument de patrimoniu sa revina in proprietatea autoritatilor romane, care sa-l lase la dispozitia turismului romanesc”, a declarat presedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu.
● Si tot la 9 ianuarie Corin Trandafir, avocatul de la Rubin, Meyer, Doru&Trandafir, firma aleasa de Habsburgi, spune ca pot negocia cu oricine: „Nu exista nicio tranzactie, deci nu am incalcat legea, asa cum afirma ministrul Iorgulescu. Am inaintat o oferta CJ Brasov, iar ei vor raspunde in scris”.
„Testezi piata si vezi cat se poate obtine„, rezuma Corin Trandafir aceasta afacere. Presa scria ca el este fratele Liei Doru Trandafir. Fost consilier al premierului Victor Ciorbea, Lia Trandafir lucreaza la aceeasi firma cu fratele ei. „Suntem casuta postala a familiei Habsburg”, descrie ea rolul firmei in acest contract.
● Pe 10 ianuarie, cotidianul Evenimentul zilei sustinea ca in spatele ofertei de cumparare a Castelului Bran de catre Consiliul Judetean (CJ) Brasov se afla, ca angajati ai familiei de Habsburg, fosti oficiali guvernamentali si personaje cu conexiuni influente in mediul politic.
Fratii Trandafir sunt colegi in firma cu Mark. A. Meyer, toti trei avand statut de membri. Meyer a fost decorat in 2004 de presedintele Ion Iliescu, dupa ce Emil Constantinescu il numise in fruntea unei comisii a oamenilor de afaceri in Romania. Meyer, contestat de o parte a diasporei romanesti din SUA, este membru al diverse organizatii romano-americane.
● La 10 ianuarie, Presedintele Institutului National de Consultanta Imobiliara, Artur Silvestri, a lansat, in cadrul unei emisiuni televizate, o noua ipoteza in privinta proprietarului castelului Bran, ipoteza care a fost insa infirmata de catre Ingrid Zaarour, presedinta Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Conform lui Silvestri, statul roman ar fi trebuit sa restituie castelul Manastirii Eliud City din SUA, pentru ca mama actualului mostenitor, Dominic de Hasburg, a ales un ordin calugaresc si toate bunurile acesteia au devenit proprietatea manastirii in care a intrat Alexandra de Hasburg.
● La 11 ianuarie Ingrid Zaarour a declarat ca aceasta informatie nu este adevarata. ”Am analizat tot dosarul, avem si cartea funciara, iar principesa Ileana a lasat un testament familiei de Hasburg”, a declarat Ingrid Zaarour.
● Tot la 11 ianuarie – Presedintele Consiliului Judetean Brasov s-a aratat dispus sa plateasca esalonat pe 10 ani suma de 60 de milioane de euro lui Dominic de Hasburg, dar Ministerul Culturii si Cultelor, care are drept de preemtiune pentru eventuala cumpararea a castelului, a aratat ca suma este exorbitanta. Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, a subliniat ca, in cazul in care proprietarii doresc sa vanda Castelul Bran, ei trebuie sa faca mai intai o oferta MCC. El a estimat ca pretul castelului este in jur de 15 milioane de euro.
● Si tot pe 11 ianuarie primarul Branului, Gheorghe Hermeneanu, s-a declarat extrem de multumit de intentia Consiliului Judetean de a-l achizitiona.
● De asemenea, la 11 ianuarie 2007, secretarul general al MCC, Virgil Nitulescu, a declarat ca daca Ministerul Culturii si Cultelor nu va achizitiona Castelul Bran, dreptul de preemtiune trece automat la Consiliul judetean Brasov. El a precizat ca in nici un caz castelul nu poate fi scos la vanzare pana nu se face oferta catre MCC, care are dreptul de preemtiune. Totodata, secretarul general al MCC a spus ca nu exista dispute intre minister si Consiliul judetean Brasov si, in general, MCC nu are cu nimeni dispute referitor la acest subiect. Nitulescu a subliniat ca Branul este pe lista monumentelor istorice si oricine ar deveni proprietar, dupa vanzare, nu are dreptul sa faca vreo modificare, fara avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, aflate in subordinea MCC.
● La 12 ianuarie Presedintele Partidului Noua Generatie – Crestin Democrat, Gigi Becali a declarat ca a oferit, in urma cu doua luni, suma de 20 de milioane de euro pentru castelul Bran si si-a exprimat surprinderea fata de suma de 60 de milioane, vehiculata in ultimele zile: „Aud acum de 60 de milioane de euro, dar lasa ca luam din banii publici, care este problema? Il luam in leasing dar asa in 10 ani platim 100 de milioane, cu dobanda cu tot, asta nu mai spune nimeni”, a afirmat Becali.
● Pe 13 ianuarie, Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, a declarat, la Brasov, intr-o conferinta de presa, ca ceea ce se intampla cu Castelul Bran, cu Castelul Peles, cu marile proprietati care se restituie „intr-o veselie” catre fostii proprietari romani sau din strainatate nu este decat efectul unor acte legislative „de extrema dreapta” promovate in 2005: „Acum constatam ca active si simboluri nationale in valoare de sute de milioane sau chiar miliarde de euro au fost restituite intr-un mod abuziv, excesiv si contrar interesului national catre un numar limitat de oameni care incearca, dupa obtinerea acestor proprietati, sa le speculeze si sa ne faca tot pe noi, contribuabilii, sa platim intreit sau inzecit pretul”, a afirmat Geoana
● La 15 ianuarie – Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a dat publicitatii un comunicat de presa in care precizeaza ca asista, in aceste zile, la o actiune denigratoare la adresa lui si a Consiliului Judetean, realizata prin intermediul unor fluturasi raspanditi in municipiul si judetul Brasov. „Dorinta noastra de a ne lupta pentru pastrarea Castelului Bran, cel mai important monument si obiectiv turistic al tarii, in patrimoniul comunitatii brasovene, nu este pe placul acelor adversari politici care, in lipsa unor realizari personale cu care sa se evidentieze in fata electoratului, vor sa obtina capital de imagine din exploatarea unui subiect pe cat de delicat, pe atat de important pentru judetul nostru”
● Tot la 15 ianuarie – Consiliul Judetean Brasov solicita ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, prin intermediul unei adrese, sa puna la dispozitia Consiliului Judetean evaluarea Castelului Bran, in situatia in care a fost intocmit un raport de evaluare anterior restituirii acestuia. In adresa se solicita evaluarea imobilului pentru a se putea analiza oferta de vanzare a Castelului, trimisa Consiliului Judetean in luna decembrie 2006, avand in vedere ca imobilul a fost restituit in temeiul Legii nr.10/2001.
● La 16 ianuarie – Plenul Consiliului Judetean Brasov a votat infiintarea unei comisii formate din cinci consilieri judeteni – cate unul de la PSD, PNL, PD, UDMR si un independent – care va analiza oportunitatea si capacitatea Consiliului Judetean Brasov de a prelua Castelul Bran. De asemenea, presedintele Aristotel Cancescu, presedintele CJ a anuntat ca a trimis oferte la patru firme din Bucuresti – BDO Conti Audit SRL, Deloitt & Touche, Price Waterhouse Cooper si KPMG – pentru un audit in ceea ce priveste valoarea reala a castelului. ”Suma de 60 de milioane de euro propusa de mostenitorii castelului poate fi discutata, si de aceea vrem sa facem un audit asupra valorii reale a castelului. Sper ca in urmatoarele zile sa primim un raspuns de la cele patru firme”, a precizat Cancescu in sedinta de plen.
Va urma.
?