De ce este atât de importantă păstrarea in România a Institutului ...

De ce este atât de importantă păstrarea in România a Institutului Cantacuzino!

Da, desi  Prof. dr. Ion Cantacuzino,a  fost la inceput de tinerete un adevarat  băiat de bani gata  nepotul  celui cunoscut drept Constantinescu „nababul” – viitorul savant n-a dat cu banii de-asvirita…; dimpotriva, inteligentza sa nativa il ajuta sa devina, in perioada de inceput a secolului trecut, o adevarata  mândrie a României !
Ce îl distinge pe Profesorul Ion Cantacuzino de ceilalţi inventatori din epoca ai României? Sună ciudat, dar puterea şi banii,  nu erau nicio problemă pentru familia din care provenea tanarul despre care scriem. Tatăl său, Ion N Cantacuzino, a fost un  jurist redutabil, ministru sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, iar mama sa, Maria Cantacuzino, era fiica generalului Mavros, secretarul şi ajutorul lui Kiseleff  guvernatorul Ţărilor Române. Mama sa a fost şi cea care a observat calităţile intelectuale desăvârşite ale fiului său şi l-a îndemnat să-şi continue studiile la o şcoală renumită din Paris.
La întoarcerea în ţară, datorită rezultatelor sale  deosebite, tanarul Ion Cantacuzino este numit profesor de Medicină experimentală la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi director general al Serviciului Sanitar din România. Dar Prof. Ion Cantacuzino se poate lăuda şi cu propriile instituţii de cerctare şi reviste înfiinţate:
In primul rand intemeierea  Institutului de Seruri şi Vaccinuri,devenint o institutie de performantza europeana care astăzi îi poartă numele,dar si Laboratorul de Medicină Experimentală,
Scoate apoi Revista Ştiinţelor Medicale şi Annales de Biologie. Performanţele ştiinţifice ale Academicianului Ion Cantacuzino sunt cunoscute în special pentru descoperirea vaccinului antiholeric, însă activitatea sa profesională este mult mai vastă. În primul rând, inventatorul român este cunoscut prin activitatea sa didactică, tocmai calitatea de profesor i-a adus recunoştinţă din partea studenţilor săi, fiind considerat unul dintre cei mai mari dascăli pe care i-a avut universitatea românească.
Tot meritul savantului Cantacuzino este şi schimbarea legii sanitare din 1910, care îi poartă numele şi care prevede ca medicii să fie selecţionaţi prin concurs şi numiţi definitiv numai după un anumit stagiu în locul pe care îl ocupau.Tot prin această lege, retribuţia salariaţilor a fost mărită, au fost prevăzute pensiile şi a fost introdusă igiena în industrie. Era cunoscut ca un maniac al curăţeniei, făcând personal vizite la locuinţele bolnavilor mizeri în vederea îmbunătăţirii condiţiilor sanitare şi igienice.
Opera cea mai de preţ, pentru care a ramas in istorie Ion Cantacuzino este descoperirea vaccinului antiholeric, cunoscut şi sub denumirea de „marea experienţă română“. În anul 1913, trupele române s-au contaminat cu holeră, iar răspunderea pentru stăvilirea epidemiei i-a revenit profesorului Cantacuzino. În acest caz, acesta a trimis o echipă de medici în Bulgaria, în zona afectată, de unde au fost aduse tulpini de vibrioni holerici. Cu ajutorul acestora, Ion Cantacuzino a dat naştere remediului împotriva holerei. Aplicarea acestei vaccinări antiholerice s-a bucurat de un real succes, trupele române fiind salvate de o epidemie care putea oricând să se extindă.
Profesorul Ion Cantacuzino a avut o contribuţie deosebită şi în Primul Război Mondial, timp în care i-a revenit responsabilitatea de a combate epidemiile de holeră, febră tifoidă, tifos exantematic şi febră recurentă  ce ameninţau posibila decimare a fortele armate care deja ajunsesera la Budapesta si au aparat eliberarea Transilvaniei pana la decizia populara  de a realizarea Marii Uniri !

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.