De ce plang copiii cand merg la GRADINITA?

De ce plang copiii cand merg la GRADINITA?

0 222

Gradinita este locul in care un copil va avea unele din cele mai mari incercari, succese, esecuri si momente de stanjeneala din viata. Deoarece gradinita nu poate fi controlata de parinti, poate deveni foarte stresant, atat pentru copil, cat si pentru parinti.
Daca parintii afiseaza sentimente contradictorii (neliniste, frica, vina) legate de trimiterea la scoala (gradinita), acestea vor spori spaima si frica de necunoscut a copilului. Experienta unui copil care incepe scoala (gradinita) este mult influentata de sentimentele si atitudinea parintilor.
Plansul este o reactie normala a copilului atunci cand este dus pentru prima data la gradinita, afirma specialistii in psihologia copilului. „Este forma de protest aleasa de un copil in fata deciziei parintilor. Copilul protesteaza ca este lasat de parinti intr-un mediu nou. O alta problema des intalnita in randul copiilor este faptul ca pana sa fie dusi intr-un colectiv toata atentia adultilor era indreptata inspre ei. La gradinita, cadrele didactice trebuie sa aiba grija nu de unul, ci de mai multi copii”, spune psihologul Daniela Gheorghe.
Daca plange mai mult de o saptamana, copilul are o problema de adaptare si de socializare, mentioneaza specialistul.”In acest interval de timp parintele nu trebuie sa isi faca probleme. Copilul va plange cateva minute, dupa care se va calma. Problemele apar atunci cand copilul plange in mod repetat”, sustine Daniela Gheorghe. In astfel de situatii este necesar ajutorul unui specialist pentru a-l ajuta pe copil sa treaca mai usor peste sarile de anxietate si sa inteleaga faptul ca gradinita nu este o pedeapsa, ci un loc unde isi poate face noi prieteni.
Din fericire exista cateva lucruri simple, pe care parintii le pot face pentru a-si ajuta copiii.
O idee minunata ar fi sa va familiarizati copilul cu scoala la care se va duce. Daca aveti posibilitatea, puteti cere unei educatoare permisiunea de a asista la programul unei clase. E de preferat ca aceasta sa se intample la sfarsitul anului scolar (inaintea vacantei). Aratati-i copilului clasa, copiii si explicati-i care va fi programul lui zilnic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.