De ce nu vrea nimeni certificat de anticomunist

De ce nu vrea nimeni certificat de anticomunist

0 236

Doar 4.000 dintre fostii detinuti politic sunt astazi inca in viata in Romania. Ceea ce n-a reusit sa faca dictatura comunista a izbutit cu succes legislatia postrevolutionara. Victimele represiunii comuniste, cei care au avut curajul sa infrunte Securitatea si organele opresive ale statului comunist se sting pe capete, inainte de a apuca sa se bucure de facilitatile promise de politicieni, intr-o compensare sfrijita a anilor de privatiuni si teroare la care au fost supusi.
Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic Brasov a refacut, la conferinta de presa de ieri, bilantul prevederilor legislative care ar fi trebuit sa recompenseze tineretile pierdute in puscarii ale luptarilor de atunci, legi care n-au mai fost votate niciodata. Cele care au trecut prin Parlamentul Romaniei nu fac decat sa-i discrimineze pe fostii detinuti in raport cu revolutionarii, de pilda, ale caror merite sunt stipulate generos de Legea recunostintei, in care au fost inclusi partial si dupa mari eforturi si Novembristii de la Brasov.
Diferentele intre aceste categorii sunt si de alt tip. Revolutionarii, masa de manevra electorala, s-au compromis definitiv prin mizerabilul comert de certificate la care s-au dedat indivizii penali din fruntea Asociatiei, ale carei randuri s-au ingrosat cu toti cei care au reusit sa-si confectioneze un alibi de erou la domiciliu, cu martori de aceeasi teapa. Locul lichelei care se intampla sa gestioneze la un moment dat cloaca revolutionara mustind de impostura este vanat de un specimen asemenea. Asa s-a intamplat cu Emilian Cutean, fostul sef al Secretariatului de stat pentru problemele revolutionarilor cercetat de DNA pentru fapte grele, al carui cap era cerut insistent de Dorin Lazar Maior, cu nimic mai breaz pe partea penala.
Octav Bjoza spune ca locul lasat liber la CNSAS de moartea lui Constantin Ticu Dumitrescu nu a fost ocupat de nimeni din partea AFDPR, cum ar fi fost normal, astfel incat fostii detinuti politic nu au acces direct la arhivele Securitatii care i-a prigonit. -Drepturile banesti pe care le incaseaza prin lege in calitate de victime ale opresiunii comuniste sunt o insulta. Autoritatile statului – de la presedinte, premier, parlament si politicieni locali – ii ignora, si o fac mai abitir acum, cand batalia electorala se ascute dramatic.
Premisele sunt, deci, din cele mai proaste, pentru evenimentul de anul viitor, cand Brasovul a fost ales in mod ironic sa fie gazda celui de-al 16-lea congres al Asociatiei Internationale a Fostilor Detinuti Politic. Luptatorii care vor mai fi in viata atunci vor fi ceva mai umiliti, daca mai este loc, de comparatia cu omologii lor din fostele tari sovietice, unde s-au votat legile lustratiei si statul este mult mai generos cu eroii sai.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.