De la graffiti la street art

De la graffiti la street art

0 431

Cat de justificata este imaginea publica a grafferilor astazi? A fost doar una dintre intrebarile dezbaterii organizate ieri la Colegiul Grigore Moisil. Elevi de la cinci colegii, licee si scoli profesionale din oras au participat la evenimentul moderat de artistul vizual sibian Dan Perjosvschi si dramaturgul brasovean Mihai Ignat

Cat de justificata este imaginea publica a grafferilor astazi? A fost doar una dintre intrebarile dezbaterii organizate ieri la Colegiul Grigore Moisil. Elevi de la cinci colegii, licee si scoli profesionale din oras au participat la evenimentul moderat de artistul vizual sibian Dan Perjosvschi si dramaturgul brasovean Mihai Ignat.
Pentru ca elevii sa poata face o diferenta clara intre graffiti si street art, artistul Dan Perjovschi le-a prezentat mai multe lucrari ale sale prezente pe cladiri de pe intreg mapamondul, din Romania, in Europa sau chiar Australia. Insotite de explicatiile si comentariile extrem de interesante ale autorului, lucrarile au starnit interesul elevilor, care au avut apoi posibilitatea sa voteze daca sunt pentru graffiti si street art, impotriva sau indiferenti.grafitti1
Partea vizuala a dezbaterii a fost urmata de o scurta piesa de teatru prezentata de elevii Licelui Pedagogic, inspirata dintr-o intamplare reala. In piesa existau cateva personaje: un graffer care tocmai a terminat de pictat peretele unei cladiri, un tanar cu skateboardul, o femeie care tocmai iesea de la biserica de peste drum, o alta femeie care locuia in zona, reprezentanta municipalitatii, proprietara olandeza a cladirii si un preot.

Grafferul a facut un desen modernizat al Sfantului Gheorghe iar parerile comunitatii despre desen sunt impartite. Pana la urma, lucrarea este stearsa, iar zidul ramane alb. Elevii au fost rugati sa se identifice cu unul din personaje si sa aduca argumente in favoarea pozitiei lor.
Potrivit Angelei Dobrescu, managerul proiectului, tinerii au fost invitati sa propuna solutii pentru situatii tensionate, potential conflictuale care pot sa apara in legatura cu patrimoniul orasului si cu manifestari ale artei contemporane in oras.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.