De ce nu scade preţul carburanţilor? Pentru ca nu se vrea!
Prabusirea pretului la barilul de petrol ar trebui sa produca multe consecinte pozitive, printre care retinem si o reducere masiva a pretului combustibililor la pompa. Desi sunt multi producatori si comercianti (teoretic concurenta), romanii nu vad o schimbare, litrul de motorina sau benzina e tot acolo, spanzurat de nivelul unui euro. Barilul de petrol continuă să scadă, însă litrul de benzină şi motorina nu se ieftineşte într-un ritm la fel de alert.
Care-i problema cu preţul carburanţilor in România? De ce nu scade odată cu ieftinirea petrolului brut? Se poate vorbi de un cartel al producatorilor si comerciantilor? Un CARTEL care actioneaza impotriva consumatorului roman? Unde trebuie să presăm în continuare, noi, opinia publică, pentru a îndrepta această anomalie?
Autoritatile statului oare nu vad ce se intampla?
Din cate se pare cadrul legislativ ar fi, dupa unii chiar prea stufos. Lista agentiilor, consiliilor, oficiilor etc. care ar trebui sa protejeze consumatorul roman sunt cu duiumul sau „fara numar” ca sa citam un manifestant din Piata Victoriei. Unele din acestea cica vad, se implica si chiar au luat masuri. Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare. Media a facut cunoscuta de curand chiar si finalizarea unei anchete in domeniu. Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) trei companii (SC TINMAR IND SA, SC PLANOIL SRL,SC PLANOIL INDUSTRIES SR, toate din capitala) din domeniul comercializării en gros de carburanţi pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În cadrul investigaţiei, Autoritatea de Concurenţă a constatat că cele trei companii au participat la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare în activitatea de distribuţie en gros de benzină şi motorină pe piaţa românească.
Desigur, companiile santionate nu au nivelul celor care fac „legea” in piata cum ar fi PETROM, ROMPETROL, LUKOIL etc. care, chiar daca au fost obiectul unor investigatii, sunt parca sub o protectie oculta.
Statul este oare interesat sa scada pretul la combustibil?
Este cunoscut, la nivel de procent, care este nivelul „interesului” statului in afacerea comercializarii produselor petroliere. Dupa cum arata intr-o interventie televizata Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energie, 60 la sută din preţul plătit de consumator la pompă îl reprezintă taxele şi impozitele. ACEST PROCENT NE PUNE PE GANDURI! Aici pare sa fie una din cheile a tot ce se intampla in cazul pretului la combustibili. Statul nu pare interesat nici sa-si reduca procentul din pretul de desfacere si nici sa-si pune cohorta de agentii si oficii la munca si sa faca ordine in piata.
Cum ar putea scădea prețul carburanților în aceste condiții
In primul rand prin reflectarea corecta a ce se intampla in piata. Adica o reducere proportionala a pretului la pompa cu valoare de vanzarea a barilului de petrol brut. La momentul redactarii pretul in piata internationala era de 31,3$/baril (masa unui baril de petrol poate fi între 119 și 151 kg, depinzând de densitatea petrolului). In structura pretului de vanzare, in restul de 40 la sută sunt două componente:
– 20 la sută este costul efectiv al produsului (cât costă benzina și motorina),
– 20 la sută înseamnă costul logistic (transportul), alte costuri (cu stocarea, de personal), plus o marjă de profit.
Daca la partea a doua, sa zicem ca nu ar trebui sa se umble, ramane totusi partea de 20% care ar putea fi reglata pentru a se vedea cu adevarat scaderea pretului la pompa.
In loc de concluzie ce am putea face noi, opinia publică? Unde si cum ar trebuie să presăm în continuare. Vom avansa doar doua actiuni care stau la indemana noastra, consumatorii, care sunt obligati sa suporte aceasta permanenta presiune din partea producatorilor si comerciantilor si evident indiferenta autoritatilor.
Pentru autoritati credem ca s-ar putea incepe cu o petitie pe internet prin care sa se solicite schimbarea atitudinii si un plan de masuri pentru o practica corecta in piata.
Pentru producatori si comercianti o strategie de protest materializata printr-o alternativa de alimentare. Adica o anumita perioada, o luna, doua sau trei toti romanii sa alimenteze de la aceeasi retea de distributie a carburantilor, dupa care se schimba operatia pe o alta retea prestabilita. Corelarea se va face prin retele de socializare. Sigur vom avea succes.
Vlad T.