De ce suntem frustrați și jigniți!

De ce suntem frustrați și jigniți!

0 255
PreÈ™edintele Senatului, Crin Antonescu, a scris un editorial pentru Politics.co.uk. PublicaÈ›ia britanică a postat pe prima pagină È™tirea că liderul român îl atacă dur pe populistul Nigel Farage, care a cerut înăsprirea condiÈ›iilor de acces pentru români în Marea Britanie. ”Suntem într-un fel frustraÈ›i È™i jigniÈ›i când unii sugerează că aceste restricÈ›ii trebuie menÈ›inute pentru a feri lumea civilizată de un tsunami imaginar, care ar inunda-o cu criminali needucaÈ›i È™i nespălaÈ›i”, scrie Antonescu. Politic.co.uk menÈ›ionează în subsolul articolului că opiniile aparÈ›in autorului, neangajând publicaÈ›ia.
Iată traducerea editorialului semnat de Crin Antonescu:
”Când mi-am început cariera politică, acum 20 de ani, UE reprezenta pentru România un viitor mai democratic È™i mai prosper È™i o întoarcere în familia europeană. Acestea erau valorile când am intrat în politică. Nu mă aÈ™teptam ca românii de azi să trăiască sub ameninÈ›area unei cetățenii europene de categoria a doua. Ca istoric, È™tiu că în timpul crizelor economice oamenii, înspăimântaÈ›i de situaÈ›ia personală precară, sunt bucuroÈ™i să găsească un È›ap ispășitor. Și întotdeauna au fost politicieni populiÈ™ti să profite electoral de fricile oamenilor. 
Mă întristează că această situaÈ›ie se repetă în Europa È™i mai ales în marea Britanie, în zilele noastre. În 2007, când România a aderat la UE, am acceptat cu greu să renunțăm la cea de-a patra libertate  fundamentală a Uniunii: dreptul de a locui, lucra È™i învăța în orice È›ară membră. Am hotărât să aÈ™teptăm acest drept până în 2014. De aceea, suntem într-un fel frustraÈ›i È™i jigniÈ›i când unii sugerează că aceste restricÈ›ii trebuie menÈ›inute pentru a feri lumea civilizată de un tsunami imaginar, care ar inunda-o cu criminali needucaÈ›i È™i nespălaÈ›i.
Realitatea este că aÈ™a ceva e puÈ›in probabil să se întâmple. Istoric vorbind, europenii sunt reticenÈ›i în a se muta dintr-o È›ară în alta. Cei mai mulÈ›i nu se îndepărtează de È›ara în care s-au născut. Întra-adevăr, oamenii din oraÈ™ul natal al lui Nigel Farage ar trebui să se întrebe câÈ›i dintre colegii lor de È™coală È™i-au căutat norocul, la fel ca  Dick Whittington, pe străzile Londrei? (Antonescu face trimitere la o povestire populară din Anglia, despre un băiat sărac din provincie care devine primarul Londrei-n.n). Răspunsul – nu prea mulÈ›i.
 
Istoric, Marea Britanie nu este o destinaÈ›ie preferată de români.
FranÈ›a, Italia È™i Spania au o atractivitate mai mare, din cauza legăturilor istorice È™i culturale. Nu e surprinzător că un recent sondaj Gallup stabilea că doar un procent dintre români caută activ un loc de muncă în Insulă. Numai 4,6 dintre români au indicat ca primă destinaÈ›ie de relocare Marea Britanie. Majoritatea românilor care ajung în Marea Britanie sunt dispuÈ™i să muncească, sunt tineri È™i educaÈ›i. Ei sunt mai atraÈ™i de Londra, mai dinamică È™i cu mai multe oportunități de carieră.
Marea Britanie este cunoscută ca recompensând munca grea. Cei care vin în Marea Britanie doresc să dobândească experiență È™i apoi să se întoarcă acasă, pentru a construi o Românie de succes. Când se întorc acasă, experinÈ›a lor pozitivă din Marea Britanie înseamnă că vor alege în primul rând această È›ară ca partener comercial. Un cerc virtuos din care toÈ›i câÈ™tigă.
În prezent sunt 100.000 de români care trăiesc în Marea Britanie.
MulÈ›i au sub 35 de ani, 85 la sută sunt angajaÈ›i. Este cea mai mare rată de angajare dintre toate naÈ›ionalitățile, în Marea Britanie.  Aproape 40% au o diplomă universitară, cel mai mare procentaj dintre străinii din Marea Britanie.
Sunt peste 4.000 de medici È™i asistente în sistemul britanic de sănătate. Să spunem lucrurilor pe nume: românii au o contribuÈ›ie substanÈ›ială la economia britanică. Ei plătesc mai mult decât le-ar reveni. ComerÈ›ul bilateral dintre țările noastre a  crescut cu 7,2% în 2012. În ciuda situaÈ›iei economice dificile. Este clar că există potenÈ›ial de creÈ™tere în continuare. Comunitatea economică o recunoaÈ™te. Vă amintiÈ›i recentele plângeri privind vizele pentru studenÈ›ii din Brazilia?
Introducerea unor criterii de viză mai stricte pentru studenÈ›ii  români va avea acelaÈ™i efect negativ pentru imaginea firmelor britanice. E timpul ca liderii politici de mainstream din UK să ia atitudine mai deschis împotriva mistificărilor xenofobe È™i a populismului apologetic. E timpul ca ei să explice britanicilor beneficiile aduse de români, Marii Britanii È™i viceversa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.